sonline.hu | 2022.08.27. 08:00
A börtön mosodájában, rabok mossák tisztára a Balatonnál nyaralók szennyesét
A megyei büntetés-végrehajtási intézet tovább bővítette mosodai szolgáltatását, s nyáron több balatoni szállásadóval is együttműködést alakítottak ki. Jól sikerült az idény, az utóbbi időben csaknem háromszor annyi holmit tisztítottak meg, mint korábban.

Elektromos ipari mosógép, 30 kiló töltőtömegű magas centrifuga, elektromos fűtésű szárítógép és gőzfűtésű mángorló: a megyei büntetés-végrehajtási intézet részben ezeket a berendezéseket szerezte be az utóbbi időben a már meglévő, nagy kapacitású gépek mellé. A fejlesztés még az első negyedévben zárult.

Forrás: BvOP – illusztráció

 

– A jelenlegi géppark elsősorban ágyneműk, konyhai és éttermi textíliák, abroszok, törülközők és egyéb hasonló, normál szennyezettségű textíliák minőségi tisztítására alkalmas – derült ki a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) tájékoztatójából. – A fejlesztésnek köszönhetően a mosott ruha tömege a korábbiakhoz viszonyítva kiemelkedő mértékben – havi 1-2 tonnáról 5-6 tonnára – emelkedett. Ez annak is köszönhető, hogy az intézetnek sikerült idényjellegű együttműködést kialakítani több Balaton-parti szállásadóval is.

Ezen kívül kollégiumok, szállodák, panziók, iskolák és közintézmények megrendelését is teljesítik, s további partnereket keresnek. A BVOP érdeklődésünkre azt is közölte: az intézet a mosodai tevékenységet fogvatartotti foglalkoztatás keretében végzi, ezért a kapacitás bővítésével több fogvatartott részére tudnak munkát biztosítani. A büntetés-végrehajtás reintegrációs stratégiájának egyik legfontosabb eleme a munkakultúra elsajátítása, a fogvatartottak foglalkoztatása. Ugyanis a szabadulást követő visszailleszkedés alapvető feltététele – a változni akarás mellett – a megfelelő képzettség megszerzése és a munkalehetőség.

– Az intézetben az egészségügyi szempontból alkalmas, munkára kötelezett jogerősen elítélt fogvatartottakon kívül kérelmük alapján letartóztatottakat is foglalkoztatnak – közölték. – Jelenleg a konyhán, a mosodában, a szereldében, a házi műhelyben valamint épülettakarító és anyagmozgató munkakörben foglalkoztatják a munkaképes fogvatartottakat.

 

 

Szakmát szereznek a börtönben

A betanított munkások foglalkoztatásával – a szappancsomagoláson kívül – biztosítékot is összeszerelnek a csarnokban. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kérdésünkre – miszerint készülnek újabb szakmai továbbképzés, tanfolyam szervezésére – azt közölte: a fogvatartotti állomány túlnyomó többsége letartóztatott. Ők rövidebb időtartamban tartózkodnak az intézetben, s elsősorban a rövidebb ideig tartó részszakma képzések lebonyolítása szervezhető részükre. Az intézet figyelemmel kíséri a lehetőségeket valamint egyeztet az oktatási intézményekkel.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: BvOP

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva