2018.09.15. 11:21
4 egyszerű lépés környezetkímélő szemléletünk kialakításához
Hirdetés - A magyar háztartások 2017. első félévében átlagosan 22,7 %-os lakásfenntartási háztartási energiadíját is meghaladta az élelmiszeripari cikkek vásárlása, mintegy 3,8 %-kal, ugyanakkor az ezeket követő egyéb termékekre eső szolgáltatások fogyasztási arányszáma is figyelemre méltó.

Élelmiszerre egy év alatt legalább 8 %-kal költünk többet országos átlagban. A fogyasztói igények növekedését ugyanakkor tovább érzékelteti, hogy ugyan az élelmiszeripari cikkekre kiszabott fogyasztási árak 2,3 %-kal növekedtek, ezzel párhuzamosan viszont a reálkereslet is mintegy 10 %-os növekedést tendált az előző év első negyedévében, így biztosítva a magasabb fogyasztás arányát.

A létfenntartáshoz elengedhetetlen termékek piaci rugalmatlanságából kifolyólag e cikkek vásárlási üteme nemhogy csökkenne, vagy stagnálna, hanem a reálkereslet növekedése által még inkább többet fogyasztanak belőle. Mivel rengeteg terméket veszünk, így a feleslegessé vált csomagolási és egyéb anyagok is annál nagyobb ütemű gyarapodást mutatnak, amely modern társadalmunk egyik jelentős problémájára utal. A hulladékprobléma mellett természetesen több káros környezetszennyező tevékenységet is magáénak tudhat az ember, mint ahogyan a légszennyezést fokozó hagyományos energiahordozók lassan 2 évszázada jelenlévő kitermelését, égetését is, üvegházhatású gázokat juttatva ezzel a légkörbe. Az olykor szenzációt hajszoló zöldmozgalmak bár felsorolnak megannyi megoldásra váró problémát, messzemenő változást mégis elsősorban akkor érhetnénk el, amennyiben a problémát lokális szinten, saját háztartásunkban igyekeznénk kezelni. Az alábbiakban bevezetem a kedves olvasónak, milyen apró lépések sorozatával juthatunk el a minden szempontra kiterjedő környezetet kímélő ösztöneink kifejlesztéséig, mindennapi teendőnkre visszavezetve.

  1. Feleslegessé vált hulladék anyagaidat tudatosan válogasd. Amennyiben elsajátítod ezt a módszert, soha többé nem kell mástól megkérdezned, milyen anyagfajtákat szeparálhatsz el a kommunális anyagaidtól, hiszen valahányszor elfogyasztasz például egy doboz tejet, ha rögtön a szelektív gyűjtőedénybe helyezed, úgy alig néhány alkalmat követően bevésődik emlékezetedbe. Bár a válogatóművekben a technológiai kezelés szeparáltan történik, ám több hazai településen már bevezetésre került a házhoz menő szelektív gyűjtőjárat, így minden kellően kiöblített, kitisztított műanyag, vagy papíranyagot egyben is tárolhatunk. Ne feledjük, hogy az aktív lakossági felhasználással együttesen tovább ágazatbővülést idézhetünk elő, növelhetjük felelősségteljes döntéseinkkel a hulladékgazdálkodási cégek munkahelyeinek számát. (Az elnyert állami, vagy európai támogatásoknak köszönhetően már nem egy vidéki nagyvárosban terjedt ki a szolgáltatás oly szinten, hogy a szelektíven gyűjthető anyagfajták mindegyikét házhoz menve gyűjti be a közszolgáltató). Ha nemcsak maga, a szemléletmód gyakorlatbeli alkalmazása érdekel, hanem hazai szinten erős vállalatokban is szívesen dolgoznál hasonló területen, úgy lehetőségeid vidéken is nyitva állnak, hiszen a műanyag feldolgozásról köztudottan is híres Jász-Nagykun-Szolnok megye megyei jogú városában is akadhatsz környezetvédelmi pozíciókról szóló hirdetésekre, de keresgélhetsz az állás Szolnok ajánlatok között is. Másik fontos környezet- és természetesen pénztárcakímélő lépés az energiatakarékosságban keresendő, amely a gáznál, víznél, illetve villanyfogyasztás során mind alkalmazható. Első esetben például csak akkora gáznyomást adj a főzendő ételnek amennyi éppen szükséges és szétterül a lábas alján. Vízfogyasztáskor a csapot, míg a mosogatnivalót áttörlöd szivaccsal, illetve fogmosás közben lehetőleg zárd el, vagy engedj pohárba kis mennyiséget az öblítéshez. Zuhanyozni úgyszintén energia-, illetve költséghatékonyabb módszert eredményez. Párhuzamos fogyasztók, mint például porszívót, egyéb háztartási elektromos gépek villásdugóját igyekezz a dugaljról leválasztani, míg nem használod. Különböző otthonteremtési programokra pályázva energiatakarékosabb háztartási gépekkel is jelentős, akár havi 20 ezer forintot is megspórolhatunk.
  2. Formáld a tudatod különféle ismeretterjesztő kiadvánnyal, oktatófilmmel, valamint segítsd a környezetedben lévőket is elindulni a felelősségteljes hozzáállás elérésében, a hulladékcsökkentés, energiatakarékosság, vagy éppen személyes, ezáltal közösségi szinten meghozott környezettudatos döntéseink elősegítése érdekében.
  3. Végül, de nem utolsó sorban érdemes mihamarabb váltanunk négyről két kerékre. Nézőpont kérdése persze, ám személygépjárművel rendszerint könnyebben megtehető tervezett utunk, mindemellett kerékpárral közlekedve nem szennyezzük sem a légkört, ezáltal embertársaink szervezetét sem. Ennek köszönhetően nemcsak az üzemanyagköltségekről, de olykor még a feles kalóriák ledolgozásába fektetendő külön edzésprogramunkról is lemondhatunk. Kezdeti nehézségek és szokatlanságok ellenére idővel megláthatjuk gyümölcsét, vagyis tartsunk ki, ne feledjük ugyanis, unokáink sorsa foroghat kockán.
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva