Kovács Emőke | 2019.03.08. 08:00
Balatoni várromantika a Kisfaludy házban
Sümegen található a balatoni várromantika megteremtőjének, Kisfaludy Sándornak egykori szülőháza és lakhelye. Ebben az épületben kapott helyet az a Kisfaludy Emlékház, ahol napjainkban számos kulturális eseménnyel, érdekes állandó és időszaki tárlattal várják és hívják a látogatókat. Kovács Emőke az Emlékház szakmai vezetőjével, Oszkai Rékával beszélgetett.

– Ön a Kisfaludy Emlékház szakmai vezetője, de mégis több ennél, büszke lokálpatrióta és lelkes népszerűsítője Sümeg városának. A Jókai Mór által legregényesebb fekvésű városkának nevezett Sümeg hogyan ápolja egykori szülötte, lakója, Kisfaludy Sándor emlékét?
– Városunk, egy gyönyörű pannon település, az idealizált Jókai-féle Tempevölgyben fekszik, ahol földöntúli boldogságukat megtalálják a görög múzsák, és ha nyitott szemmel járunk, mi is meglelhetjük, hiszen annyi csoda vesz minket itt körül.

Jelen állapotában a Kisfaludy Sándor Emlékház nem csupán irodalmi emlékhely. Bár nevében a költő életének, munkásságának állít emléket, de sokrétű, eklektikus gyűjteményei révén egyúttal helytörténeti, városi muzeális gyűjteményként is funkcionál, Napjainkban lépésről-lépésre közelebb kerülünk ahhoz, hogy többet mutassunk a költőről és hagyatékáról. Elindultunk a látogatóbarát, modern szemléletű, interaktív kiállítóhellyé válás útján is.

– Sümegen 1950 óta működik az emlékház, 1990 óta pedig a sokrétű emlékgyűjtemény is helyet kapott az intézményben. Milyen Kisfaludy-relikviákat őriznek, hogyan gyarapítják a gyűjteményt?
– Kisfaludy Sándornak, nagy szomorúságára nem született gyermeke egyik feleségétől sem, sajnos halála után a családi örökséget széthordták. Darnay Kálmán munkásságának hála, nagyon sok személyes tárgy, kézirat került vissza, melyek az alapját adják gyűjteményi anyagunknak.

 

A látogatók megtekinthetik Kisfaludy intarziás íróasztalát, melynek lábai – finom, íves kiképzésükkel – a líra hangszer tökéletes utánzatát adják, de őrizzük bútorait, könyveit, tintatartóját, házi mérlegét, katonaládáját, kártyáit, távcsövét, nagyítóját, sőt testőrsüvegét és hálósipkáját is. Szegedy Róza, Kisfaludy nagy szerelme és felesége személyes tárgyai is kuriózumnak számítanak, mint a pipereasztala, rokkája, hímzései, kesztyűje vagy a különleges kottafüzete. Nagyon kedves tárgyunk a háztartási naplójuk, melyben kiadásaikat vezették.

A gyűjtemény gyarapítására saját tőkénk jelenleg nincs, de mégis van lehetőségünk megújulni, mert látogatóinknak, támogatóinknak is fontos a Kisfaludy-kultusz ápolása. Kaptunk felajánlásként versesköteteteket, gazdagodtunk Kisfaludy vers-illusztrációival, lehetőségünk nyílt egy különleges, Kisfaludy aláírásával ellátott allegorikus akvarellt bemutatni, kiállításunk bővült Szegedy Róza hajtincsével.

 

– Számos érdekes, a fiatalokat is megszólító rendezvényük, kiállításuk van. Hogyan épül fel az állandó tárlat, érdekes a mai kor emberének Kisfaludy életműve?
– Jelenleg egy emlékszobánk van, de remélem, hogy két éven belül teljesen megújulunk. Kisfaludy megszólal – egy romantikus életút érzelmi kottája címmel mutatjuk be a költő életét és munkásságát, melynek központi témája, hogy Kisfaludy Sándor a nyelvújítás egyik meghatározó vezéregyénisége volt egy olyan időszakban, amikor az állam nyelve a német, az egyházé a latin volt, ő pedig magyarul írta műveit. Kisfaludy, verseiben Himfy, élete nagyon izgalmas, a mai ember számára is érdekes. A fiatalok is szívesen hallgatnak történeteket a poétáról, aki bejárta Európát, imádta a nőket, volt katona, testőr, hadifogoly, költő, író, gazda, szerető, hűséges férj. Sőt mára már bizonyított tény, hogy Kisfaludy Sándor szüretelő éneke ihlette Beethoven Örömódáját.

– Egyházművészeti gyűjtemény, Sass Brunner kiállítás és Darnay emlékkiállítás is megtalálható az emlékházban. Kisfaludy Sándor hagyatékának bemutatásán kívül milyen művészeti alkotásokat tárnak a látogatók elé?
– Sümeg városának nagyon értékes, szerteágazó, széles spektrumot felölelő gyűjteményi anyaga van, melyek nagyon színes képet mutatva, mind művészeti kor, stílus és tematika tekintetében. 2018-ban, a múzeumok éjszakája rendezvényünkön nyitottuk meg Horváth Márton üvegművész emlékkiállítását. A sugárzó energiájú, szecessziós üvegtárgyak jelenleg két teremben tekinthetőek meg. Gazdag középkori, illetve újkori fazekas- és kerámiagyűjteménnyel rendelkezünk. A gyűjtemény nagy részét a sümegi vár 1960-as években végzett kutatása nyomán előkerült középkori kerámia-, illetve csempegyűjtemény teszi ki. Ezt egészítik ki a város egykori fazekasainak munkái és egy közel 200 éves céhzászló.

Egyháztörténeti anyagunk is különleges. A Szent Klárát ábrázoló 18. századi faszobor eredete a ferencesek sümegi jelenlétéhez köthető, a Klimo püspököt megörökítő olajfestmény, egyházművészeti tárgyak, könyvek, szenteltvíztartók mind a gyűjtemény része. Darnay Kálmán emlékkiállítása a család által adományozott személyes bútorokon és tárgyakon túl, betekintést ad Darnay Kálmán szerteágazó munkásságának megismerésére. Sass-Brunner anyagunk a család két női tagjának munkásságát mutatja be. Sass-Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet Kőrösi Csoma Sándor és Baktay Ervin mellett a legismertebb India-utazók voltak. A gyűjteményben tájképek, csendéletek, portrék, utcaképek jelennek meg festményeken. Mindezek mellett dr. Szondy Istvánné, Lilike által gyűjtött porcelán- és üvegtárgyakban is gyönyörködhetnek a látogatók.

– 2017-ben nagy hírnek számított, hogy a rejtélyes Lavater koponyát, 3D-ben (is) bemutatták az Emlékházban. Milyen időszaki tárlatokat szerveztek az elmúlt az időszakban?
– Új kiállításainkban a kiemelt kulcstárgy és virtuális kiállításvezető a Lavater-féle koponya mint az érzelmek kottájának szimbóluma. A szépen konzervált emberi koponyát egykor Kisfaludy Sándor hozta magával Sümegre Zürichből. A fiziognomus, Lavater tulajdona volt a műtárgy, melyet saját kezével rajzolt ki, s jelölt meg rajta minden hajlam és érzék helyét. A különleges tárgy sok éven keresztül elválaszthatatlan része volt a költő íróasztalának. A 3D terminálom elérhető a koponya virtuális módon, az érintőképernyőn körbe forgatható, minden irányból vizsgálható, nagyítható modell képében. A szöveges tartalmak érintőgomb megérintésével behívhatóak.


Tavaly hét időszaki kiállításunk volt. A már említett csodálatos üvegkiállítás mellett, nyitottunk Sümeg apró értékeit bemutató fotókiállítást, két fiatal alkotó is bemutatkozott fotókkal és grafikákkal. Kisfaludy műveihez készített illusztrációkból összeállított tárlatot és a sokakat megmozgató „50 éve történt” a belgyógyászati osztály történelmét bemutató kiállítást is szerveztünk. Megemlékeztünk Tóth Tivadar költőről és újragondoltuk a Sass-Brunner gyűjteményt is. Sajnos az évek óta szervezett közösségi betlehem kiállítás, helyhiány miatt elmaradt, de remélem, idén újra megszervezhetjük, hiszen sokaknak hiányzott ez a rendezvény.

– Legutóbb Mit rejt januárban Himfy íróasztalkája? címmel hirdettek felhívást, most Bálint napi nyílt napra készülnek. Mik a szakmai tervek az Emlékházban, 2019-ben?
– Nagyon jó munkatársakkal, jó légkörben dolgozunk együtt. Minden évben az első programunk a Bálint nap. Kisfaludyhoz annyira illik a romantika, a szerelem, ezt a programot ki nem hangyánk. Állandó programjaink a Himfy versünnep, a Múzeumok éjszakája, a Himfy Fesztivál és szeptemberi Interaktív szülinap. Idén is szervezünk, immár negyedik alkalommal közösségi fotópályázatot. Az idei téma Sümeg régen és most. Olyan fényképeket várunk, melyek egy régi fotó, képeslap, grafika kreatív, egyedi újragondolásai.

Tervezünk újra nyári Múzeumi estéket, ahol Kisfaludy, Darnay, Petőfi, Ady lesz a téma, de a családokra is gondolunk, folytatjuk a sikeres Levendula alkotóműhely szervezést is. Felvállaltuk a települési értéktár koordinálását, mivel nagyon fontosnak tartjuk az értékeink megőrzését, népszerűsítését. Természetesen szervezési feladataink mellett a működésünkkel is aktívan foglalkozunk, fogadjuk a látogatókat, csoportokat, pályázatokat írunk, építjük a szakmai kapcsolatrendszerünket, tanulunk, múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezünk, publikálunk, archiválunk, a MANDA digitalizáló programban immár több mint ezer tárgyunk tekinthető meg a világhálón. Sok a feladatunk, de minden pillanatát élvezzük.

– Nemrégiben rangos városi kitüntetést kapott kulturális tevékenységéért, de ön nemcsak Kisfaludy Sándor alakjának életben tartója, hanem nagyon szép alkotásokat létrehozó keramikus is. Mi a művészi Oszkai kerámiák titka?
– Hatalmas öröm számomra, hogy a városom méltónak tartott arra, hogy az eddigi tevékenységemért kitüntetést kapjak. Igazán jó érzés számomra, hogy a díjban az alkotói és a kulturális munkásságom is nevesítve van. Természetesen ebben a kitüntetésében sok ember, a családom, barátok, kollégák munkája is benne foglaltatik.

Az Oszkai kerámia pedig egy szerelem. Az a sok érzelem, ami bennem van hajt az életem minden területén. Elsősorban figurális kerámiákat készítek, alkotásaim egyediek, szecessziós hangulatúak, mert szeretem a fényt, az arany színét, a csigavonalakat, a virágokat. Olyan rohanó világban élünk, ahová a pillanat szépsége, a csend, a gondolatok alig-alig férnek bele. Én ezeket a pillanatokat, mélázó tündéreket, mesélő asszonyokat, alvó manócskákat szeretném adni azoknak akik, eljönnek a kiállításimra vagy meglátogatnak a műhelyemben. Ez a fajta idealizmus hajt mind a kerámiám elkészítésénél, mind a Kisfaludy Emlékházban végzett munkámban egyaránt!

Szöveg: Kovács Emőke

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva