2020.09.14. 12:04
5 tipp, hogy biztonságosan kerékpározz ősszel
Hirdetés - Itt van az ősz, itt van újra: ebben az időszakban különösen nélkülözhetetlen, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a biztonságos közlekedésre. Ebben az írásban Magyarország legnagyobb világítási e-kereskedőjének, a Lumenet szakértő csapatának a segítségével adunk hatékony tippeket, hogyan kerékpározhatsz biztonságban az elkövetkező hónapokban:
  1. Láss jól!

Egy autó esetén ilyenkor egyértelmű a helyzet: ellenőrizni kell az izzókat, amelyik pedig kiégett, azt újra kell cserélni. De mi a helyzet a kerékpárosokkal? Nos, ők is azzal tehetnek a legtöbbet saját és mások biztonságáért, ha megfelelő fényforrásokkal szerelik fel kétkerekűjüket. Akárcsak magánál a kerékpárnál, úgy itt is rengeteget számít a minőség: érdemes óvakodni a túlságosan olcsó, külföldi webshopokból megrendelhető daraboktól.

A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek több esetben is extrém rövid élettartamúak, illetve gyakran nem tudják azt, amit az adatlapjukon feltüntetnek. Amely tulajdonságokra figyelni kell, az az adott lámpa fényereje, tölthetősége, illetve a garancia hossza. Ez utóbbi ugyanis jó indikátor a minőségre: ha egy gyártó 2-4 év garanciát ad meg a termékére, ott tudhatjuk, hogy megbízható termékről van szó. Beépített akkumulátoros típus esetén a tölthetőség azt adja meg, hogy hány teljes lemerülési és feltöltési ciklust visel el az akkumulátor úgy, hogy kapacitása nem csökken le drámaian. Legalább 200 ciklusosat érdemes vásárolni – ha ugyanis a gyenge minőségű akkumulátor tönkremegy és az nem cserélhető, az egész készülék mehet a kukába.

Fontos, hogy figyelj a fényerőre is: ezt lumenben adják meg, a valós értéke pedig a legolcsóbb típusoknál 100-150, a legdrágábbaknál pedig az 1000 lument is elérheti. Tisztában kell lenni azzal, hogy amikor egy nevenincs, bizonytalan helyről származó termék csomagolásán 2-3000 lumen olvasható, az esélyesen hazugság és legfeljebb ennek a tizede lehet a valós érték. Már amíg működik.

Egy városi, alapvetően megvilágított környezetben történő használatra elegendő 300 lumen fényerejű lámpát választani, azonban, ha gyakran közlekedsz kivilágítatlan útszakaszokon, úgy legalább 500 lumenes lámpatestet kell választanod előre. A Lumenet CatEye kerékpár lámpái között több, megfelelő modell is elérhető, 500-tól egészen 1100 lumen fényerőig.

Végezetül érdemes megvizsgálni, hogy milyen extra funkciókat tud a kiszemelt típus: a 40 ezer forint alatti összegért megvásárolható CatEye AMPP1100 például 5 világításfunkcióval rendelkezik, speciális lámpabúra- és lencsekialakításának köszönhetően pedig nemcsak előre, de oldalra is széles tartományban világít. 200 grammos súlyának köszönhetően pedig kényelmesen hordozható.

Forrás: lumenet.hu

  1. Jöhet egy alapos ellenőrzés

Szeretett kerékpárod időszakos ellenőrzése a lehető legjobb megoldás arra, hogy megelőzd az esetleges, kellemetlen műszaki problémákat. A fékrendszer, a lánc és minden mozgó alkatrész átfogó ellenőrzése segíthet abban, hogy időben felfedezd a kezdődő hibákat. Önmagában is minden időszakban ajánlott, de ősszel különösen figyelni kell a lánc megfelelő kenésére: ha el akarod kerülni, hogy a lánc a lánckerékkel együtt hamar elkopjon, hetente kellő mennyiségű kenőanyaggal fújd be a szükséges alkatrészeket. Emellett ellenőrizd a fékpofák és a bowdenek állapotát is.

  1. Nem elég látni, látszani is kell!

Amellett, hogy számunkra is kiemelkedően fontos, hogy időben lássuk a környezetünkben lévő tárgyakat, illetve helyzeteket, legalább ennyit számít, hogy a közlekedés többi résztvevője is időben észleljen minket az úton. Ennek egyik eleme a megfelelő, fényvisszaverővel ellátott öltözet, a másik pedig a jól látható hátsó világítás. Ugyan a legtöbb figyelmet egyértelműen az első kerékpár lámpák kapják, azért a hátsó lámpa választásakor is célszerű a minőséget választani. Egy megfelelő hátsó kerékpár lámpa ugyanis segít abban, hogy még a legsötétebb útszakaszon, bármilyen helyzetben is azonnal észlelhetők legyünk: egyes típusok például automatikus bekapcsolással, mozgásérzékeléssel is rendelkeznek, így még akkor is számíthatunk rájuk, ha esetleg elfelejtenénk felkapcsolni azokat.

Forrás: lumenet.hu

  1. Ellenőrizd a kerekek állapotát

Akárcsak autónk, úgy kerékpárunk is kizárólag a kerekeken keresztül érintkezik az úttal: érdemes tehát odafigyelni ezek állapotára. Alapvető, hogy a futófelületen ne legyen sérülés, illetve legyen elegendő minta is. A simára kopott gumiköpeny ugyanis nem biztosít megfelelő tapadást, ez pedig komoly veszélyt is okozhat. Ugyanígy, a kiegyensúlyozatlan kerék is komolyan rontja a stabilitást, egy kevésbé tapasztalt bringásnál pedig ennek is baleset lehet a vége. Amennyiben télen is használnád kerékpárod, úgy érdemes már az ősz folyamán téli gumira váltani, hiszen ezek a gumik még a havas-jeges úton is biztosítják a megfelelő tapadást.

  1. Tervezd meg, milyen úton mész

A biztonságos közlekedés egyik központi eleme, hogy az őszi időszakban még nagyobb körültekintéssel választjuk meg útvonalunkat. Ilyenkor célszerű a rövidebb utat választani, illetve az úthálózat minősége vagy az esetleges akadályok is lényeges szempontot jelentenek, hiszen senki sem akarja, hogy alig látható kátyú miatt történjen baleset. Amennyiben szeretnéd figyelemmel követni kerékpáros utazásaid és az összes megtett távolságot, az eltelt időt vagy akárcsak a pontos időt, úgy válassz egy minőségi kerékpár computert, amely folyamatosan figyelemmel követ utad során.

Forrás: lumenet.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva