magyarnemzet.hu | 2021.11.15. 14:00
A Balatoni Festőkolónia művészeinek kiállítása a MissionArt Galériában
A nemrégiben Kaposváron rendezett Rippl-Rónai és a fiatalok, Kőröshegy-Kaposvár 1908–1909 kiállítás hívta fel a figyelmet a Balatoni (Kőröshegyi) Festőkolónia tagjainak alkotásaira.

1908 nyarán négy fiatal művész – Boromisza Tibor, Kádár Géza, Némethy Miklós és Ungváry Sándor hozták létre a Balatoni Festőkolóniát kőröshegyi helyszínnel, majd a következő évben is itt munkálkodtak.

Az itt készült vagy ide hozott képeiket mutatták be aztán Balatonföldváron, Keszthelyen és Kaposváron, utóbbi helyszínen a Somogyi művészek tárlatának meghívottjaiként. A posztimpresszionista stílusban, elsősorban a festékfoltokból építkező kompozícióik – amelyek rokoníthatók Rippl-Rónai kukoricás képeivel – mindhárom helyszínen pozitív fogadtatásban részesültek, nem kevés erkölcsi és anyagi sikert szerezve alkotóiknak.

A nagybányai Boromisza Tibor és Kádár Géza művészete már eddig is ismert és elismert volt szakmai körökben és a szélesebb közönség előtt. Némethy Miklós és Ungváry Sándor műveivel a néhány napja bezárt, Kaposváron rendezett „Rippl-Rónai és a fiatalok, Kőröshegy-Kaposvár 1908–1909” című kiállításon találkozhattak először nagyobb számban. A MissionArt Galéria kiállításán egyaránt bemutatnak 1908–09 körül készült, valamint későbbi festményeket és grafikákat is, megerősítve azt a tételt, hogy a XX. századi magyar festészet számos eseménye, illetve alkotója vár még felfedezésre.

A tárlaton negyven festményt és grafikát tekinthetnek meg és vásárolhatnak az érdeklődők.

A kiállítás megnyitója 2021. november 16-án 18 órakor a MissionArt Galériában lesz. A tárlatot bemutatja Jurecskó László művészettörténész.

Borítókép: Ungváry Sándor: Bárka, 1919 (Forrás: MissionArt Galéria)

Forrás: magyarnemzet.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva