2019.03.30. 11:00
A Balatonon is segítik a gólyákat a szakemberek
Összesen 4343 fészektartója van az E.ON-nak, amiből a Dunántúlon 2075 található. Az áram és gáztársaság vezetékburkolással, szigetelőpapucsokkal, földkábellel és új kereszttartókkal várja a költözőmadarak érkezését.

A gólyákat az idén is a madarak védelmére kihelyezett fészektartókkal várja a társaság, akik korábban összesen 4199 ilyen eszközt telepítettek, de idén tavaszra újabb 144 került fel az oszlopokra az energiacég szolgáltatási területein. Emellett a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban 161 pontos madárvédelmi beavatkozássorozat valósult meg. – tudta meg a Veol.hu

Az élővilágot kímélő, fenntartható és biztonságos energiaellátás megvalósításáért dolgozik idén is az E.ON a nemzeti parkokkal, madárvédelmi szakemberekkel együttműködve. Ők javasolták azt a 144 helyszínt, ahova a cég újabb fészektartókat helyezett el, és amelyeket a vállalat munkatársai folyamatosan karbantartanak, és ha kell, cserélnek. Az új fészektartókra fonott fészekalap is került – így azok még vonzóbbak jövendő lakóik számára. A beavatkozások során a régi fészektartókat is ellenőrizték és javították. Ahol az akár évtizedes fészek többmázsásra hízott és veszélyessé vált, oda is új, fonott fészekalap került. A kikelt gólyafiókák védelmének érdekében a repülési irányba eső hálózati elemekre szükség szerint burkolatot tesznek az E.ON szakemberei, emellett kiülőket szerelnek fel annak érdekében, hogy távol tartsák a madarakat az oszlopok veszélyes részeitől.
Célzott madárvédelmi projekt indult az energiacég és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park együttműködésében is, ahol 161 pontos beavatkozássorozatot valósítottak meg közösen a gólyák érkezésére készülve. Az év további részére is számos, a környezet megóvását célzó munkát tervez az E.ON.

Az elmúlt év adatait elemezve 126 olyan konkrét hálózati helyet azonosítottak a szakemberek, melyek veszélyforrást jelentenek a madarakra. Ezeket a helyeket – és 300 méter sugarú körben a környezetüket – idén madárvédelmi szempontból biztonságosabbá teszik a szakemberek. Az év második felétől olyan új típusú kereszttartókat használnak, amelyek a madarak számára a korábbiaknál sokkal biztonságosabbak. A madarak áramhálózati védelme több évtizedes és rendkívül összetett, nemzetközi szintű probléma.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva