likeBalaton.hu | 2023.03.10. 14:00
50 vár és kastély vonattal
A MÁV-START az idei nyári főszezonra „50 vár és kastély vonattal” címmel egy új turisztikai kiadvánnyal készült, ami június közepétől már kézbe vehető. A kis méretű kézikönyvben hazánk különböző régióiban található kulturális örökségei szerepelnek, melyek vasúti megközelítéséhez a könyv részletes leírással is szolgál.

A történelmi múltba kalauzoló gyűjtemény tematikája csupán egy a sok közül, ami sokakat késztethet arra, hogy útra keljenek vonattal. Legnagyobb előnye, hogy a válogatásba olyan kulturális látnivalók kerültek be, amelyek a síneken is kényelmesen megközelíthetőek. Ennek a tematikus kiadványnak a segítségével, amely – a teljesség igénye nélkül – hazánk 50 várát és kastélyát mutatja be, megeleveníthetjük a múltat és felfedezhetjük híres vagy épp hírhedt történelmi hagyatékainkat.

Forrás: mav.hu

 

A hiánypótló kötet hasznos útitárs lehet számunkra akár kisgyerekekkel családi körben, akár baráti társaságban egy túra során ejtjük útba a látnivalókat. Minden korosztály számára tartogat izgalmakat egy ilyen kirándulás. Az ódon várfalak, kastélyok látványától kicsit megáll az idő, kiszakadunk a rohanó hétköznapok forgatagából.

A gyermekek ráadásul különösen fogékonyak a várkapitányok, a magyar huszárok és vitézek hőstetteire, de felnőttként a mi szívünket is megdobogtatja őseink hagyatéka, történelmi emlékeink felfedezésének izgalma.

Az egri vár, a budavári palota, a gödöllői Grassalkovich-kastély, a füzéri vár vagy a keszthelyi Festetics-kastély mellett ráadásul olyan építmények is bekerültek a gyűjteménybe, amelyek kevéssé közismertek, és csak arra várnak, hogy minél többen felfedezzék őket.

A Festetics-kastély étkezője
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

 

Palócföldön elkalauzol bennünket Arany János balladájából ismert drégeli romhoz vagy a látványos, vulkáni csúcsra épült Somoskői várhoz. Miskolcról könnyedén meglátogathatjuk a nemrég teljes felújításon átesett barokk építészeti gyöngyszemet, a Bódva-folyó völgyében épült Edelényi kastélyszigetet. Sárospatak környékén érdemes felkeresni a meredek sziklákra épült, páratlan kilátást nyújtó lovagkori Boldogkő várat, vagy Magyarország 7 természeti csodája közül az egyiket, a majd 800 éves Füzéri várat.

 

A Budapest vonzáskörzetében található, martonvásári neogótikus Brunszvik-kastély parkjában is érdemes egy sétát tenni, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen szálak fűzték Beethovent a kastély egykori lakójához. A teljesség igénye nélkül a kiadványban szerepel továbbá a Hamupipőke mesébe illő Turai-kastély, a székesfehérvári romantikus Bory-vár, a Balaton környékén a sümegi vár vagy az Ybl Miklós tervei alapján épített szabadkígyósi Wenckheim-kastély.

A tematikus kiadvány rengeteg hasznos ötletet, információt tartalmaz ahhoz, hogy könnyen meg tudjunk tervezni akár egy egynapos kirándulást. Egyszerű benne eligazodni, hiszen a látnivalókat regionális gyűjtésben sorolja, nyolc térségre bontva. A kiadványból nemcsak a vasúti információkról és a vonatállomástól javasolt útvonalról tájékozódhatunk, hanem az adott vár vagy kastély története és érdekességei mellett azt is megtudhatjuk, mikor van nyitva vagy mennyibe kerül a belépő. A könyv tartalmaz továbbá régiónként egy-egy vasúti térképet is, így még egyszerűbben meg tudjuk tervezni a kirándulást.

Mindenki megtalálhatja benne azt a szabadidős tevékenységet, amely leginkább kedvére való: a kalandos kirándulástól kezdve a városnéző programokig. Ráadásul úgy is tervezhetjük a kirándulást, hogy alkalmanként más-más járművel utazzunk.

Kipróbálhatjuk az emeletes KISS-t az esztergomi vonalon vagy a minden kényelemmel felszerelt IC+ Prémiumosztályú kocsikat Szolnok, Miskolc, Nyíregyháza, a Balaton északi része vagy Szombathely térségében.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Érdemes vonatra szállni, hiszen kényelmesen, gyorsan, az utazási időt is aktívan kihasználva juthatunk el úti célunkig, sőt a család minden tagja pihenten érkezik meg a kirándulás helyszínére. A június közepén megjelent tematikus kiadványok a START ügyfélszolgálatokon, menetjegyirodákban, a Tourinform irodáiban érhetőek el. Ebbe a különleges, látnivalókkal és érdekes tudnivalókkal kiegészített válogatásba belelapozva minél többen kedvet kapnak ahhoz, hogy felkeressék ezeket az impozáns várakat, kastélyokat!

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: mav.hu
Nyitókép: mav.hu

 

 Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva