Krausz Andrea | 2020.09.05. 10:00
Gülüszemű kősüllők és mozgékony balinok találtak új otthonra a Balatonban
11 ezer aprócska, egynyaras kősüllőt és 5 ezer kétnyaras balint telepítettek a tóba Badacsonynál. A halacskáknak pár évet még növekedniük kell, hogy fogható méretűek legyenek.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei a kikötőben engedték a vízbe a 43 kg kősüllőt és a mintegy 105 kg kétnyaras balint. „A halakat a helyi horgászegyesület képviselőinek jelenlétében és segítségükkel szákoltuk le” – számolt be a társaság a weboldalán.

Pici kősüllők csusszantak a tóba Badacsonynál (Fotó: Balatonihal.hu – hivatalos)

A napokban a déli parton is zajlott balintelepítés. Balatonlelle partjainál kétezer darab kétnyaras példányt engedtek a tóba.

– Ezeknek a jó kondiban lévő balinoknak még 2-3 évre van szükségük, hogy elérjék a fogható méretet. Egy GINOP-projekt segítségével társaságunk a Balaton halállományának fejlesztését célozta meg, ennek keretében zajlik a balin szaporítása is. A Balatonból befogott anyahalakat szaporítjuk és intenzív módszerrel, tógazdasági környezetben tápon neveljük őket kétnyaras korig. Idén Keszthelyen is történt már balintelepítés, akkor három mázsát engedtünk a tóba, és még volt egy 120 ezer darabos telepítés is – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Jó kondiban vannak a balinok (Fotó: Balatonihal.hu – hivatalos)

 

A telepítés annak a munkának a részeként valósult meg, melyet a társaság 2016-ban kezdett el „A balatoni halállomány fenntartható, horgászati célú hasznosításának megalapozása elnevezésű” GINOP-projekt keretében. A négy évet átívelő kutatási, innovációs és fejlesztési munka többek között magában foglalja a kősüllő és a balin intenzív halastavi („tó a tóban”) nevelését is.

Nyitókép: Balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva