veol.hu/Kovács Erika | 2021.06.14. 16:00
A Balaton adja a bor kitűnő ízét
A Balaton az életünk része, ami megadja a táj szépségét, a bor jó ízét, meleg nyárban hűsíti az embert – fogalmazott a tó értékeiről Dobosi Győző szent­antalfai borász, a Balaton Borrégió tanácsának elnöke, az egységet képviselő BalatonBor egyik kezdeményezője, aki családjával elkötelezett a biogazdálkodás mellett.

Idén húszéves álmuk vált valóra, amelyhez nem mindennapi ötletet is bevetettek. Rangos elismeréseik közül a legutóbbit Debrecenben kapták, ahol olaszrizlingjük a kategóriájában a város bora lett.

– Nagy büszkeséggel tölt el minket az elismerés, hogy Debrecen bora lett fehér klasszikus kategóriában a Bio Nivegy-völgy Olaszrizling 2019 nevű borunk – jegyezte meg a fiatal borász. Dobosi Győző úgy fogalmazott, sokszor úgy érzi, Isten fogja a kezüket, mert nemcsak a család, hanem kollégái is elkötelezettek a magas minőség mellett, szenvedélyük a szőlő, a hely, ahol élnek, a Balaton-felvidék, a Nivegy-völgy páratlan szépsége, gazdagsága. Az említett nedűre amiatt is nagyon büszkék, mert HegyBornak is számít, amelynél alapvető, hogy tökéletes összhangban rejti magában az adott táj, térség legfőbb jellemzőit, ízét, illatát, és a legmagasabb elvárásoknak kell megfelelnie. A győztes bornál folyamatban van egy Nivegy-völgyi eredetvédelem, ami uniós oltalom lesz, és szabályozza a termelés helyét, technológiáját, a termés mennyiségét.

Fotó: Dobosi Pincészet

Az említett borhoz az olaszrizlinget teljes érettségen szüretelték, a felét hat hónapig hordóban érlelték, a másik fele tartályban erjedt. Ez a boruk 91 pontos arany oklevelet nyert Németországban, a PAR Wine Award International nemzetközi borversenyen, nemrég pedig a balatonfüredi borversenyen nagyarany­éremmel ismerte el a szakmai zsűri. Nagyon büszkék a vegyszer nélküli gazdálkodásra, régóta elkötelezettek a biogazdálkodás mellett.

Édesapja, Dobosi Dániel 2000-ben döntött a biotermelés mellett, mert nem akarta alkalmazni a vegyszereket, és az egész család számára mindig nagyon fontos volt a fenntartható gazdálkodás, a környezetvédelem.

Dobosi Győző kiemelte, az ökotermelés napjainkban már ismert, és egy uniós előírás szabályozza a szőlőtermelést, a borkészítést is mint élelmiszeripari tevékenységet. Dobosiék az ültetvényeken a legtermészetesebb úton termelik a szőlőt, nincsenek kemikáliák, vegyszerek, gyom­irtó szerek.

A lisztharmat és a peronoszpóra ellen rezet, ként, narancsolajat használnak, amik nem szívódnak fel, nem kerülnek a gyümölcsbe. Ezzel a módszerrel is kitűnően lehet szőlőt termelni, amelyhez kitartó munka, saját tapasztalatok, a biogazdálkodás iránti elszántság kell. Ők huszonöt hektár szőlőterületet művelnek a Nivegy-völgyben, és további mintegy tíz hektárról vásárolnak szőlőt, az ottani gazdákat átállították organikus termelésre. Többféle szőlőfajtájuk van, de a legnagyobb potenciált a Kárpát-medencei fajtákban látják, ilyen például az olaszrizling, a kéknyelű, a juhfark, a kékfrankos. Tapasztalják, a világ piacain is elismerik ezeket a fajtákat, egyre több nemzetközi borversenyen szerepelnek eredményesen a belőlük készült borok, irántuk egyre nagyobb az érdeklődés.

Fotó: Dobosi Pincészet

Dobosi Győző kiemelte, nagy örömmel tölti el őket, hogy a Balatonnál élhetnek, mert a tó az életük része, ami megadja a táj szépségét, a bor jó ízét, melegben pedig hűsít, de legfőképpen a bort jelenti. Főként az olaszrizlingből készült BalatonBort, amely az első termelői összefogásra épülő régiós bormárka itthon, a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke. A minőséget a Balatoni Kör és a Rizling Generáció által összehívott bírálóbizottság garantálja.

A szentantalfai fiatal borász büszkén beszélt arról, hogy húszéves álmuk vált valóra tavaly ősszel, amikor sikerült összekovácsolni a pincészetet más elképzelésekkel, így létrehozták a birtokközpontot, ahol a szőlőfeldolgozás, a borkészítés és a vendéglátás történik.

Régóta elkötelezettek abban is, hogy nemcsak a kitűnő borokat, hanem a falu, a térség egyedi ízeit, értékeit is meg kell mutatni a világnak, amivel emelhetik, tovább népszerűsíthetik a balatoni idegenforgalmat. Nem véletlenül választották mottójuknak: bor, Balaton, nyugalom!

Dobosi Győző megjegyezte, hatalmas öröm volt számukra, amikor elnyerték a 90 millió forint hazai és uniós pályázati forrást a birtokhoz, de már kezdetben tudták, pluszforrásra is szükségük lesz. Ezért gondoltak egy merészet, amit sikerült megvalósítani: sokan több évre szóló elővásárlással támogatták őket, és így lett teljes a fejlesztés. Rájuk is hatással volt a koronavírus-járvány: kiépítettek egy kitűnő csapatot, s kiléptek az online világba.

Fotó: Dobosi Pincészet

A Nivegy-völgy sokak szerint egy csoda a Balaton-felvidéken, ahol megmaradt az elmúlt száz évben a hely identitása – Dobosi Győző szerint ez a természetesség a legnagyobb érték itt. Kiváló borok, csodás panoráma, szépen művelt szőlők, egyre több jó minőségű vendéglátás, remek szálláshelyek, összetartó lakosság. Sokat jelent a békés, nyugalmas hangulatban, a közösségek összetartásában a hit, ami jellemző Szentantalfára, a környékre.

– Ha az ideérkezők azt látják és érzik, hogy az ember lelke tele van szeretettel, a lakók szorgalmasak, dolgosak, elszántan gyűjtik, állítják elő, kínálják a falu és környéke kincseit, értékeit, azt nagyra értékelik – utalt a térség vonz­erejére. Az élet nagy ajándékának tekinti, hogy három gyönyörű gyermeküket itt, ebben a környezetben nevelheti a feleségével. Egy ilyen faluban, birtokon továbbra is ezerféle terv van, pezseg az élet, de az a legfontosabb, hogy a szőlőültetvények szép látványt nyújtsanak a helyieknek, a vendégeknek, mert itt a szőlő maga az élet.

A Balaton Borrégió helyzetéről kifejtette, a szőlő- és bortermelést is érzékenyen érintette a pandémia.
– Két nagyon jó évjárat után, illetve közben jött a járvány. Az országos és nemzetközi értékesítés viszont nagyon visszaesett, ami nem jellemző a Balatonra. Nagy szüksége lenne közösségi alapon működő, regionális webshopra, és nagy lehetőséget látok a BalatonBor kezdeményezésben és a kisebb termőhelyi jegyeket bemutató HegyBorokban. Hosszú távon a Balaton Borrégió sikerének feltétele, hogy meg kellene állítani a kiskereskedelmi láncoknál tapasztalható csökkenő árakat, nem kedvező az egymás alá licitálás. Komoly lehetőségeket rejt a közösségi export, amiben a nemzetközi piacon jelentős eredményt lehetne elérni. Kedvező, hogy több észak-európai ország már keresi a magyar borokat. A helyi értékesítést és a jól irányított idegenforgalmat látványos si­kerré lehet kovácsolni – vélekedett a fiatalember, aki nagyon büszke a családjára is.

Bálint és Győző a szüleik társaságában. Nagyon fontos számukra a család
Fotó: családi

Felidézte: szüleik, Ilona és Dániel ötgyermekes családot neveltek. A borászatban testvérével, Bálinttal dolgoznak, aki a szőlőtermelést, borkészítést végzi, míg ő maga az értékesítésért, a vendéglátásért felel. Neki három, Bálintnak két gyermeke van, a legifjabb Dobosi alig három hete született, ő már a tizenötödik unoka. Életükben meghatározó szerepet játszik a hit, mindig a keresztény elvek szerint éltek. Győző szerint sokan csak a vallásokig jutnak el, és nem találják meg bennük a világ teremtőjét, megváltóját.

– Mi ezt nagyon egyszerűen éljük meg. Tudjuk, Istennek terve van velünk, aminek része a család, a munka és minden, ami körülvesz. Ahogy nem lehetek csak hétfőtől péntekig borász, úgy nem csupán vasárnapi hívő vagyok, hanem mindegyik az életem része: egyszerre vagyok családapa, borász és Istennek a gyermeke – összegzett Dobosi Győző.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva