2020.01.03. 17:00
6 téli virág, amely szebbé teszi a kertet
Téved, aki azt gondolja, hogy télen nem nyílnak virágok a szabadban. Ezek a kerti növények fittyet hánynak a hidegre!

Korán ébredők
A hagymások közül elsőként a hóvirág dugja ki fejecskéjét, és a boglárkafélékhez tartozó aranysárga téltemetővel (eran this hyemalis) együtt hirdeti a tavasz közeli eljövetelét.

A fekete hunyor (helleborus niger) az időjárástól függően akár már decembertől bontogatja fehér virágait, amelyek az öregedéssel rózsaszín árnyalatot öltenek. Ez a lombhullató fák tövében tenyésző évelő a fekete gyöktörzséről kapta a nevét. A hóvirághoz és a téltemetőhöz hasonlóan elnyílás után teljesen visszahúzódik a föld alá.

Elbűvölő illat
A télvíz idején nyíló díszcserjék közül az örökzöld téli bangita (viburnum tinus) gömb formájú virágzatokat nevel viaszos levelei között. Korán megjelenő, de sokáig zárt bimbói kipattanásukig mályvarózsaszín árnyalatukkal vonják magukra a figyelmet, fehéres szirmokkal kibomló, apró virágai pedig hosszú időn át erősen illatoznak.

A közepes termetű, előkertbe ültethető növény ősszel kékesfekete termésével díszít. A lombhullató kikeleti bangita (v. × bodnantense) sötét, majd elhalványuló rózsaszín virágbugái akár a hó alól is előtörnek a csupasz ágakon. Ősszel a bronzosra váltó redős levelei visznek új színt a kertbe.

Tudtad?
A népi időjóslásban jeles dátum az esztendő első havának 22. napja. Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince, gabonával pajta, csűr, Mihály így édes bort szűr – jövendöli a rigmus.

Csodás látvány
A viszonylag kis hellyel megelégedő varázsmogyoró hibridjei (hamamelis × intermedia) szabad tér állásban mutatnak igazán, csoportos ültetésre vagy sövény kialakításához nem igazán alkalmasak.

A felfelé törekvő bokrok már a tél enyhe időszakaiban megörvendeztetnek pókszerű virágaikkal, amelyek különféle erősségű sárga árnyalatokban pompáznak, de vannak narancsos, vöröses és bordós változatok is. A sárga virágú varázsmogyorók lombját az ősz aranyszínűre festi, a narancsos és pirosas fajták pedig különleges vörhenyes árnyalatot kapnak.

Forrás: lakaskultura.hu
Illusztráció: pexels

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva