Dezslik Magdolna | 2018.11.09. 18:04
Belső béke és állandó pörgés – nekem ez a Balaton
Fehér Csilla örökké szervezkedik. Üzemeltet egy kiállítótermet ahol festők, szobrászok kapnak megjelenési lehetőséget, koncerteket, programokat szervez a Balaton környékén, kitalálta és meg is csinálta az évente frissülő Balaton Felvidék Neked kiadványt. A budapesti lány ma Mindszentkállán él, és egész napját a Balatonnak szenteli.

– Hogyan kerül egy pesti lány a Balaton-felvidékre? Ráadásul úgy, hogy az addigi pörgős életét otthagyva egy sokkal nyugisabb – némelyek szerint unalmasabb – életmódot választ?
– Mivel a leányom már felnőtt és nem igényli az anyai törődést, így kellett találjak más elfoglaltságot. Pörgök, de már kevesebbet, mint 20 éves koromban, és megfontoltabban is, hiszen már megtapasztaltam, hogy egy fenékkel nem lehet 100 lovat megülni. 🙂 Az egész azzal kezdődött, hogy 2012-ben eltévedtem Pécelen a lovammal, nem működött a gps és akkor jött az ötlet, hogy kellene készíteni egy lovastúra térképet. Kiderült, hogy szegről végről rokoni szálak is kötnek Schwarcz Gyulához, aki kartográfus. Így hát megkerestem őt ezzel az ötlettel.

Elmesélte, hogy ez az egész nem olyan egyszerű, hogy akkor most rajzolunk egy térképet és arra az utakat, kicsit bevezetett a kartográfia titkaiba. Elmondta, hogy keressem meg a felsőörsi polgármestert, mert ő már rendelt egy térképet, ami alkalmas lehetne a én ötletemhez is.
Beszélgetés közben az is kiderült, hogy Gyulának van a fiókjában egy Torockó és környéke térkép – tudta, hogy nekem a családfám 1300 óta Torockón található – és megkérdezte, hogy nincs e valami ötletem ezzel kapcsolatban. Természetesen volt. Nem telt bele sok idő, Gyulával és a leányommal úton voltunk Torockó felé. Amíg Gyula megnézte azokat az utakat amiket már régen látott, addig mi Zsófi lányommal körbejártuk a falut, mindenkinek a házát lefotóztuk, felírtuk az adatokat. Aztán hazajöttünk és összeraktuk.
Hazafelé Gyula jelezte, hogy nagyon kedveli a Káli medencét, és van ott egy háza ott. Amikor kiderült, hogy én is imádom a helyet, és nyaraltam 17 évesen Mindszentkállán akkor eldöntöttük, hogy kell egy szuper térkép a környéknek is.
Ez májusban volt, én pedig június 15-én már Pálkövén laktam a biciklimmel, és már indultam is, hogy felkeressem a lehetséges támogató cégeket és elmeséljem a szuper terveinket.
Az első 10 szolgáltató egyből igent mondott, így eldőlt, hogy imádom a környéket, az itteni emberek nyitottságát. Június 18-án felhívtam egy ismerősömet, akinél Mindszentkállán nyaraltam 17 évesen, hogy a környéken vagyok és Kapolcsra tartok, nála alhatnék-e. Azóta élek itt vele.
Az első térkép munkálata végül 10 hónapig tartott, de mindenki nagyon örült. Idén ötödik alkalommal jelent meg és az ügyfeleink évről évre kitartanak mellettünk. A térképet ingyenesen terjesztjük, a térkép hátoldalán megjelenő cégek reklámfelületet vesznek.


Hogy itt nyugisabb- e az élet, ez nézőpont kérdése. Nyáron nem, de nekünk télen sem annyira. Én napi 150-200 kilométert utazom, 10-15 emberrel tárgyalok. Persze vannak napok amikor nem mozdulok ki a házból, csak ülök a gép előtt és dolgozom fel a pörgős napokat.
Az eddigi életemhez képest más.
20 éve zenekarokkal dolgozom. Az elején még minden koncertre, fesztiválra velük mentem. Sok jó projektet tudhatok magaménak, pl. amikor a Magna Cum Laude a fővárosba került Gyuláról, az nagyrészt az én művem volt.

 

 

A Dorina vezette MRS. Columbo női jazz formáció első éve is velem volt, az első 50 buliját is én követtem el. Sok élmény és sok tapasztalás után jött a Galla Miklós által kitalált GM több mint 49 zenekar, ahol a zenészeket is én válogattam össze.
Legkedvesebb projektemet – a világ első Linkin Park Tribute zenekarát a Piknik Parkot – 2005-ben alapítottuk a Roy&Ádám Trióból és Black_outból jól ismert Csányi Zolival, aki hazánk egyik legjobb dobosa és 12 évig az életem társa is volt. Ez a zenekar mai napig aktív. Chester halála óta is nagyon sok fellépésre hívnak minket, ami valahol jó, de fájdalommal is jár. Akkor én azért alapítottam ezt a zenekart, mert szerelmes voltam Chesterbe, és Zolinak is nagy kedvence volt.
Ennek a zenekarnak azóta is én vagyok a szervezője, vagy ahogy mi hívjuk: a Piknik Mam. Szervezem a koncerteket, az utazást és a mögöttes dolgokat, hogy a fiúk kényelmesen tudjanak zenélni. Főleg külföldön vannak koncertek, de elvétve itthon is vannak fellépések.

– Mondom, hogy folyton pörögsz. A Balaton Felvidék Neked még szóba sem került…
– A 2013-as Káli térkép után jött egy Tapolcai térkép, majd a Balaton Felvidék Neked kiadvány 2015-ben.
Azóta megérkezett a Pécselyi-medence és környéke térkép, a Balatonfüred és környéke, lett applikáció…

– Miben változott az életed ezzel a költözéssel?
– Szerintem nincs elég tárhelyetek, hogy ezt elmeséljem. Vízöntő vagyok, Oroszlán aszcendenssel, Sárkány is vagyok. Az életem egy állandó változás. Szerencsésnek gondolom magam, mert szinte minden hibámból tanultam és egy idő után tudatossá vált, hogy jobb akarok lenni magamnak, magam miatt.
Mindszentkálla és a párom, és ezek a projektek adtak egy lehetőséget arra, hogy elkezdjem megszeretni magam és megbocsátani magamnak a gyermekkori vagy tinikori csínytevéseimet…
Olyan környezetben vagyok, ahol erre lehetőség van. Minden reggel meditálok, foglalkozom magammal, és képes vagyok 16 órákat dolgozni, amit nagyon élvezek, de emellett megengedem magamnak, hogyha úgy érzem, hogy nem megy, akkor nem megy. Olyankor kimegyek a természetbe és feltöltődöm a semmittevéssel.
Szeretnék egyszer azzal foglalkozni, hogy rávezessem az embereket arra, hogy milyen fontos, hogy foglalkozzanak magukkal, hogy ne mondják azt, nincs időm elmenni egy szaunába vagy egy nagy sétára ….hogy rájöjjenek, hogyha magukkal foglalkoznak, akkor több idejük és energiájuk lesz másokra, a munkájukra, eredményesebb és boldogabb lehet az életük.

– Van egy gyönyörű lányod, ő mit szólt a váltáshoz?
– 14 éves volt, amikor jött a váltás, akkor került a Kisképzőbe és egyértelműen nem akart lejönni velem. Viszont a kollégium szimpatikus volt neki. Sokan elítéltek, hogy otthagyom a városban, de magamból indultam ki és tudtam, hogy én ennyi idősen nagyon szerettem volna koleszbe menni. Buli volt, hogy abban a városban koleszes ahol felnőtt, és ő mutatja meg a várost a vidékről jött osztálytársaknak. Persze az édesapja is a városban volt, így nem maradt teljesen egyedül. Tény, hogy nagyon hamar önálló lett, de ahogy elnézem, ez egyáltalán nem baj. Ügyes lány, a jég hátán is megállja a helyét. Komoly párkapcsolata van már 3 éve, ez is nagyon megnyugtató. Imádják egymást, mindig azt mondom, hogy olyanok, mint egy bölcs idős házaspár.

– Miért pont a Balaton-felvidéket dolgoztad fel? A térség programközpontja inkább a déli parton van…
– Nem volt tudatos döntés. Itt ragadtam a térképek és a „pasi” miatt, itt nem találtam akkor, hogy Borsodi Lacika hol fog gitározni, vagy, hogy a Royék merre játszanak és erre felbuzdulva gyűjtöttem össze a dolgokat. Eredetileg egy Pesti Esthez hasonló, kéthetente megjelenő programmagazin volt a terv, de olyan sok minden jött, hogy egyszer csak azon kaptam magam, 314 oldalnál tartunk. Ekkor jött az ötlet, hogy legyen 1 éves, de nagyon átfogó.
2019-ben hozzájön a déli part is, már tárgyalok az önkormányzatokkal és sorra keresem meg a szolgáltatókat.

– A Szép Magyar Térkép pályázaton is indultál Schwarz Gyula kartográfussal, és nyertetek is. Mi volt ez a projekt?
Ez főleg Gyula érdeme. A térképek kartográfiai része az ő érdeme, én „csak” a minden mással foglalkozom. Minden évben lehet nevezni a Széchenyi könyvtár által kiírt Nagy Magyar Térkép szépségversenyen és Gyula minden évben tarol. Engem meg elhív, és kedvesen gratulálnak, mintha nekem bármi közöm lenne hozzá. Na persze van, mert a gépmotor én vagyok, de nélküle semmit nem érne az egész.

– Milyen terveid vannak még? Mert abban biztos vagyok, hogy van még.
– Van, de most nagyon szeretném már nullára vagy pluszosra kihozni a projektet. Kicsit nagy fába vágtam ezzel a fejszémet, és mivel nem volt tőke, amiből azt mondhattam volna, hogy építsünk csapatot és dolgozzunk mint a gép, így jórészt egymagam csinálom ezt a sok mindent.
Hogyha ez meglenne különféle jótékonysági rendezvényeket, kulturális programokat szerveznék.

Szöveg: Dezslik Magdolna

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva