magyarnemzet.hu / Thurzó Katalin | 2022.04.07. 14:00
A Balatonnál is teltház lesz húsvétkor
Aki utazásra készül április közepén, de még nem döntött, érdemes ezen a héten gondoskodnia a szálláshelyről.

Több kategóriában gyors ütemben telítődnek a vidéki Magyarország szálláshelyei a húsvéti ünnepekre: a közkedvelt belföldi üdülő­helyeken a vendégforgalom várhatóan meghaladja, de minimum eléri a március közepi hosszú hétvége kiugró látogatottságát.

Húsvétkor is utazásra készül a magyarok nagy része: a szálláshelyek üzemeltetői élénk látogatottsággal számolnak április közepén például a jellegzetes borvidékeken, az Őrségben, a nyugat-dunántúli és észak-magyarországi városokban, településeken, illetve a fővárosi környéki régióban, a Balatonnál, továbbá a kastélyok, nemzeti parkok, gyógyvizes pihenőhelyek környékén.

Ahogy márciusban, ezúttal is főként a wellnessjellegű pihenést részesítik előnyben a magyarok, emellett egyre többen fizetnek be az aktív, természetközeli kikapcsolódást és a húsvéttal kapcsolatos családi, tavaszköszöntő programokat kínáló szolgáltatásokra – úgy is, hogy

tavalyhoz képest mindenütt legalább 15-20 százalékkal emelkedtek az árak,

leginkább a magas energiaköltségek, a munkaerőhiány és az alapanyagok drágulása miatt.

Több régióban nyolcvan százalék fölötti telítettséggel számolnak húsvétkor a négycsillagos hotelek, miközben egyre keresettebbek a felújításokon átesett panziók, vendégházak is, illetve a szezonkezdetre készülő magánszálláshelyek.

Tojásfa Balatonalmádiban fotó: Szücs Ildikó/likeBalaton
Fotó: Szücs Ildikó

 

A szórás igen nagy: akad olyan népszerűbb vidéki szálloda, ahol csaknem négyszázezer forintért lehet három-négy napos utazási csomagot foglalni húsvétra, de

olyan ajánlatokat is találnak az érdeklődők, amelyeket még jóformán a tavalyi árakon, személyenként néhány tízezer forintért vehetnek igénybe ebben az időszakban.

Az ünnep közeledtével ugyanakkor országszerte egyre fogynak a szabad kapacitások, így aki utazásra készül április közepén, de még nem döntött, érdemes ezen a héten gondoskodnia a szálláshelyről.

A friss kutatások szerint az előző két évben jellemző koronavírus–járvány utáni felfutás folytatásaként idén újra a belföldi turizmus lehet a rekorder, főként az orosz–ukrán háborús helyzet miatt. Legutóbb az Everguest turisztikai tanácsadó cég megbízásából készített felmérést a Tárki az idei utazási tervekről.
Ebből kiderül, hogy a belföldi turizmus 2022-ben is csúcsokat dönthet a nyári főszezonon kívül is.

Ugyan az előfoglalási adatokban egyre inkább megmutatkozik az orosz turisták hiánya, ám a megerősített magyarországi vendégkör és a biztonság miatt hazánkat választó európai utazók pótolhatják ezt a bevételkiesést.

A Tárki felmérése szerint a rendszeresen utazó magyarok 87,5 százaléka tervez utazást az idén, ami a tavalyi, magas látogatottságú évhez képest csaknem 16 százalékos növekedést jelentene. Biztató irány a turisztikai vállalkozásoknak, hogy

az útrakelők meghatározó többsége nemcsak tavasszal, hanem a nyáron és ősszel is inkább az országon belül tervez kikapcsolódni, és elhúzódó háború esetén még többen választhatják az itthoni lehetőségeket.

Hotel Neptun wellness részlege Badacsonyban
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton

 

2021–ben kiemelkedően teljesítettek a vidéki magánszálláshelyek, és

népszerűségben továbbra is a Balaton áll az első helyen.

Idén már a külföldieknek kevésbé kitett budapesti turizmus felemelkedésének is tanúi lehetünk, köszönhetően annak is, hogy az elérhetőbb árú fővárosi szolgáltatásokra egyre nyitottabbak a belföldi vendégek. Az ágazati szakértők számításai szerint 2022-ben a koronavírus várható visszaszorításával Budapesten reális cél lehet a 2019-es forgalmi szint újbóli elérése, de akár annak meghaladása is.

 

Forrás: Magyar Nemzet
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva