A Balaton körül több helyen leszedték az Irsai fajtáját, és azonnal nekiálltak a Zenitnek – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. Megjegyezte: tavalyhoz képest két héttel később, a megszokott ütemben zajlik a szőlőszüret a megyében. Annyi már tudható, hogy nem valószínű tömegtermés idén, de nincs gond a minőséggel. Somogyban 3400 hektárnyi területen foglalkoznak termesztéssel, a tervek szerint 35 ezer tonna szőlőt tudnak szüretelni a gazdák – tette hozzá Gombos Sándor. Szeptember elején pedig a Chardonnay következik. Az idén országszerte körülbelül 4,6–4,8 millió mázsa szőlő termelésére számítanak, amiből várhatóan 2,8–3,2 millió hektoliter bort állítanak majd elő – számol be a sonline.
Beállt egy átlagos év, tavaly és tavalyelőtt abszurd korán szüreteltek, felgyorsult az érés, ami a savaknak nem kedvezett – mondta el a Somogyi Hírlapnak Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke kifejtette: egészséges a szőlő, jók a zamatok, de a fürtök megóvása érdekében sok növényvédelmi védekezést kellett végrehajtaniuk az utóbbi időkben, főként a peronoszpóra miatt.
Az idei szüretkezdésről mi is beszámoltunk, itt tudod elolvasni.
Szeptemberben már a boltok polcain az újbor
Augusztus 12-én szüretelték a legkorábban érő szőlőfajtát, a Csabagyöngyét Ordacsehiben. A Balaton Agrár Zrt. területén beérett fürtöket a Varga Pincészet dolgozza fel Badacsonyörsön. Varga Máté Péter, a pincészet tulajdonos-ügyvezetője elmondta: májusban nagyon oda kellett figyelniük a növényvédelemre, átlagos termésre számítanak idén, a minőséggel viszont nincs probléma, szépen beértek a fürtök.
Ha szereted a szüret hangulatát, itt egy klassz program, még betervezheted!
Fotó: Németh Levente
Forrás: sonline