Kovács Emőke | 2020.12.03. 14:00
A Balaton a XIX-XX. századi és a kortárs magyar festészetben #4.rész
A Balaton festőjeként általában két kiemelkedő alkotót szokás megemlíteni: Udvardi Erzsébetet és Egry Józsefet. Róluk korábban már közöltünk cikket. Nemrégiben bemutattunk egy művészeti tárlatot, amely Farkas István szigligeti alkotóról szólt. Mostani írásunkban a Pannon Tengert szintén megfestő, általában nemzetközi hírnévre is szert tevő, olykor a tónál élő vagy vissza-visszatérő XIX-XX. századi és kortárs magyar festőművészek tavi világát mutatjuk be.

Kortárs festők tavi képeinek világa

Csiszár Elek

Csiszár Elek (1932-) többszörösen díjazott festőművész a Balatonnál született, Keszthelyen. Kisebb kitérők után Siófokon telepedett le, ahol kezdetben dekoratőrként dolgozott, sikerei eredményeként – autodidakta módon – hivatásává vált a festőművészet. A táj megörökítése végigkíséri tetemes életművét. Magányos művésznek nevezik, kinek stílusa egyedi, nem sorolható irányzatokhoz.

Számos hazai és külföldi tárlat résztvevője, napjainkban is. Téli Balaton, Balatoni vernisszázs, A szemesi móló télen, Jégvágók – sorolhatjuk művei címét.

A Balaton helyszínként jelenik meg az elidegenedett világot ábrázoló, sokszor a téli tájba helyezett képein. Természetelvű festőnek és az elesettek, kiábrándultak, magányosok megörökítőjének vallja magát.

Ars poeticáját egyik nyilatkozatában így fogalmazta meg: „Néha felüdülésképpen festek egy-egy sokfigurás gyermekkorom-Balatonját idéző képet, aztán talán fogom magam és belépek az egyik képembe, elvegyülök a magam teremtette figurák között, majd átsétálok a vízen a túlsó partra, s eltűnök egy dombhajlat mögött.”

 

Somogyi Győző

Somogyi Győző (1942-) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar grafikus és festő kiváló művész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja azon kortárs alkotók egyike, aki nemcsak sajátos stílusban festi meg a Balaton és vidékét, hanem a tó közelében, Salföldön él 1986 óta.

Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolát és Katolikus Hittudományi Akadémiát végzett, 1968-ban egyháztörténetből doktorált, pappá szentelték, de végül mégis a festészetet választotta. Bár a Képzőművészeti Főiskolára sohasem vettél fel, autodidakta művészként mégis nagy ismertséget és elismertséget vívott ki műveivel.

A művész kezdetben szitanyomatokat készített, majd 1980-tól tojástemperával alkotta műveit. Témáit a magyar történelemből, a vallásból, valamint a hétköznapi életből meríti.

Megfestette a Balaton-felvidék vulkáni tanúhegyeit, apró településeit, présházait, tavi panorámát, de a vidék flóráját és faunáját is rendszeresen megörökíti. A Balaton háttérben a Badacsonnyal, Révfülöp, Balatoni vitorlások, Karnyújtásnyi a Balaton, a Balaton őrangyala színes grafikái már messziről hirdetik, hogy Somogyi Győző az alkotójuk, aki játékosságával, színes világával teljesen új irányzatot teremtett a Balatont megfestő művészek körében.

Veszeli Lajos

Veszeli Lajos (1945- ) évtizedek óta Almádiban él és alkot. Az 1990-es évektől szabadfoglalkozású festőművész, aki mind hazai, mind külhoni tárlatokon egyaránt sikerrel szerepel a mai napig. Az almádi kulturális és művészeti élet egyik fő organizátora.

Balaton-szeretete fiatalkora óta meghatározza életét, művészetét. Így vallott erről az általa indított és szerkesztett Új Balaton című – sajnos már nem működő – művészeti folyóiratban, 2001-ben: „Úgy tizenhét évesen, amikor először pillantottam meg a Balaton sima víztükrét, és először üldögéltem merengve az ezüst-híd fénye előtt, nem gondoltam, hogy valaha rab leszek. Az lettem. A Balaton rabja. Rabul ejtett az a misztikum, amely évszázadok óta lebeg a tó körül, behatol a lélek legféltettebb zugába, leköti gondolataimat, hatósugara felperzseli mindennapjaimat. Hagyom magamat megadóan, mert itt élek ölelésében negyed százada. Az az érték, az a kultúrkincs, amit a mi magyar tengerünk behabzsolt, az a rejtélyes titok, ami oly sok alkotóművészt serkentett és ösztönöz ma is, talány marad számomra. Meg nem fejthető csoda.”

Megkopott aranyhíd, Jégbe zárva, Távlat, Horizont, A tó álma, Alkony – csak néhány, átfogó cím akvarelljei, festményei közül, melyek közös témája a Balaton.

Veszeli Lajos: Balatoni pillanatok (Fotó: Pászti György)

 

Ahogy fentebbi összeállításunkból is kitűnt, a Pannon Tenger szinte minden festőnket megihlette. Akadt, akiket rabul ejtett és volt, akiket sosem engedett el. A teljesség igénye nélkül állítottuk most össze jelen írásunkat, hangsúlyozva hogy számos magyar alkotó életművében szerepel még témaként a Balaton (ld. Aggházy Gyula, Nagy István, Patkó Károly, Perlmutter Izsák, Szikra János, Kunffy Lajos, Tarr Lajos, Jakuba János, Ujváry Lajos, Boldizsár István, Bartha László, Ikafalvi Farkas Béla). Valamint a kortás alkotók közül – Breznay Pál, Fekti Vera, Bán Magdolna, Weiler Péter, Vollein Ferenc, Soós Nóra, Győr Márton – is sokakat inspirál, akár modern stílusban is a nagy tó és csodás vidéke.

Korábban – kortárs alkotókkal – készített interjúinkat itt olvashatják:
Fekti Vera
Fábián László
Veszeli Lajos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva