Krausz Andrea | 2019.06.25. 09:00
A BL-döntő közben jött a több mint 22 kg-os ponty
Stangliczky Ottó három 15+-os halat fogott júniusi horgásztúrája során Fonyódon, de nagyon várta, hogy megérkezzen a hőn áhított 20 kg feletti ponty is. Megjött, méghozzá a labdarúgó BL-döntő közben.

A 22,60 kg-os pédány Bélatelepen akadt horogra, ahol a nagymányoki Stangliczky Ottó több mint egy hétig csak a hobbijának élt. Barátjával már fél évvel ezelőtt eltervezték ezt a túrát, később más horgásztársak is csatlakoztak hozzájuk hosszabb-rövidebb időre. Mint mondta, 5 éve járnak a Balatonra a nagy fogás reményében.

– Hogyan sikerült megfogni ezt a kapitális példányt?

– Sátrat építettünk és vittünk le laptopot is, mivel épp a BL-döntő ment. A második félidő akkor kezdődött, amikor a kapásom volt. Mire kimentem a vízre már véget ért a meccs, úgyhogy nem láttam semmit a második játékrészből, de nem számít, mert több éve várok erre a halra. Bevittük a szerelést, letettük és kijöttünk. Dupla 24-es, szénhidrátos golyóval horgásztam, nekem ez két év óta nagyon bejön. Nem volt nagy meleg, a kapással egyidőben villámlott és elkezdett esni az eső. Ha kapás van, akkor felemelem a botot, és bent fárasztom ki, nem rántom be, hanem rámegyek a halra. Korábban Fonyódligeten horgásztunk, de most 2 éve átmentünk Bélatelepre, a gyermektáborhoz.

A BL-döntőt nézték, amikor jött a kapás (Fotó: Tamás Dániel)

ؘ– Ezek szerint Bélatelepnél nagyobb halakat lehet fogni?

– Fonyódligeten legalább 400 métert kell behúzni, hogy köldökig érő víz legyen, Bélatelepen pedig már 260 méternél 3,3 méter a Balaton. A mély víz miatt mentünk oda, mert a déli parton azért elég sokat kell menni ahhoz, hogy ilyen vízmélység legyen.

– Szeret a Balatonon horgászni?

– Korábban kis egyesületeknél, halastavakon horgásztam, majd elkezdtünk bojlizni. Eljutottam Gyékényesre, aztán a Balatonra és azóta már nem vagyok tag sehol, csak állami jegyem van és évente két-három alkalommal a nagyobb vizeket keresem.

– Mi a különbség a kisebb tavakon és a Balatonon történő bojlizás között?

– Aki a Balatonon horgászik, abban él a remény, hogy megfogja élete halát. Egy kisebb tóban mindenki tudja, hogy mekkora a legnagyobb hal, itt nem. Ha éjszaka rámegyek a mélyvízre fárasztani, a ponty úgy megpörgeti a csónakot, hogy az ember azt se tudja, merre induljon kifelé a partra, mert annyiszor körbetekeri. Ez is nagy élmény!

– Látszik a fotókon, hogy nagy volt az öröm, amikor kiderült, hogy 22 kg feletti a ponty.

– Erre vártam, két nap után sem fogtam fel jóformán. Nagyon jó érzés volt, amikor készítettük a fotókat. Egy 5-10 kg-os balatoni hal szerintem többet ér, mint egy tavi horgászat során fogott 15-20 kg-os. Nagyobb értéke van a halnak egy ilyen vízben.

Több nagy pontyot is fogtrak ebben az időszakban (Fotó: Tamás Dániel)

 

Mint kiderült, Stangliczky Ottóhoz több horgásztársa is csatlakozott pár napra, akiknek ugyancsak sikerük volt, és több 10 kg fölötti pontyot is szákba tereltek. A Balatoni Halgazdálkodási Nonporfit Zrt. közösségi oldalán így számol be:

Amikor minden összejön… ?A közelmúltban, Fonyód térségében négy kiváló pontyhorgász vallatta a Balatont. Igen…

Közzétette: Balatoni Hal – 2019. június 14., péntek

A képeket Tamás Dániel készítette, aki elárulta, hogy ezúttal ő nem horgászott, viszont folyamatosan figyelemmel kísérte a baráti társaság sikerét.

– Rengeteget fogtak a fiúk abban négy napban, amíg ott voltam – mondta Tamás Dániel. – Nagyon szeretek fényképezni, a telefon állandóan a kezemben van, szerintem sikerült átadni Ottó élményét. Már a mérlegelést is felvettem éjjel 11 -kor. Csak az a baj, hogy én nem vagyok rajta a képeken, bár néha mondom a többieknek, hogy ők is készíthetnének pár felvételt – idézte fel a fotós.

Idilli helyszín a horgászáshoz a bélatelepi partszakasz (Fotó: Tamás Dániel)

A behúzós horgászrend szerint a Balatonon horgászók kötelesek bejelenteni minden általuk fogott, 20 kg-nál nagyobb pontyot. A nagytestű halat minimum egy méteres vízben kell tartani addig, amíg a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. illetékes munkatársai kiérnek a helyszínre és lefényképezik, majd lemérik azt. Ezután a pontyot kíméletesen vissza kell engedni a tóba.

Összeállította: Krausz Andrea

(Borítófotó: Stangliczky Ottót lelocsolják társai a nagy fogást ünnepelve, fotók: Tamás Dániel)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva