2019.08.28. 18:00
A Csabagyöngye után az Irsait és a Zenitet szedik a Balatonnál
Javában tart a szüret a dél-balatoni borvidéken, szép az idei szőlő.

 

A Balaton körül több helyen leszedték az Irsai fajtáját, és azonnal nekiálltak a Zenitnek – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara megyei elnöke. Megjegyezte: tavalyhoz képest két héttel később, a megszokott ütemben zajlik a szőlőszüret a megyében. Annyi már tudható, hogy nem valószínű tömegtermés idén, de nincs gond a minőséggel. Somogyban 3400 hektárnyi területen foglalkoznak termesztéssel, a tervek szerint 35 ezer tonna szőlőt tudnak szüretelni a gazdák – tette hozzá Gombos Sándor. Szeptember elején pedig a Chardonnay következik. Az idén országszerte körülbelül 4,6–4,8 millió mázsa szőlő termelésére számítanak, amiből várhatóan 2,8–3,2 millió hektoliter bort állítanak majd elő – számol be a sonline.

Beállt egy átlagos év, tavaly és tavalyelőtt abszurd korán szüreteltek, felgyorsult az érés, ami a savaknak nem kedvezett – mondta el a Somogyi Hírlapnak Légli Ottó. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke kifejtette: egészséges a szőlő, jók a zamatok, de a fürtök megóvása érdekében sok növényvédelmi védekezést kellett végrehajtaniuk az utóbbi időkben, főként a peronoszpóra miatt.

Az idei szüretkezdésről mi is beszámoltunk, itt tudod elolvasni.

Szeptemberben már a boltok polcain az újbor

Augusztus 12-én szüretelték a legkorábban érő szőlőfajtát, a Csabagyöngyét Ordacsehiben. A Balaton Agrár Zrt. területén beérett fürtöket a Varga Pincészet dolgozza fel Badacsonyörsön. Varga Máté Péter, a pincészet tulajdonos-ügyvezetője elmondta: májusban nagyon oda kellett figyelniük a növényvédelemre, átlagos termésre számítanak idén, a minőséggel viszont nincs probléma, szépen beértek a fürtök.

Ha szereted a szüret hangulatát, itt egy klassz program, még betervezheted!

Fotó: Németh Levente

Forrás: sonline

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva