Thurzó Katalin / magyarnemzet.hu | 2020.10.17. 17:00
A Balaton most is kedvelt pihenési célpont
A magyarok több mint fele még bizonytalankodik a tavaszról mostanra halasztott vagy egyébként is őszre tervezett utazásokkal kapcsolatban, ám az már látszik, hogy a szokásosnál lassabban felpörgő szezon második felében ismét a belföld vonzza a vendégeket, a legtöbben bortúrára indulnak!

Az őszi kínálat csak mostanában keltette fel az élménykeresők figyelmét, a közösségi oldalak nyilvános bejegyzései viszont arra utalnak, hogy a második hullám veszteségeit az év végén is a lakossági költekezés enyhítheti.

Akárcsak a járvány sújtotta esztendő egésze, az évszakokhoz igazodó turisztikai szezonok is másképpen alakulnak a letűnt, nyugalmas évek tapasztalataihoz képest. A koronavírus tavaszi betörése felforgatta a megerősödött lakossági fogyasztást, rengeteg külföldi és itthoni utazás elmaradt, habár a második fél évre felerősödhettek a belföldi szolgáltatók. A felfutó főszezon után szeptemberben viszont ismét mélypontra zuhant az ágazati hangulat, amikor a határok lezárásával hétről hétre világossá vált, hogy az idén már nem lehet számítani a külföldi turisták bevételt jelentő megjelenésére.
Az előző hónapban még kevésbé lehetett fölbecsülni, hogy a világban tomboló második hullám hogyan alakítja itthon az utazási kedvet, miközben korábban családi országjárások, telt házas fesztiválok, többnapos pinceprogramok és vidéki wellnesshétvégék forgalomdús hónapjai következtek.

Megnyugtató fordulatot mutatnak az internetes mérőszámok: a keresett kifejezések alapján visszatért a lakosság érdeklődése a vidéki turizmus iránt, október közepétől egyre többen keresnek rá a belföldi élménylehetőségekre.

Az őszi utazási szezonban meghatározó lesz, hogy tavalyhoz képest már most másfélszeres érdeklődés mutatkozik a borturizmus iránt. A borkóstolókról, borászatokról, szüretekről szóló bejegyzések száma főként a 18–29 évesek, a magasabb iskolai végzettségűek és a fővárosban vagy megyeszékhelyeken élők körében ugrott meg – derült ki a Lounge Group lapunknak küldött friss elemzéséből, amelyet a Századvég Alapítvánnyal készítettek.

A szüreti események az egyik legnépszerűbb vonzerőnek bizonyulnak
Fotó: Új Dunántúli Napló/Laufer László

A közösségi médiában megjelenő posztokat és hozzászólásokat elemző Netlice startupcég által végzett tendenciakutatás alapján megállapítják, hogy a több mint 3,3 millió hazai internetező mostanra a korábbinál is jobban értékeli a hazai kirándulóhelyeket, programokat, miközben a Budapestről szóló említések szeptember óta háttérbe szorultak a kapcsolattartó oldalakon.
Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy ősszel is inkább a fővárosiak mennek a vidékiekhez vendégeskedni, mintsem a budapesti piac megmentésére javasolt trendforduló ütemesen megvalósulna már az idén, és tömegek indulhatnának el Budapestre pihenni. Érthető a tétovázás: egyelőre nem túl vonzó kikapcsolódási lehetőség a fővárosi látogatás, önkormányzati támogatás nélkül ugyanis a budapesti vendéglátóhelyek csak a külföldiek hiánya miatti mínuszokat számolják, amelyeknek önerőből az eddigi veszteségek után nagy kihívás a vastagabb pénztárcára szabott üzletpolitika áthangolása.

A szüreti események viszont örök vonzerőnek bizonyulnak: ebben a témában a felhasználók a Balatont és a Badacsonyt említik gyakran, és az élménybeszámolók alapján a magánszüreti események nagyobb részét is a balatoni régióban tartják.

Az őszi Badacsony
Fotó: Mihály Szilvia

A Badacsonnyal és Tokajjal összefüggő netes említések száma megduplázódott, és megjelent a legkeresettebbek között a tipikus őszi sláger: Villány. A szekszárdi szüreti napok, a badacsonyi szüret és a Winelovers boros események is sokakat érdekeltek – emelték ki a keresési adatok alapján a fő csapásirányt.

Kattints ide, és tudd meg, hétvégén mi vár rád Badacsonyban!

Idén visszafogottabb a szórakozási kedv, a posztok alapján jellemzően a magánszüretekről, a termelői piacozásról és a kirándulásokról szól hétvégente a szezon, ezeket járványkompatibilis élményeknek tartják. A ­Lounge közölte: egynapos élményekért sokan járják majd be a Kéktúra útvonalait, a Hortobágyot és a Dunakanyart, a szabadnapokat pedig a magyarok szívesen töltik a Balatonon, a Tiszta-tavon, a Dunakanyarban, illetve Tokajban és Hévízen.

Érdekelnek a hévízi vezetett városi séták?

Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva