likeBalaton.hu | 2020.05.06. 08:08
A balatoni szobrokat is megtáncoltatná a magyar táncos
A New York Times is beszámolt arról az egyedülálló akcióról, amit a magyar balett táncos, Kovács Zsolt Vencel vitt véghez: Budapest szobraival táncolt. A 21 éves táncművész volt az első, aki utcai balettelőadásban is megfogalmazta a koronavírus emberekre gyakorolt hatását.

A külföldön dolgozó Kovács Zsolt Vencel véleménye az, hogy az ilyen akciók segíthetnek abban, hogy ismét fellendüljön a turizmus. A budapesti akció fotói a világ több neves újságjában is megjelentek. Olyan emberekhez is eljuthatott Budapest híre, akik kedvet kaphatnak majd az utazáshoz, ha elmúlt a járvány. A magyar művész, aki a Litván Nemzeti Operaház balettkarának tagja, most azon dolgozik, hogy a New York Timesba bekerült akcióhoz hasonló koreográfiát készítsen, amely a Balaton környékét népszerűsíti majd.

A táncos elmondta, hogy az új táncot a Massachusetts Institute of Technology kutatóinak vírussal kapcsolatos zenéje ihlette.

Vírustánc (Fotó: Cs. M.)

— A COVID 19 – fehérjéinek struktúráját feldolgozó dallamvilág pont olyan, mint egy drámai előadás, amely kedvesen, behízelgően indul, de véres leszámolás lesz a vége. Ezzel a táncommal szerettem volna megmutatni azt is, hogy milyen magányosak lettünk mi, emberek a járvány miatt. Ez az oka annak, hogy táncpartnereim rideg szobrok, amelyektől még tánc közben is próbáltam tartani a másfél méteres távolságot — nyilatkozta.

— Ugyanakkor olyan kihalt, de szép helyeken próbáltam táncolni, amelyekről tudtam, ha bekerülnek az újságokba, akkor újabb turistákat vonzhatnak majd az országba. Ezért is örültem annak, hogy a New York Times után a klasszikus angol, német, olasz, francia, ukrán, svájci lapok kulturális rovatai is foglalkoztak Budapesttel. Sőt, még Kínában, Vietnámban, Namíbiában is megjelentek a rólam készült fotók. Mindez egy picit hozzájárulhat ahhoz, hogy az európai balett stílusa tőlünk messzebb is ismert legyen.

Kovács Zsolt Vencel (Fotó Cs.M.)

Azt is elmondta, hogy jó lett volna Budapestet Solymosi Tamással, a Magyar Állami Operaház balettigazgatójával és kiváló táncosaival együttműködve népszerűsíteni. Sajnos ezt az ötletet a vírushelyzet miatt vetette el.

— De remélem, hogy ez a vágyam egyszer azért még teljesül — folytatta. — Régóta szeretnék az operaház balettigazgatójának iránymutatásai alapján fellépni. A mesternek hihetetlen tapasztalatai vannak nemzetközi szinten. Ő még a világ leghíresebb táncosával, Rudolf Nurejevvel is dolgozott egy színpadon. Én “csak” egy másik híres táncossal, Oleg Ivenkoval találkoztam, aki a Nurejev szerepét alakítja a The White Crow – Rudolf Nurejev élete című filmben.

Oleg Ivenko és Kovács Zsolt Vencel (Fotó: Cs. M.)

— Vele éppen egy budapesti balettverseny előtt futottam össze. Arról kérdeztem, milyen érzés minden nap az újságok címoldalán szerepelni, és közben hogy tud gyakorolni? Milyen volt a világ egyik legnevesebb színész-rendezője, Ralph Fiennes keze alatt dolgozni? A beszélgetés során szóba került az is, hogy milyen érdekes hely Budapest, no meg a Balaton, ahová mindenkinek érdemes lehet egyszer ellátogatni.

— Jelenleg a Litván Nemzeti Opera balettkarában dolgozom. Ott nagy hasznát veszem annak, hogy a magyar mellett orosz és osztrák tánciskolákba is jártam. Az orosz mesterektől megtanultam, hogy a legrosszabb helyzetben is kitartóan kell edzeni a testünket és elménket. Most is naponta 4-5 órát gyakorlok, online kurzusokra járok. Mindez nem egyszerű egy lakásban. Néha önkéntes munkát is vállalok egy pékségben, olyan kisgyermekes családoknak és időseknek szállítok ki kenyeret, akik félnek a járványtól és vásárolni is ritkán mozdulnak ki — mondta a táncos.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva