Turbéki Bernadett | 2021.08.20. 18:00
A 44. Boglári Szüreti Fesztivál számokban: Öt nap, két színpad, negyven produkció, huszonkét borvidék
Öt napig kóstolhatják a borkedvelők huszonkettő hazai borvidék nedűit Balatonbogláron. A vasárnap estig tartó 44. Boglári Szüreti Fesztiválon az hegy levéhez frissen sült étkeket és különböző programokat is kínálnak a szervezők.

A szerdai nulladik nap után csütörtökön este a Stardust együttes nyitotta meg a 44. Boglári Szüreti Fesztivált. A fiatal zenekarnak egyre több rajongója van.

A Stardust rajongók mindenhová követik a zenekart Fotó: Mészáros Annarózsa

– Barátaink zenélnek a színpadon, igyekszünk minden koncertjükre eljutni. Sajnos, most nem sötétben léptek fel, ahogy az egy rockbandához illik, de a hangzás ugyanolyan jó volt – mondta Gál Keve, aki a közönségben együtt énekelte a dalokat Horváth Ákossal.

A Stardust megnyitója után újabb és újabb bulik kezdődtek Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Még soha nem léptünk fel ezen a rendezvényen, de a Balaton közelsége miatt nagyon bejött ez a fellépés, amely a pandémia utáni nyitás egyik első koncertje volt nekünk – mondta Horváth Ákos, miközben Stardustos holmikat dedikált. – Kezd kialakulni egy rajongói bázisunk, akik rendszeresen ellátogatnak a koncertjeinkre-mondta az együttes frontembere.

A Republic rajongói is időben érkeztek Fotó: Mészáros Annarózsa

– Várpalotáról érkeztünk egy baráti társasággal. A Republic miatt jöttünk, akikért gyerekkorom óta rajongok. Még a bátyám vitt bele. Gondolom, a mai estét nem ússzuk meg könnyek nélkül, Cipőre emlékezve – mondta Simon Vera, aki az együttes pólójában várta a koncert kezdetét.

Könnyek nélkül nincs Republic koncert Fotó: Mészáros Annarózsa

A borkóstoló soron someliék és leendő borszakértők kóstolták a huszonkét borvidék legkülönlegesebb borait.

Tóth Márton és barátai a Felvidékről motoroztak Balatonboglárig Fotó: Mészáros Annarózsa

– Tíz éve járunk erre a rendezvényre. A Felvidékről, Dunaszerdahelyről motoroztunk idáig. Nagyon zenekarokat szerveztek az idén, és a Balatonboglári borvidék borait is szeretjük. Az időpont is a legjobb. Nagyon szeretjük a BB Muskotály, a száraz és a félédes borait, most rozéborokat kóstolunk-mutatott a poharára Tóth Márton.

Saját borospohárral is érkeztek borszakértők Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Keszthelyről jöttünk, és rutinosan hoztunk saját borospoharat a kóstoláshoz-mondta Zentai Zita. – Öt–hat óra leforgása alatt hat–hét bort kóstolunk, persze elengedhetetlen hozzá a sajt és az alma, valamint a vízfogyasztásunkról is gondoskodunk – tette hozzá Gombai Gyula, aki azt is elárulta, hogy időjárástól függ, milyen bort fogyasztanak szívesen.

A németek is szeretik a dél-balatoni borokat Fotó: Mészáros Annarózsa

– Tizenkét éve vagyok borrajongó, elsősorban olasz és francia borokat vásároltam, de amióta ide költöztünk Magyarországra és a lakóhelyemen négy-öt borász is van, az Irsai Olivér lett a kedvenc borom – mondta Marion Stut, aki Hamburgból költözött hazánkba.

Egyre többen ékeztek a borkóstoló fesztiválra Fotó: Mészáros Annarózsa

– A nulladik napon nem volt túl nagy forgalom, de mára megtaláltak bennünket a borfogyasztók. Több különlegességgel is várjuk őket, a prémium sorozatunkban díjnyertes borok szerepelnek, mint a Chardonnay, amelyik a Wein Lovers országos százas listájában is jelen van – mondta Urbán Ferenc, a Rádpusztai Szőlőbirtok megbízott somelie – je.

A hagyományos, szőlőből készült borok mellett eperborral is várják a kóstolóra vágyókat a szüreti fesztiválon, ahol egy standnál szőlőt is találni.

Az eperbort is sokan keresik Fotó: Mészáros Annarózsa

– Szőlőskislaki és balatonboglári szőlőt hoztunk, öt fajtát. Sokan inkább csak a levét szeretik ám úgy gondoltuk, szüreti mulatság nem múlhat el finom szőlő nélkül – mondta Gyenes Mátyás, aki egy pohár musttal is megkínált bennünket a szüreti fesztiválon, amelynek területét az idén ugyan kordon veszi körül, ám a szervezők lehetőséget biztosítanak a strandolni vágyóknak, valamint bárki bejuthat a helyben működő vendéglátóipari egységekhez délután négy óráig. A kézműves vásár a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is ingyenesen látogatható.

Kézművesek színes portékái között minden is kapható Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva