K.D / borsonline.hu | 2021.10.24. 08:00
51 tonnánál is nagyobb fogás várható a balatoni horgászversenyen
Rekordfogásra számítanak a szervezők a világ egyik legnívósabb versenyén, a Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán (IBCC), amely vasárnaptól jövő hét szombatig tart.

A rangos eseményt a magyar tenger valamennyi településén zajlik, az IBCC-re 25 országból 250 háromfős csapat nevezett, akik négy bottal szedegethetik ki a pontyokat.

Fellendül a turizmus

– Ez a világ legnagyobb versenye – fogalmazott a Borsnak az esemény szervezője, Csörgő Tamás, aki kiemelte: az IBCC-ből nemcsak a Balaton, hanem az egész ország profitál. Pecázás szempontjából is nagyon kedveli a nemzetközi mezőny a Balatont, mert a páratlan halállománya mellett kapitális példányokban sincs hiány.

250 háromfős csapat nevezett a versenyre © IBCC

Rekordfogás várható

– Több olyan horgászról is tudunk, akik a versenynek köszönhetően szerették meg hazánkat, és visszajöttek már a magyar tengerhez, hogy családjuknak is megmutassák ezt a gyönyörű tavat. Bár a vízállás rendkívül alacsony, a szervezők szerint ez csak annyiban befolyásolja a versenyt, hogy a 350, 400 méteres behúzási távolság helyett egységesen 500 méter engedélyezett idén.

Imádják a horgászok a Balatont, mert kapitális pontyokat foghatnak © IBCC

– Fogásban így sem lesz hiány, az IBCC rekordja 51 tonna. Úgy gondolom, ha hasonló időjárás lesz, akkor csúcsot döntünk. Egyre jobban bővül a halállomány, ezért is köszönhető, hogy évről évre egyre több halat fognak a versenyzők. Már nem halásszák le a Balatont. Rengeteget telepítenek a tóba. Egyre több horgász engedi vissza a halat. Ezek mind hozzájárultak ahhoz, hogy folyamatosan rekordhalakról, csúcsdöntésekről szólnak a hírek. Az október hónap is kedvez a kapásoknak, hiszen ősszel vermelnek el a halak télire, ilyenkor pedig még falánkabbak, igyekeznek minél több táplálékot magukhoz venni, hogy átvészeljék a fagyos időszakot.

Az alacsony vízállás miatt egységesen 500 méter távolságra húzhatják be a szereléküket az indulók © IBCC

Nem számít a hazai pálya

Bár az IBCC-t a Balatonon rendezik, a hazai pálya nem kedvez a magyar csapatoknak. Az elmúlt hét évben mindössze egyszer állhatott dobogóra hazai együttes.

– A csehek, szlovákok kiemelkednek a nemzetek között. Minden évben az első három között végeznek – fogalmazott a szervező, aki kiemelte: sztárhorgászokkal is találkozhatnak azok, akik kilátogatnak az október 24–30. közötti versenyre. – A Fishing and Hunting csatorna pecásai közül is jó páran indulnak, vagyis hírességekben sem lesz hiány.

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva