likeBalaton.hu | 2022.03.01. 08:00
A Balatonnál is újabb strandok újulnak meg
Balatoni települések is részt vesznek a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. legújabb strandfejlesztési pályázatán. A programban országszerte 90 fejlesztés valósulhat meg, 40 finanszírozásáról már döntés is született.

– A Zamárdi Önkormányzat is úgy döntött, hogy „Szabadstrandi fejlesztés 2022” címmel strandfejlesztési támogatási igényt nyújt be 17.137.380 Ft összegben, 6 db dupla szélességű akadálymentes lépcsős lejáróra – adta hírül nemrég a Zamárdi Hírmondó.

Számos Balaton-parti településhez hasonlóan a korábbi fordulókon is sikerrel pályázott a déli parti város. A többi között családbarát öltözőkabinokkal, lidós stranddal és napvitorlákkal gazdagodott a 3 kilométer hosszú teljesen ingyenes zamárdi szabadstrand.

Az egyik legforgalmasabb terület, Zamárdi szabadstrandja
Fotó: Krausz Andrea

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség weboldalán arról számolt be, hogy 2017-ben indították el a Kisfaludy Strandfejlesztési Programot, amelynek célja, hogy 2030-ig az összes hazai szabadvízi strand megújuljon. A több lépésben megvalósuló fejlesztések eredményeként országszerte európai színvonalú, azonos szolgáltatási minőséget biztosító, családbarát, akadálymentes fürdőhelyek fogadják a látogatókat.

Gyermekmedence is épült korábban a siófoki Nagystrandon
Fotó: Krausz Andrea

 

A támogatássorozat első négy ütemében már 114 szabadvízi strand jutott 12 milliárd forint támogatáshoz.

A strandfejlesztési program újabb ütemében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a kormány támogatásával összesen 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból újulhatnak meg strandok a Balatonnál, a Tisza-tónál, a Velencei-tónál, valamint a Duna és a Tisza mentén.

A kiírás elsősorban az akadálymentesítést, a hozzáférhetőséget, valamint a család- és látogatóbarát szolgáltatások kialakítását célozta, a fejlesztések esetében kiemelt figyelmet kap az alapszolgáltatások minőségének emelése, így többek között a vizesblokkok és az öltözőkabinok megújítása, a vízbejutás feltételeinek javítása.

A most rendelkezésre álló forrásból zöld felületek újulhatnak meg, de lehetőség nyílik ingyenes wifi kiépítésére, árnyékolók és utcabútorok telepítésére is.

 

Nyitókép: Krausz Andrea

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva