likeBalaton.hu | 2021.12.12. 14:09
A Balaton is kilépett a medréből az erős szél miatt
Viharos szél tombol, a Balaton is kilépett medréből, nézd meg a videót.

Az orkán erejű szél miatt kibillent a Balaton, mondta Molnár Anna, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás előrejelzője.
– A szokatlan idjárást az okozza, hogy a Kárpát-medence föl egy anticiklon nyúlik be nyugat felől, s keletről egy mediterrán ciklon is elérte térségünket. Tulajdonképpen éppen a két légköri képződmény ütköző zónájában helyezkedünk el, s ez okozza az erős légmozgást.

A meteorológus elmondta: még egészen a késő esti órákig marad az erős, 60-70 kilométeres szél. Az Országos Meteorológiai Szolgálat

Fonyódon 106 kilométeres erősséget mért sík területen.

Amikor viharos erejű szél fúj, előfordulhat hogy a víztömeget, – mivel északi a légmozgás, mint jelenleg is – a Balaton déli partja fölé hordja és megemelkedik a vízszint. Balatonlellén a part több helyen is víz alá került a szokatlan időjárás miatt.

Fotó: Németh Levente / sonline.hu

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója vasárnap délelőtt közölte: a Balaton hosszirányú kilendülésének hatására Balatonfűzfő és Balatonmáriafürdő között 63 centiméteres, keresztirányú kilendülésének hatására Balatonakali és Balatonszemes között 28 centiométeres vízállás különbség alakult ki december 12-én.

Forrás: veol.hu

Erős északi és északnyugati szél fúj a Balatonnál, az északi parton nincsenek erős hullámok, a tó szürkés színű, és a tó közepétől lehet látni nagy hullámzást a déli part felé, tudtuk meg egy olvasónktól.

Forrás: Olvasó/Horváth Katalin

Hófúvások nehezítik a közlekedést a 73-as számú úton, Veszprém után, Balatonfüred felé
Forrás: Olvasó/Gáspár Ákos

Forrás: sonline.hu; veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva