Szücs Ildikó | 2020.06.04. 06:00
A Balaton és a Hold románca
A Hold vízre gyakorolt hatásáról régóta tud az ember, ahogy asztrológiai szemmel az ember vizes - vagyis érzelmi - életterületeit szintén befolyásolja a bolygónkat kitartóan kísérő égitest. A Balatonnak is különleges kapcsolata van Naprendszerünk óriásholdjával, és hogy mi születhet meg románcukból, az kiderül a cikkünkből.

A holdkelte és a telihold mindig szép és az ember sok-sok ezer éve nézi a Földről ezt az égi csodát. Minden nap ott van az égen, mégis újra meg újra rá lehet csodálkozni, és akkor is késztetést érzünk megállni egy pillanatra, elmélázni rajta és esetleg le is fotózni, ha már százszor láttuk, és nincsen profi fotó felszerelésünk hozzá. Mégsem lehet megunni sem a látványát, sem a vágyat, hogy elkapjunk egy szép pillanatot. Amikor tiszta éjszakákon a telihold fénye tükröződik a Balaton vizén, az a pillanat pedig szó szerint megunhatatlan.

(Fotó: Pixabay)

A Hold eredetére vonatkozó hiedelem nem ismert a magyar néphitben, de a szabad szemmel látható holdkráterekhez sok hagyomány fűződik. Mondák szólnak arról, hogy az emberalakokként értelmezett holdfoltok – hegedülő Dávid király, táncoló Cicelle/Cicölle, kapcáját szárító pásztor, rőzsét vivő ember, fát vágó ember – hogyan kerültek a Holdba.

Somogy megyében terjedt el az a monda miszerint a Nap és a Hold összekeveredtek, a Nap genét dobott a Holdra, a Hold pedig rőzsét hajigált a Napra, ezért szúrósak a sugarai. Ugyanerről a vidékről származik az a monda, amelyben Szent Péter verekedett össze egy másik szenttel, s az Pétert beledobta a Holdba. Az ősi néphagyomány szerint Dávid és Cicölle a zene nagymesterei (Szent Cecília a keresztény kultúrkörben a zene védőszentje), akik a Holdban élnek. Cicölle táncol benne, Dávid király meg hegedül neki. Amikor a Hold megújul, megújul Cicölle is.

Bár a magyar népi hagyomány nem adott külön nevet az egyes hónapok teliholdjainak, az angolszász kultúra viszont változatosan módon emlékezik meg erről. A májusi teleholdat más néven “virág holdnak” nevezik, a júniusit pedig “rózsa holdnak”, egyrészt a rózsák virágzásának tiszteletére, más hiedelem a vörös Hold jelenséghez köti a nevet.

A kelő Hold vöröses fénye tudományosan annak köszönhető, hogy az égitest alacsony állásánál a fénye még vastagabb levegőrétegen hatol át. Laikusként egyszerűen csak gyönyörű látvány.

(Fotó: Pixabay)

 

“A Balaton hullámai, melyek gyakran tengeri betegekké teszik a gőzösök utasait, szintén a széltől származnak. Ismert törvényekkel egyezően, a nem mély Balaton vizén 0,80—1,00 méter magas, egymástól 9—11 m. távolságban levő hullámhegyek támadnak; ez pedig ugyancsak nagy viszonylagos magasság a tenger hullámaihoz képest, amelyek 79 méter távolságú hullámoknál csak 3,2 méter magasak. A Balaton hullámai még a szél lecsillapodása után is jó ideig, többé nem tarajazó, hanem sima hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel ingásban maradnak és ezek a sima hullámok, melyeket a balatoni’ halász- nép loggóknak nevez, olyan messze partokig is terjednek, ahol egyáltalán nem is volt szél. Páratlan szinjátékávai a Balaton víztükre fölülmúl minden más állóvizet. A holdvilágos éjszakák aranyhídját s a loggókon táncoló telihold képeit nem feledi el soha, aki egyszer látta.“
(Forrás: arcanum.hu/Somogyvármegye, 1907.


A Balaton vizének kilengéseiről már mi is írtunk többször
, és természetesen erre megvan magyarázat. A tó vizének három féle mozgása van: a hullámzás, az áramlás és a szabályos ingadozás, és mindhárom a szél hatásainak következménye. Az árapály, amit a Hold vonzása okoz, a magyar tengeren kevésbé megfigyelhető, a nagyobb víztömegekre – tenger, óceán – jobban jellemző. Vagyis a Balaton kilengéseit nem az égitestek konstellációja okozza, bár szabályos árapály jelenségként érzékelhető.

Balaton (Fotó: Pixabay)

Az asztrológiában a Hold befolyásolja a lelki oldalunkat, mindent, ami ösztönös és az érzelmekhez kötődik. Ezeket kapcsolják a vizes oldalhoz, mert a víz képes lehatolni a föld mélyébe, megfoghatatlan és változékony. Folyton megújul, hiszen a Földről nézve naponta változik az alakja, illetve amit látunk belőle. Újholdkor teljesen eltűnik, visszavonul, míg teliholdkor megmutatja magát teljes valójában. Különböző energiákat képvisel minden egyes szakaszban, és még annak is érdemes megfigyelnie a hatásait, aki nem hisz az ezoterikus tanokban. Kortól függően az emberi test 60-70 százaléka is vízből áll, és ha a Hold hatással van a tavak és tengerek vizére, miért ne lenne befolyással az emberre is?

De hogy a Balatonhoz még milyen köze van, azt a szépirodalomban, költészetben, az írók fantáziájában és leginkább a fotósok művészetében találhatjuk meg.

(Kép forrása: origo.hu)

Vizek királynéja – Írta: Dr. Dobrovics Károly
“Gyenge szél fodrozta a végtelennek látszó vizet. A kis alsóőrsi kőmólóhoz halk csobbanással csapódtak a hullámok. Bűbájos regéket suttogott a hajladozó nádas… A Tihany felett lebukó nap utolsó sugarait fürösztötte a Balaton szelíd hullámaiba: az ősi apátság kéttornyú templomára fonva aranyos glóriát.
Alkonyodott. Majd lassan-lassan a tó vaksötétjébe veszett minden: andalító, meleg, nyári éjszaka lett. Aliga felett lassú méltósággal emelte fel fejét vérvörösen a telihold és szelíd sugaraival csókolgatni kezdte szerelmesen a Balaton habjait.” (Forrás: arcanum.hu/Turistaság és Apinizmus, 1921.)

(Fotó: Pixabay)

“Szép a hold az égen, de sokkal szebb a Balaton tükrén.
Száz csillagnak ezer tündöklése az apró hullámokon.
S ha áttekintesz a túlsó partra: minden falu alján
apró pásztortüzek hosszú sora mosolyog feléd.”
(Eötvös Károly)

Ne felejts el pénteken este felnézni az égre, gyönyörű teliholdat csodálhatsz meg!

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva