Krausz Andrea | 2022.01.27. 08:00
A Balatonnál is szép számmal számolhatunk fülesbaglyokat
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly telelőhely felmérést hirdet, amiben bárki részt vehet. Keszthely és Balatonfenyves környékén is megtalálhatjuk ezeket a madarakat.

Az országosan összehangolt, egyidőben végzett szinkronszámlálás 2022-ben január 28–31. között, péntektől a következő hét hétfőjéig tart. Az egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok mellett óvodák, általános és középiskolák részvételére is számítanak. Érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis az MME megfigyelései szerint a hazánkban fészkelő bagolyfajok közül az erdei fülesbagoly is csapatosan telel a lakott területek fáin.

Mobiltelefonos fotó. Ha figyelünk, szabad szemmel is megláthatjuk őket
Fotó: Krausz Andrea

A Balatonnál is ott vannak

A likeBalaton.hu is beszámolt róla, hogy télen, a balatoni településeken sétálva is felfedezhetjük az erdei fülesbaglyokat.

Balatonfenyvesen, a part melletti utcákban fotóztuk le őket, miután részt vettünk egy madármegfigyelő túrán.

A fenyők és a tuják ágain ücsörögtek a fülesbaglyok
Fotó: Krausz Andrea

A fenyőkön, tujákon verődnek össze telente. Nappal alszanak, éjszaka indulnak vadászatra. Helyüket úgy lehet a legkönnyebben felfedezni, hogy a fák törzse, amelyeken megbújva gubbasztanak “össze vannak meszelve”, vagyis az ürüléküktől fehérlenek. A fenyőfák alatt pedig fekete köpeteket lehet találni.

Péntek István madarásztól megtudtuk, hogy Keszthelyen a lakótelepi házak közötti nyírfákon, fűzfákon is megbújnak.

Kukucs
Fotó: Krausz Andrea

Megfigyelés, számlálás, regisztrálás

A szinkronszámlálás során elsősorban a települések belterületein tartózkodó fülesbaglyok számára és egyéb adatokra kíváncsiak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán itt lehet beírni a megfigyelt baglyokra vonatkozó adatokat.

Érdemes tudni, hogy nem valami eldugott helyen, hanem a települések belső, legforgalmasabb közterületein, iskolaudvarok fáin is megfigyelhetjük télen az erdei fülesbaglyokat, például ott, ahol az óraközi szünetekben gyerekek nyüzsögnek.

Jobban irtják a rágcsálókat, mint bárki

Az MME weboldalán azt írja, hogy az egyik legfőbb vonzerő a fülesbaglyok számára a település környéki gyepek és szántók gazdag kisrágcsálószákmány-kínálata. Azért tartózkodnak a téli időszakban a lakott területeken, mert ragadozómadarak itt nem támadnak rájuk. Az adatok abban is segítenek, hogy rávilágítsanak, mennyi rágcsálót pusztítanak el ezek a madarak.

– Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérések alapján biztosan Magyarországon tartózkodó mintegy 16 000 bagoly legalább 4 020 500 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el egy télen. Hogy ez mekkora szám?

Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege 100,5 tonna

– írja honlapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A gazdálkodóknak nem kell drága, és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekezniük, mert ezeket az egereket és pockokat a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.

Nyitókép: Lubos Houska/Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva