Gulyás J. Attila / magyarnemzet.hu | 2021.02.14. 17:00
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a nyitásra készül
Számtalan programmal és újítással várnak bennünket tavasztól a Balaton természetvédelmi területein!

Csaknem háromszázezren keresték fel tavaly a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkot, amikor a járvány miatti tavaszi korlátozások után a nyári hónapokra megnyílt a természetvédelmi területhez tartozó Dél-Bakony, a Tapolcai-medence, a Keszthelyi-fennsík és a Kis-Balaton 15 látogatóhelye.

A Balaton Felvidéki Nemzeti Parkban egész napos kirándulásokat tehetnek a családok
Fotó: Szücs Ildikó

– Az 57 ezer hektáros nemzeti parkban a tóhoz egyik legközelebb eső bemutatóhelyünk a tihanyi Levendula-ház, amely a vulkánok egykori világa mellett a növénymetszés fortélyaival is megismerteti a látogatókat. Föld alatti utazásra, overallos kalandtúrára várja az érdeklődőket a Csodabogyó-barlang, míg egy város alatti csónakázás közben gyönyörködhetünk a Tapolcai-tavasbarlang fényeiben, Hegyestűn pedig egy kialudt vulkán kráterében sétálgathatunk.
Emellett őshonos állatok vonzzák a látogatókat a kápolnapusztai bivalyrezervátumba, a Kis-Balatonnál pedig vezetett túrára indulhatunk Fekete István világába – sorolta a legkedveltebb élményhelyeket a nemzeti park igazgatója.

 

Puskás Zoltán jelezte: a járvány miatti korlátozások náluk is érvényesek, jelenleg szünetelnek a programjaik, és az erdei iskoláikat is be kellett zárni, de alig várják az enyhítést, hogy az előírt óvintézkedések mellett megnyithassák a bemutatóhelyeiket és újra szervezzék a szakvezetést, mivel várható, hogy az országon belüli utazások újraindulásával hamar felfut a látogatottságuk.

– Egy hétéves pályázati ciklus végén vagyunk, huszonegy pályázaton együttesen hatmilliárd forint fejlesztést tudtunk megvalósítani, amelynek jelentős része már kézzelfogható – ismertette az igazgató. Mint mondta, a múlt évben átadták a másfél milliárd forintba kerülő Kis-Balaton látogatóközpontot. A zöld tetős, környezetbarát létesítmény egy autópályát áthidaló vadátjáróhoz hasonlít, hatszáz négyzetméteres kiállítótérrel, komplett moziteremmel.

Kattints ide, és olvasd el, milyen a Kis-Balatonon evezni!

– Innen indulnak túrára a látogatók kenuval vagy golfautóval a diás-szigeti Fekete István-emlékhelyhez – hívta fel a figyelmet az egyik legjelentősebb beruházásukra az igazgató, hozzáfűzve, hogy túl vannak a balatonfüredi Lóczy-barlang látógatóközpontjának kivitelezési munkái felén is, és megtörtént a salföldi major fogadóépületének bővítése, a Dél-Balaton közeli Ordacsehinél pedig ugyancsak új látogatóközpontot húznak fel.

A Tapolcai-tavasbarlang csónakkal felfedezhető útvonalának egy része. A turisták mintegy 300 méteres szakaszt járhatnak be
Fotó: MTI/Nagy Lajos

Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva