2019.09.30. 14:00
A bornak lelke van - A Somlai bornak legendája is
A Juhfark és Somló tökéletes párt alkot, az itteni különleges, vulkanikus terroir az ebből a fajtából készült borban mutatkozik meg legszebben.

Ezért döntöttek úgy a Somló bortermelői, hogy minden évben megrendezik a Juhfark Ünnepét.
A Somló – boraival és atmoszférájával – különleges, az egész világon egyedülálló hely. A speciális, vulkanikus talaj, az időjárás és az ezeket jól visszaadó szőlőfajták révén olyan borok készülnek itt, amelyek sehol máshol nem reprodukálhatók. A somlói Juhfark a fajta és a termőhely tökéletes találkozása.
A hegy különlegességét a Juhfark tudja legszebben megmutatni, és fordítva: a Juhfarkra legjellemzőbb fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény: komplex, ásványos ízvilágú, utánozhatatlan bor.

Fotó: Tornai Pince

A komoly potenciállal rendelkező, nagy fehérborokban a Somló Tokaj egyértelmű vetélytársa. De az ásványos, hordós, magasabb alkohollal rendelkező, sokéves érlelést igénylő, inkább alkalomra szánt borok – vagyis a hagyományos Somló mellett nagyon sok olyan tétel is van már, amely elszakad ettől a sztereotípiától. Méghozzá a legjobb irányban: ezekben az ásványosság és a komoly sav marad, de kevésbé fahordós és olajos, sűrű karakterű borok, ezért jobban fogyaszthatóak.
Az egész világ a gyümölcsös, könnyebben fogyasztható borok irányába megy, és ma már a Somlón is tudnak olyan bort készíteni, amely attól, hogy gyümölcsös és jobban iható, még meg tudja mutatni az egyedi, ásványos terroirt, ami megadja a karakterét, és ki tudja emelni világviszonylatban is. Ráadásul ebben a stílusban megmutatkozik a fajta is, mert nem nyomja el a terroir.

Fotó: Tornai Pince

Amit ma szerte a világban legjobban keres az igényes borfogyasztó: limitált, egyedi, megismételhetetlen bor. Tehát a világot az érdekli belőlünk, amiben különlegesek és egyediek vagyunk, vagyis azok a hazai fajtákból készült borok, amelyek jól megmutatják az itteni terroirt, és sehol máshol nem reprodukálhatóak. A vulkanikus borvidékek közt is egyedülálló ízvilágot produkáló Somló mindent tud, ami a nemzetközi sikerhez kell.

A Juhfarkünnep a fajta reprezentatív, legnagyobb szabású bemutatója, amelyen a Somló meghatározó pincéi mutatják be a közönségnek legjobb Juhfark tételeiket.
Kattints ide a részletes programért! Tudd meg, kik lesznek a résztvevő pincék, és milyen mesterkurzusok várnak rád!

Az idei sétálókóstolón a friss gyümölcsöstől, a testes, érlelt tételekig a legváltozatosabb stílusban elkészített, 2015-16-17-es borokat és 2018-as tartálymintákat kóstolhat a közönség, 16 pince, összesen 25 borát.

Mi már alig várjuk a negyedik Somlói Juhfark Ünnep 2019-et, ahol a legjobb Juhfark borok egy helyen, egy időben lesznek jelen! ?Hangolódjunk a tavalyi ünnep képeivel, biztosak vagyunk benne, hogy idén október 12-én is fergeteges lesz a hangulat! ? ➡️ Szerezd be a jegyedet:https://www.tornaipince.hu/hu/hirek/somloi-juhfark-unnep-2019

Közzétette: Tornai Pincészet-Somló – 2019. augusztus 26., hétfő

A kóstolót mesterkurzusok, pincetúra és dűlőtúra egészíti ki. Az idei kóstoló újdonsága, hogy a somlóiak mellett egy vendégborászat, a szentantalfai Dobosi Pincészet is bemutatkozik. Természetesen most is lesz buszjárat Budapestről, és ingyenes transzferszolgáltatás a környék szálláshelyeiről, hogy mindenki maximálisan ki tudja élvezni a kóstolás örömét.

Fotó: Tornai Pince

Mit kell tudni erről a különleges borról? Juhfark kisokosunk elárulja:

  • Az itteni bort egészen az 50-es évekig az orvosok is ajánlották. A leírások pedig egyértelműen bizonyítják, hogy az egykori Habsburg-birodalomban, majd Osztrák-Magyar- Monarchiában is kis fiolákban lehetett somlóit vásárolni. Ezeket egyébként nagy részben Id. és Ifj Antall József gyűjtötte össze. Az Idősebbik Antall egyébként itt született, Orosziban.
  • A bor rendkívül magas magnézium és vas tartalma miatt kimondottan jó orvosság: meghűlés, székrekedés, gyomorbajok, alacsony és magas gyomorsav ellen.
  • Nászéjszakák bora: Szintén a Habsburg-időkben, különösen Mária Terézia idején (aki az osztrák uralkodók közül a legjobban ismerte és szerette a magyarokat) somlói bort kellett inni a Habsburg hercegek esküvőjének nászéjszakáján. Ez emelte az esélyét annak, hogy fiú fog születni. A Somló környékén egyébként több fiú születik, mint lány….
  • Juhfark: nevét a fürtformáról kapta. A szüret közeledtével a fürt alsó része elkezd visszafelé fordulni. Úgy néz ki, mint egy juhnak a farka. Az országban van máshol is (minimális mennyiségben és nem is szoktuk ezt emlegetni), de a Somlón (és kimondottan Tornai Pincészet tulajdonban) van az a terület, ami ennek a fajtának a törzsültetvénye.
    Tehát hivatalosan innen kell vásárolni oltóvesszőt. Ennek története: A 90-es évek közepén egy akkor megvásárolt juhfark ültetvényen négy évig tartó válogatással hozták létre a fajta törzsültetvényét, vagyis egységes, fajtaazonos, szaporításra alkalmas egyedeinek gyűjteményét.

Fotó: Tornai Pince

Minden borvidéknek van sajátos talaja, mikroklímája, fekvése (divatos szóval élve ez a terroir), de általában mindegyik borvidéken rengeteg borfajta van, amik külön külön jók, de nincs egy olyan, ami az ottani viszonyokat 100%-ban visszaadja, bemutatja. A Juhfark ilyen.
A mostanában divatos vulkanikus ízvilágú (súlyosabb esetben kovaköves, enyhén füstös – jobb esetben enyhén sós, vibráló savú ízvilág) borok közül a Juhfark, ami ezt a legjobban érthetővé teszi. Lehet komoly hordós, olajos érlelt, de lehet vibráló, feszes savú, alacsonyabb alkoholú kimondottan izgalmas, de a Somló utánozhatatlan karaktere ott van mindegyikben.

Az a különlegesség, hogy lehet akár reduktív, maradékcukros, sőt! édes, és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor. Egy közös ízvilág, a vulkanikus mindegyikben ott van. Ezt a széles repertoárt egy vulkanikus talajt szerető fajta sem tudja.

Egyébként maga a bor nem kezdő borászoknak való, mert ha nem formáljuk már egészen szőlő állapotában, akkor egy magas alkoholtartalmú, animális illat és ízvilágú harsány savakkal rendelkező bor lesz. Hihetetlen potenciál és lehetőség van benne.

Gyere, és fedezd fel te is Somlót a Juhfark ünnepén! Kattints ide, és vedd meg a jegyed!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva