likeBalaton.hu | 2020.08.01. 20:00
8907 ember úszta át a Balatont
Véget ért a Balaton-átúszás: Rasovszky Kristóf volt a leggyorsabb idén, a nők között is egy profi úszó, Olasz Anna tette meg leggyorsabban az 5,2 kilométeres távot.

Rasovszky Kristóf új csúccsal nyerte a 38. Lidl Balaton-átúszást, melyen csaknem kilencezer sportember vett részt. A Révfülöp és Balatonboglár közötti klasszikus 5200 méteres távot a 23 éves világbajnok kereken 57 perc alatt teljesítette, ezzel Papp Márk 2016-os, 58:33 perces rekordját adta át a múltnak. A nőknél Olasz Anna volt a leggyorsabb, ő 1:01.37 órás eredménnyel ért célba. A legidősebb célba érkező a 83 esztendős Runtág Tivadar volt.

A győztes elárulta: nagyon örül az eredményének, mert ez azt mutatja, hogy miután a karantént követően visszatérhettek az edzésekhez, jól sikerült a felkészülése.

– Az 57 perc nagyon jó idő, nem is számítottam erre. Azt gondoltam, hogy 58 perc alá be lehet vinni, de azért ez másfél perccel jobb annál, mint amit Márk úszott. Talán egy pár évet megél – fogalmazott.

A legjobb idő 57 perc, a győztes abban bízik, néhány évig nem tudják majd megdönteni.

A nőknél Olasz Anna volt szombaton a leggyorsabb, ő 1:01.37 órás eredménnyel ért célba. A parton az M1-nek elmondta: ő is szeretett volna csúcsot dönteni, kicsin múlott, hogy nem sikerült.

– Az elején nagyon hullámos volt a víz, úgyhogy már az első kétezer méteren éreztük, hogy ez necces lesz. Az edzőm jött mellettünk kajakkal, és ő mutogatta, hogy jó tempót úszunk. Sajnálom, hogy nem sikerült, de majd jövőre – fogalmazott a versenyző.
Hozzátette: mivel idén alig volt versenyük, ezen a nyáron ez volt az egyetlen, próbálták kiélvezni minden pillanatát. Elmondta még, hogy most két hét pihenő következik, majd augusztus közepén megkezdik a felkészülést a “remélhetőleg olimpiai szezonra.

A híres úszófolyosó. 150 vitorlás és kishajó vigyázott az úszók biztonságára.

Révfülöpről reggel 8 órakor vágtak neki az első úszók a távnak, startolni 12 óráig lehetett azoknak, akik előzetesen regisztráltak. Összesen 8907-en ugrottak vízbe, közülük ezren az első alkalommal meghirdetett féltávot vállalták – ők a célból indultak és ugyanoda értek vissza. A résztvevők gyakorlatilag tökéletes körülmények között úszhattak, verőfényes napsütésben, meleg vízben teljesíthették a távot.

14 óra körül ért partot Balatonbogláron az esemény történetének 200.000 átúszója. Rozsos Noémi Győrből érkezett az eseményre, és idén már a második alkalommal teljesítette a klasszikus kihívást. A 200.000 résztvevő mint mindenkori összlétszám jól érzékelhetővé teszi azt a tényt, hogy a Balaton-átúszás még mindig, továbbra is Magyarország egyik legnépszerűbb, legnépesebb sporteseménye. Érdekesség, hogy 2007-ben tartottunk a 100 ezredik átúszónál.

Színes volt ez a nap, van akiknél szó szerint…

Forrás: MTI, Budapest Sportiroda

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva