MTI | 2020.11.08. 14:00
A balatoni vízimentők csaknem 4 ezer embert láttak el strandokon
A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) hajói október végéig 261-szer futottak ki a kikötőkből, szárazföldi mentői harminc tóparti település strandján 3901 könnyű sérültet láttak el – derül ki a szakszolgálat beszámolójából.

A 21 éve működő VMSZ elnöke, Bagyó Sándor által jegyzett összegzésből kiderül, hogy a strandi vízimentők a tavalyi esetszámnál 3,11 százalékkal több bajbajutott emberen segítettek. Ez tükrözi azt is, hogy a Balatonhoz látogatók száma meghaladta az előző évit, miközben a vírushelyzet miatt 70 százalékkal kevesebb volt a balatoni rendezvény.

Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke
Fotó: Krausz Andrea

A VMSZ mentőhajói 69 esetben vonultak bajbajutott emberekhez, 38 eszközmentésben vettek részt, 41 esetben biztosítottak vízi rendezvényeket és vitorlásversenyeket, valamint több tucatszor vettek részt egyéb munkákban (például vízmintavételezés, vihar előtti figyelmeztetések, mederfenék-vizsgálat, akadálymentesítés, búvármunka. A szakszolgálat vízi és szárazföldi mentői négy alkalommal végeztek újraélesztést, mindegyik esetben sikerrel.

A szakszolgálat mentőtiszti gépkocsija 145 esetet látott el az Országos Mentőszolgálat koordinálásával. A VMSZ tanfolyamain az idén 90 vízimentő, 51 vízicsúszda-kezelő, 70 úszómester és 8 uszodagépész tett sikeres vizsgát.

Bemutatót tartanak a vízimentõk az alsóörsi strandon 2020. augusztus 13-án.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A normatív támogatás nélkül működő egyesület a főszezon zárultával készenléti szolgálatot tart fenn három mentőhajóval a Balaton teljes területén, éjjel-nappal üzemelteti 2018-ban elkészült balatonkenesei mentésirányítási központját.

Forrás: MTI
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva