likeBalaton.hu | 2020.11.03. 17:00
9 balinnal akartak hazamenni a Balatonról, de lebuktak - akár öt év is lehet az ára
Résen voltak a balatoni halőrök, akik hosszas megfigyelés után ellenőriztek egy háromfős társaságot az északi parton. A horgászok 9 balint tartottak meg, de csak egy volt szabályosan elkönyvelve a fogási naplójukban. Az egyik pecást öt évre eltilthatják a balatoni területi jegy váltásától.

A horgászok a kifogott halakat három különböző helyen tárolták, de a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei hamar rájöttek a dologra – olvasható a balatonihal.hu oldalon.
Egyikük 6 db balint fogott meg, de egyet sem írt be. A másik horgász kettőt akasztott horogra ugyanebből a halból, de csak egyet jegyzett be. A harmadik horgász pedig egyetlen halat fogott, de nem írta be fogási naplójába, mondván a halat elajándékozta.

A Balatoni Horgászrend értelmében a Balatonon naponta csak 1 db balin tartható meg, a fogott halakat a horgász csak a saját haltartójában tárolhatja, és tilos a halak elajándékozása is, ezen szabályokat azonban a társaság figyelmen kívül hagyta.

Három különböző helyen tárolták a kifogott balinokat
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

“A legsúlyosabb eset természetesen a 6 halas horgásztársé. Ő a hatóság részéről halvédelmi bírságra és kb. 6-10 hónapra szóló állami jegytől való eltiltásra számíthat. De mindezeken felül, mivel kirívó szabályszegést követett el, a balatoni területi jegy váltásától várhatóan 5 évre fogjuk saját hatáskörben eltiltani” – tudósít weboldalán a balatonihal.hu.

A közeljövőben egyébként kiemelten ellenőrzik majd a balatoni mólókat, amelyek környékén az őszi időszakban nagy mennyiségben behúzódó halak miatt időnként kiemelkedő fogási esély kínálkozik.

“Sajnos egyesek ilyenkor nem képesek önmérsékletet gyakorolni” – teszik hozzá a halgazdálkodási cég szakemberei, akik arra kérik a horgászokat: amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, használják a balatoni területi jegyeken olvasható halőri bejelentő sms számot.

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva