Krausz Andrea | 2022.10.31. 16:00
36 napon át mértek brutális hőséget idén nyáron a Balatonnál
36 hőségnap, száraz július és kevesebb vihar jellemezte az idei nyarat a Balatonnál. Október 31-én véget ért az idei vihar-előrejelző és viharjelző szolgáltatás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) összesítéséből kiderül: a nyári hónapok középhőmérséklete 1,5 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) április 1-től október 31-ig működtette a balatoni, a Velencei-tavi és a Tisza-tavi vihar-előrejelző szolgálatot. A viharjelzést és a riasztást idén is a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) fényjelző rendszere biztosította.

107 km/órás szél Keszthelyen

Az Országos Meteorológiai Szolgálat beszámolója szerint a 2022. évi viharjelzési szezonban öt erős vihar (90 km/h szélsebességet elérő, vagy meghaladó szélsebesség) érte el a Balatont és térségét. Júniusban kettő, júliusban három alkalommal. Az erős viharok a parti állomásokat 4 alkalommal érintették, míg egy alkalommal csak a tóban elhelyezett platformon mértek 90 km/h fölötti szélsebességet. Ez utóbbi esetben

a Keszthelyi medencében elhelyezett műszer egyúttal a szezon legerősebb viharát regisztrálta 107 km/h-val, mely június nyolcadikán vonult át egy szupercellás zivatar kíséretében.

A parti állomások közül a balatonőszödi mérte a legerősebb szelet 104 km/h-t, amely július elsején egy hidegfront átvonulása nyomán jött létre. Az átlagos szélsebességeket tekintve tavainknál a július volt a legszelesebb hónap, míg a május a sokéves átlagnál jóval kevésbé volt szeles.

A július volt a legszelesebb hónap Fotó: Krausz Andrea

Brutális hőség

A mérések szerint májustól augusztusig az átlagosnál melegebb volt. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23,9, Keszthelyen 22,1 °C lett, amely legalább 1,5 fokkal meghaladta a sokéves átlagot.

36 hőségnapot számláltak a Balatonnál, amikor a maximális hőmérséklet meghaladta a 30 fokot.

35 °C feletti léghőmérséklet a Balatonnál 5 napon fordult elő. A nyár legmelegebb hónapja az augusztus lett.

A szezon legmelegebb napjain 36-37 fok körül alakult a csúcshőmérséklet,

mely elsősorban júliusban és augusztusban, de már június végén Siófokon is előfordult – írta az OMSZ.

Megtelt a siófoki Aranypart, 36 napon át volt brutális meleg 2022 nyarán
Fotó: Krausz Andrea

Meglepő csapadékmennyiség

A csapadék a szezon folyamán egyenetlenül érkezett. A nyári hónapok közül egyedül júniusban mértek az átlagot elérő, vagy azt meghaladó mennyiségű csapadékot.

Júliusban az elvárt havi csapadékösszeg fele, keleten csak egyharmada hullott.

Az igen száraz évkezdet után áprilisban, majd júniusban és szeptemberben viszont a medence-átlagot meghaladó (~125-160 %) csapadékmennyiségeket mértek.

A legszárazabb októbert nem tekintve a nyári félév csapadékösszege így a Balaton térségében meghaladta a 2021 évit.

A keleti medence átlaga 310 mm körül, a nyugati részé 365 mm körül alakult, ami keleten mintegy 10%-kal az átlag alatti, míg nyugaton 10%-kal a sokéves átlag feletti mennyiségeket jelentett.

Nem gondoltuk volna: a nyári félév csapadékösszege a Balaton térségében meghaladta a 2021 évit
Fotó: Krausz Andrea

Kevesebbszer volt viharjelzés

Az eddigi szezonokat számolva 2005 óta a középső és keleti medencében idén kellett a második legrövidebb ideig fenntartani a viharjelzést. (2022-ben az első és másodfokú viharjelzések összesített fenntartási ideje a Balatonnál nem érte el a szezon teljes hosszának 35 %-át.)

Másodfokú viharjelzésekre a nyugati medence kivételével 2005 óta az eddigi legrövidebb ideig volt szükség,

mely köszönhető többek között a szél, illetve a viharok szempontjából különösen eseménytelen októberi és májusi időjárásnak.

Ezekkel az értékekkel az eddigi szezonok sorában a második legalacsonyabb fenntartású lett a 2022-es év.

Nyitókép: Krausz Andrea

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva