Szücs Ildikó | 2021.09.30. 07:00
175 éves a balatoni hajózás #12 - az egykori kitűzőhajó, az Aqua Pannonia
A kitűzőhajónak épült Aqua Pannonia közel 20 évig látta el feladatát a Dunántúli Regionális Vízműnél. 2005-ben építették át személyhajónak, hogy karrierjét séta- és rendezvényhajóként folytassa.

A kitűző hajók alapfeladata, hogy bóják kihelyezésével – kitűzésével – jelöljék ki a vízmélység szempontjából biztonságos vízi útvonalat a hajóközlekedés számára. Emellett jeges ár, vagy nagyobb mennyiségű uszadék érkezésekor is fontos szerephez jutnak. Az Aqua Pannonia is ilyen kitűzőhajónak épült a Balatonfüredi Hajógyárban az 1980-as évek végén.

Eredetileg a Dunántúli Regionális Vízmű Rt. használta az ívóvízkivételi művek bójáinak kezelésére. 2004 végén a Balatoni Hajózási Rt. megvásárolta a hajót, majd 2005 elején átalakították. A darut és a felépítmények egy részét eltávolították,

nyitott utasteret alakítottak ki rajta, és személyhajót épetettek belőle. Azóta, vagyis 2005-től séta-, illetve rendezvényhajóként üzemel.

A 23,20 méter hosszú és 5,46 méter széles, kétmotoros hajóban 200 lóerős, amerikai motorok vannak, amelyek körülbelül 28 km/h sebességgel képesek hajtani a hajót.

„ – És mihez kezdenek az Aqua Pannónia nevű hajóval?
– A Balatonba telepített vízkiviteli mű­vek felügyelete és karbantartása a jövőben a mi feladatunk lesz. Ez újabb üzletággá nö­vi ki magát. Az Aqua nagyon szép hajó, ezért úgy döntöttünk, hogy „uniós szolgá­latba állítjuk”. Kialakítunk a fedélzetén egy 12-15 fős exkluzív tárgyalót, s hogy EU-s forrásokhoz jussunk, meghívjuk a hajóra az Európai Unió prominenseit: győződje­nek meg arról, hogy itt igen is helye van az uniós forrásoknak.” (Forrás: Arcanum/Magyar Nemzet, 2004.)

Forrás: Arcanum/Napló, 2005.

A következő évben valóban vízrebocsátották a hajót:
Szintén erre a sze­zonra állítják forgalomba a leg­újabb hajót, az Aqua Pannóniát, mely 50-60 személy szállításá­ra, valamint kisebb rendezvé­nyek, kihelyezett ülések meg­tartására is alkalmas lesz. A tár­saság kiemelten a Balatonnal foglalkozó szervezetek számára ajánlja az exkluzívan kialakított hajó tárgyalótermét.”

2004-ben így érkezett a hajó Balatonmáriafürdőre:

Az Aqua Pannonia kiválóan alkalmas kisebb csoportok utazására. Az oszlopokkal alátámasztott, könnyűszerkezetű tetővel fedett, de oldalt nyitott hátsó utasfedélzeten, valamint az orrfedélzeten mintegy 50 vendég élvezheti a hajózás örömeit.

A hajó többnyire Badacsonyból indul a nyári szezonban sétahajókázásra.

Forrás: Balatonihajozas.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva