Szücs Ildikó | 2021.09.20. 08:00
175 éve indult a balatoni hajózás #5 - a Balaton egykori leggyorsabbja a Lelle motoros
A Lelle motoros hajót nem itthon, hanem Ukrajnában építettek 1978-ban, és a nyolcvanas években a Balaton leggyorsabb hajójának tartották.

A Lelle nevű személyhajó az ukrajnai Iljicsevszkben épült 1978-ban. A 33, 5 méteres, 180 főt befogadó hajót eredetileg tengerparti közlekedésre fejlesztették ki.

„A 200 személyes Lellét Odessza mellett, lljicsevszkben épí­tették. A hajó elődei a Fe­kete-tengeren közlekednek.” (Arcanum/Esti Hírlap, 1979.)

Az ötvenes években létezett egy Lelle nevű 301-es vízibusz, ami bár a Balatonon is hajózott, később átkerült a Dunára és folyami hajózásra használták Hortobágy név alatt. Az első három vízibuszok között volt, amelyet Siófokon indítottak útnak, de mégsem azonos a ma is közlekedő Lelle motorossal.

Ne tévesszen meg senkit, ez a Lelle 301-es vízibusz 1959-ben a Balatonon, nem azonos a Lelle motorossal
Fotó: Fortepan/Umann Kornél

 

„Ma bocsátják vízre a legújabb balatoni hajót
A MAHART Balatoni Hajózási Igazgatóság a múlt évben kezdte meg a személyszállító hajók fokozatos felújítását, re­konstrukcióját, s a már korszerűtlenné vált, ré­gi építésű járművek ki­cserélését. A nyáron Ba­dacsony és Fonyód kö­zött kezdte meg a mun­kát a katamarán Siófok motoros. Az igazi szezon kezdetét várja már a ki­kötőben a Szovjetunió­ból vásárolt Lelle sze­mélyszállító hajó is.
A tervek szerint, ma délután a MAHART új­pesti üzemében vízre bo­csátják a második 400 személyes katamarán testű hajót, a Badacsony motorost, mely a követ­kező napokban a Dunán és a Sió-csatornán át ér­kezik a siófoki kikötőbe.” (Forrás: Arcanum/Veszprémi Napló, 1979.)

Fotó: Facebook/Balatoni Hajózási Zrt.

„A Balaton leggyorsabb hajója a Lelle, s első utasai azok voltak, akik munkahelyükön na­gyon sokat tesznek a magyar-szovjet barát­ságért. Veszprém megyei MSZBT-tagcsoportok, a Moszkvai Rádió magyar adásait hallgató dunaújvárosi ifjúsági rádióklub fiataljai is részt vettek e találkozón.” (Forrás: Arcanum/Lányok, Asszonyok, 1980.)

1995-ben a kikötőben álló hajót baleset érte, ami közben jócskán megsérült. Erről a korabeli újság is beszámolt:

„Hajókarambol a Balatonon
Összeütközött két hajó a Balatonon szerdán délelőtt a balatonlellei kikötőben a keleti mólónál – erről pénteken tájékoztatta a rendőrség az MTI-t.
Az Alexandra B-50-es cirkáló, amelynek 50 négyzetméteres, meglehetősen nagy vitorlája van, éppen kifutni készült a nyílt vízre, amikor egy rossz manőver következtében a kikötőben álló Lelle motorosnak csapódott. A vitorlás tulajdonosa az összeütközésnél lezuhant a fedélzetről, és szerencsétlenségére a két hajó közé szorult, súlyos sérülésekkel vitték a siófoki kórházba.
A Mahart Balatoni Hajózási Kft. tulajdonában lévő Lelle motoros és a cirkáló is megsérült, igaz, a keletkezett kár ösz- szesen sem haladja meg az 50 ezer forintot. A Balatoni Vízirendészet szakértői még vizsgálják a balesetet.” (Forrás: Arcanum/Veszprémi Napló, 1995.)

Forrás: Arcanum/Veszprémi Napló, 2002.

A motoros hajót 2002-ben a Balatoni Hajózási Rt. átépítette a siófoki hajóépítő műhelyében. Akkor 75 milliós felújításon esett át, amely során megújult a hajó gépészeti része.

Az új mo­torokat úgy alakították ki, hogy külön gépész felügyelete nélkül, a hajóvezető egyedüli irányításával megbízhatóan mű­ködjenek.

Radart, GPS berendezést építettek bele, ezzel napszaktól, időjárástól függetlenül, bizton­ságos közlekedésre lett alkalmas. A hajó belső burkolatát és az utasteret is teljesen felújították, hőszigetelt falakat, praktikus ülőhelyeket kapott, amitől a hajós cég egyik leg­kényelmesebb járműve lett.

Lelle hajó a balatonlellei hajóállomáson.. ?⚓️ Kövessetek minket instagramon is @balatonihajozasizrt ? #balaton #balatonihajozas #azelmenyhezhajovisz

Posted by Balatoni Hajózási Zrt. on Saturday, May 29, 2021

2009-ben újabb felújításon esett át szintén Siófokon. Azóta is töretlenül közlekedik a Balatonon.

A hajó főfedélzetén egy nagyméretű, elől és középen fedett, panorámaablakos, hátul és a sétafedélzeten nyitott utastér található.

A hajótestben található 16 férőhelyes, fűthető, jól felszerelt bárpultos büfé nyújt kellemes utazást. A Lelle kiváló csoportos utazásra, valamint kisebb létszámú rendezvények megtartására.

Az „orosz-flotta” hajója ma Balatonboglár Révfülöp kikötők között jár a nyári idényben, fedélzetén összesen 180 utas élvezheti a balatoni hullámokat, nyitott sétafedélzetén pedig a szelet is érezhetik arcukon a panorámában és naplementében gyönyörködő utasok.

Nyitókép: Bahart

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva