2019.04.01. 14:00
A balatoni kertekben most a nárcisz a sztár
Itt a tavasz, s ilyenkor egyre színesebb körülöttünk a világ. Az ébredező természet munkát is ad a nyaralótulajdonosoknak.

Hálásak lesznek növényeink, ha gondosan ápoljuk őket, s ilyenkor bizony akad munka fűvel, virággal, fával és a veteményessel. Mostanra már a gondos gazdák megmetszették a gyümölcsfákat és megtörtént a lemosó permetezés is.

– A csonthéjasok most virágoznak, ezeknél a monília elleni permetezést most kell elvégezni. A málna, szeder és az eper ültetésének most van itt az ideje. A zöldségeskertben a gazdák már letisztították a talajt, felkapálták, felásták és megkezdődött a veteményezés. Ez indul a cukorborsóval és a dughagymával, majd a többi zöldséggel. A füves területeket ilyenkorra már le­gereblyézték, nagyon fontos volt a tápanyag-utánpótlás és a gyomirtás, nemsokára pedig időszerű az első fűnyírás – sorolta az aktuális munkákat Simon Ferencné kertészmérnök.

Jánka Julianna a divatos tavaszi díszekkel Fotó: Keszey Ágnes

A balkonládákban ilyentájt még sok helyen ott az árvácska, de díszlik már a százszorszép és a kankalin. Ezek még húsvétig pompáznak, a közkedvelt muskátli pedig majd később veheti át helyüket, amikor már nem lehet számítani a májusi fagyokra. Nemcsak kint, hanem bent, a házban is megteremthetjük a tavaszi hangulatot. Tavasszal igen kedvelt az orchidea, az azálea, a ciklámen, a korallvirág, a hortenzia és a hagymások: a tulipán, jácint és nárcisz és a nagyon divatos levendula.

Fotó: pixabay

A színes, vidám beltéri dekorációk is fokozhatják a tavaszi hangulatot.

– A lágy, letisztult színek és életteli figurák divatosak. Mind a hagyományokat kedvelők, mind az új irányzatokat követők megtalálják a számukra leginkább tetszőt. A színpompás tavasztündérek, a tündérkert-kompozíciók és játékos, valamint az állatfigurák népszerűek, különösképpen az alpakka és a rózsaszín flamingó. Húsvétkor a klasszikus piros mellett a tojások rózsaszín és halványkék színűek, pöttyösek, csíkosak, virág- vagy tollmintával díszítettek.

Kiemelt kép: pixabay

Forrás: Keszey Ágney, zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva