Kovács Gábor/sonline.hu | 2021.05.08. 12:00
A Balatonhoz menne a fél ország nyaralni
Ha tovább csökken a koronavírus terjedése, több hónapos bezártságot követően szabadulhatnak ki otthonukból az emberek a nyáron. A tavaszi felmérések szerint a lehetőségre a harmadik hullám alatt mindvégig optimistán tekintettek a magyarok, és ennek megfelelően most már sokan elkezdték tervezni a nyaralásuk részleteit is.

A legutóbbi májusi hétvégén néhol már a nyárihoz hasonló tömeg volt a Balatonnál, egyesek maszkban, mások maszk nélkül.

– A bezártság mentálisan megterhelő, ezért érthető, ha mindenki minél előbb szeretne szabadulni – mondta Máté Mártonné balatonboglári tanácsadó szakpszichológus. – A szabadulás iránti vágy azonban néha felülírja az óvatosságot.

A turisztikai szakemberek szerint a balatoni szolgáltatók jó nyár elé néznek, és erre már régóta böjtölnek.

– A tavalyi pandémiás év tapasztalatai is azt mutatják, hogy nyáron a belföldi turizmus megerősödik – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. – Az elmúlt pár hónapban honfitársainknak nem volt utazási lehetőségük, tehát az utazási kedv emelkedik.

Felértékelődik a belföldi, biztonságos turisztikai piac, ezen belül kiemelten a Balaton.

Ne felejtsük el, hogy rengeteg szolgáltatásfejlesztés és minőségjavító beruházás történt a tónál a közelmúltban, gondoljunk csak a Kisfaludy-szállásmegújító programra és a strandfelújítások negyedik ciklusára.

Felértékelődik a belföldi nyaralás Fotó: Krausz Andrea

 

Az idén nyáron a tavalyi évhez hasonlóan ismét a belföldi utakat választják a legtöbben. A Pénzcentrum új kutatásából az derült ki, hogy a válaszadók több mint egyharmada, 37 százaléka úgy döntött, hogy 2021-ben belföldön nyaral. 19,6 százaléknyian belföldön és külföldön is tervezik a vakációt, és csak külföldre a válaszadók 15 százaléka megy. Mindössze 9,5 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem utazik, mert fél a vírustól, és 11 százalék vallotta be, hogy azért nem megy nyaralni, mert nem teheti meg anyagi okokból. Egy százalék hivatkozott arra, hogy azért nem megy nyaralni, mert nem maradt szabadsága a munkahelyén.

Sokan azt tervezik, hogy úgy oldják meg az idei nyaralást, hogy látogatóba mennek rokonokhoz, ismerősökhöz, akiket a járvány emelkedő szakaszában elkerültek.

Hasonló eredményt hozott az Everguest turisztikai cég felmérése, a megkérdezettek 71,7 százaléka tervez utazást a járvány visszaszorulását követően. A válaszadók 67,1 százaléka a Balatonhoz készül.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Krausz Andrea – likebalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva