magyarnemzet.hu/Gulyás J. Attila | 2021.01.30. 17:00
A Balatoni Turizmus Szövetség türelemre és felelős magatartásra int
– Most nem a lázadásnak, hanem a felelős vállalkozói fellépésnek, a jogkövető állampolgári viselkedésnek van itt az ideje. Ha minél többen, minél előbb beoltatják magukat, akkor lesz fesztivál és számolhatnak zenei élményekkel is a nyári turisták – jelezték a balatoniak.

– Nem értek egyet a türelmetlenekkel, de arra kérem őket, hogy tartsák be a korlátozásokat, és amint lehet, oltassák be magukat – figyelmezteti Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke azokat a vendéglátósokat, akik a járványügyi korlátozások elleni tiltakozásul önkényes üzletnyitásokat terveznek. – Nem szörnyülködni kell a 2020-as év kedvezőtlen turisztikai mutatói láttán, hanem felejtsük el, mint egy rémálmot, és bízzunk benne, hogy a mi életünkben már nem lesz több világjárvány – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatában a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

Vendéghiány. Az elszánt üzemeltetők vállalnák a szabálysértést is, hogy véget vessenek a korlátozásoknak
Fotó: MTI/Marjai János

 

– Persze mindenki rosszul viseli, ha hosszú időn át nem megy az üzlet, nincs bevétele, de ebben a helyzetben az óriási segítségnek tekinthető bértámogatáson és a hitelmoratórium meghosszabbításán, illetve az eddigi intézkedéseken túl mást nemigen tud tenni a kormány. Megértem a családi vállalkozások, kisvendéglő-tulajdonosok fájdalmát, panaszát, de nekik is el kell fogadniuk: most egy világméretű katasztrófa, egy háború sújt bennünket, amelynek – bármennyire is szomorú – veszteségei is vannak – fogalmazott határozottan a gyakorló szakember.

Zsugorodó piac. A turizmus minden területén vannak veszteségek
Fotó: Bach Máté

 

Kérdésünkre, hogy a várhatóan erős nyári balatoni turizmust miként érinti majd, ha újra el kell halasztani a hagyományos zenei fesztiválokat, Hoffmann Henrik úgy reagált: ha minél többen, minél előbb beoltatják magukat, akkor lesz fesztivál és számolhatnak zenei élményekkel is a nyári turisták. Annak kapcsán, hogy a költségvetési bevételeik egy részének elvonása miatt takarékosabbra váltó önkormányzatok részt vesznek-e forgalomnövelő turisztikai rendezvények támogatásában, jelezte, hogy ez attól függ, a támogatásokról döntő helyi képviselő-testület mennyire előrelátó és számol-e azzal, hogy az e célokra fordított összegek a település hasznára válnak.

Van rá esély, hogy az idei főszezonban már nem kell kutatni a szórakozási lehetőségek után
Fotó: Éberling András

 

– Úgy gondolom, az aranytojást tojó tyúkot érdemes továbbra is életben tartani – közölte a turisztikai szervezet vezetője, utalva a 2021 kapcsán is bizakodásra okot adó, bevált forgalomnövelő lehetőségeinkre, mint amilyenek a nyári balatoni fesztiválok.

Tavaly elmaradt a nemzetközi hírű Balaton Sound Zamárdiban
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Hoffmann Henrik kitért arra is, hogy sikerült beindítani a síszezont is belföldön, a múlt hét végén például már megteltek a Mátrába és a Bükkbe vezető közutak.
– Annak ellenére, hogy a sítelepi szállodák is zárva vannak, a téli sportolásra és a szánkózásra vágyók elhagyják az otthonukat, és a hóborította hegycsúcsok felé veszik az irányt. Ez egyébként a magyarok töretlen utazási kedvét is igazolja – jegyezte meg Hoffmann Henrik.

Eplény egyre népszerűbb, ezért a sícentrum bízik a kedvező fordulatokban
Fotó: Kurucz Árpád

 

Még kérdőjeles a rendezvénynaptár

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke szerint 2020-ban a legnagyobb veszteséget a gazdasági társaságba szerveződött fesztiválrendezők szenvedték el. Ez nem azt jelenti, hogy 2021-re nem terveznek fesztiválokat, hanem hogy a bizonytalanságok miatt kivárnak. Az egyik kereskedelmi rádióadónak adott nyilatkozatában Márta István úgy fogalmazott, nehezen tervezhetők a nagyszabású rendezvények, és egyelőre ugyanott tartunk, mint tavaly. – Remélhetőleg egyes rendezvények időpontcsúsztatással vagy programváltoztatással megvalósulhatnak késő nyáron, ősszel. A hagyományos tavaszi, illetve a nyár elejére tervezett fesztiválok viszont jelenleg kényes helyzetben vannak – fogalmazott a fesztiválszövetségi vezető.

 

Forrás: Magyarnemzet.hu
Nyitókép: Balaton Sound hivatalos fotója

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva