2021.01.27. 00:19
4 + 1 hasznos tanács a fogszabályozás előtt
Hirdetés - A szép szabályos fogsor nemcsak vonzó, hanem a fogorvosok szerint egyben a legegészségesebb is. Ilyenkor a legkiegyenlítettebb a harapás, egyik fog sincs túlzott megterhelésnek kitéve. A fogszabályozás tehát nemcsak esztétikai kérdés: minden életkorban érdemes belevágni! Ám érdemes felkészülnöd néhány dologra.

1: A készülékkel jó pár kedvenc ételednek búcsút inthetsz

A fogszabályozó készülékek a kemény ételdarabok hatására megsérülhetnek, az elemek eltörhetnek vagy elmozdulhatnak. A kemény ételek a fogak nyomási, ráharapási érzékenysége miatt is kerülendők. Ezért az egész mogyorós csoki, pattogatott kukorica, grillázs és társai mehetnek a tiltólistára. A drótoknak, tappancsoknak, gyűrűknek az sem tesz jót, ha ragacsos ételt eszel, például tejkaramellát: a sűrű, tapadós karamella úgy beleragadhat a készülék elemeibe, hogy lehetetlen onnan eltávolítani. Határeset továbbá minden erősen cukros édesség és puha szénhidrát, például a hamburgerbuci. Ezeket ugyanis a fogszuvasodást okozó baktériumok is igencsak kedvelik, és ha nem tudod rendesen leszedni az ételmaradékokat a készülék elemeiről, akkor szuvasodási folyamatok indulhatnak el a fogak felszínén. Ezek pedig csúnya nyomot tudnak hagyni maguk után!

2: A kezelés előtt több előkészítő kezelésre kerülhet sor

A fogszabályozást csak teljesen tiszta, fogkő mentes fogakkal kezdheted el, ezért szinte biztos, hogy professzionális fogkőtisztításon kell átesned a kezelés előtt. Sőt, időnként a készülék viselése közben is sort kell keríteni egy-egy rendelői tisztításra, hogy a káros folyamatok elindulását megelőzzék. Ez a belső fogszabályozás esetére is igaz: a fogak belső felszínén ugyanúgy képződhet lepedék, mint kívül.

Ezenkívül a sérült, például szuvasodó vagy törött fogakat is rendbe kell tenni, a régi, rosszul záródó fogpótlásokat pedig ki kell cserélni. Az is előfordulhat, hogy helyhiány miatt valamelyik fogadat ki kell húzni. Ez legtöbbször a bölcsességfog lesz, mivel az csak elvétve vesz részt a rágásban, ezért hiányával nem veszítesz semmit.

Fotó: freepik.com

3: Be kell szerezned néhány speciális eszközt és anyagot

A fogápolásra mindig nagy gondot kell fordítani, és ez hatványozottan igaz a fogszabályozás ideje alatt. Az elhanyagolt szájhigiéné fogkőképződéshez, szuvasodáshoz, ínygyulladáshoz, tasakosodáshoz és egyéb kellemetlen jelenségekhez vezethet. Ezeket ugyan alapesetben nem nehéz orvosolni, de a fogszabályozó készülék megnehezítheti a kezelést. A helyes fogápoláshoz a kezelőorvos majd speciális eszközöket fog javasolni: ilyen az egycsomós fogkefe, a speciális szájvizek és az esetleges hámsérülések ellen használt, drogériákban is kapható viasz.

4: Gondod akadhat néhány mozdulattal

Eleinte biztos furcsán fogod érezni magad: mégiscsak egy olyan szerkezet lesz a szádban, ami addig nem volt ott! Szakértők (és a fogszabályozáson már átesett páciensek) szerint ezt az érzést egy-két hét alatt meg lehet szokni. Ám az is tény, hogy a fémívek és a tappancsok miatt néhány szájmozdulatod nem lesz 100%-os. Meglehet, hogy nem fogsz tudni olyan éleset füttyenteni vagy olyan hangosat cuppantani, mint azelőtt.

+1: Mindig hallgass a kezelőorvosodra!

A fogszabályozás általában hosszú folyamat. Átlagos esetben legalább másfél évig tart, de nem ritkák a több évig tartó folyamatok. A fogaknak ugyanis nemcsak a látható tartományban kell rendeződniük, hanem az íny alatt is, a csontban rögzülő részükkel. A csontokban lezajló változások azonban sokáig tartanak, és amíg nem válnak tartóssá, a fogszabályozás nem tekinthető véglegesnek.

Sokan épp ott rontják el a dolgot, hogy a rögzített készülék levétele után az éjszakai fenntartó készüléket már csak tessék-lássék használják, mert úgy vélik, a fogsoruk már szépen beállt, tehát arra már nincs igazán szükség. Aztán kétségbeesve fedezik fel, hogy fogaik idővel visszarendeződnek – és kezdhetnek mindent elölről! A fenntartó készüléknek fontos szerepe van a fogszabályozásban: ugyanolyan komolyan kell venni, mint a rögzített készüléket.

Ez csak egy példa arra, hogy miért fontos követni a kezelőorvos tanácsait. Ám ha betartod ezeket, a fogszabályozás tartósan szabályos, gyönyörű és egészséges fogsorral ajándékoz meg.

A cikk elkészítéséhez a szakmai segítséget az Uniklinik Fogászati és Implantációs Központ, az egyik legforgalmasabb hazai fogászati klinika adta.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva