2019.02.23. 08:00
A Festeticsek öröksége
A Festetics-kastély Keszthely egyik leghíresebb és legnevesebb műemléke, amelyet minden Balaton-partra utazónak látnia kell. Nemcsak a lenyűgöző patinás, főúri emlékeket érdemes megtekinteni, de a kiállítások is tartalmas és maradandó élményt nyújtanak a látogatóknak.

A horvát származású Festetics Kristóf a környékbeli kisbirtokok felvásárlása után Keszthelyt választotta birtokai központjának és kastély építésébe kezdett az uradalom területén. Ebből az építési periódusból (1745-1750) származik a jelenlegi épület középső, keleti szárnya. A barokk stílusú egyemeletes, U alakú építmény a korabeli leltár szerint 34 helyiséggel rendelkezett. Középen, a földszinten volt a kocsiáthajtó, felette pedig a nagyebédlő. Fia, Festetics (III.) Pál idejében (aki Mária Terézia pénzügyi tanácsadójaként grófi címre tett szert) több bővítési terv készült, ám ezek nem valósultak meg.

Fehér tükörterem

A kastély átalakítását végül Pál fia, Festetics (I) György kezdte meg 1792-ben. A belső munkálatok 1804-ig tartottak. Ma a nagykönyvtár, az alatta lévő egykori levéltár és a kápolna őrzi leginkább a György-kori bővítés nyomait.

György folyosó

A következő jelentős átépítést és bővítést 1883-tól 1887 között Festetics (II.) Tasziló végeztette a kastélyépületen: meghosszabbíttatta a középső, keleti szárnyat, és végre elkészült az északi szárny, amely a báltermek és a vendéglakosztályok befogadására szolgált. Ekkor épült fel a torony is. Az egész épületet új manzárd tetővel fedték le, valamint központi fűtéssel és vízvezetékekkel látták el – ekkor nyerte el a kastély a mai formáját.

Festetics-kastély – Helikon Kastélymúzeum

A múzeum hat állandó és általában egy időszaki kiállításnak ad helyet, de maga a kastélypark is történelmi értékekkel bíró látnivaló.

Főúri életforma, Helikonkönyvtár
A 18 termet magába foglaló enteriőr kiállítás eredeti vagy korhűen rekonstruált belső tereit a XVIII-XIX. századi főúri életformát mutatják be. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára.

Amazon Ház Látogatóközpont
A 2016-ban az Amazon Ház Látogatóközpontban megnyílt kiállítás főúri utazások, úti kalandok címmel az elmúlt évszázadok szárazföldi, vízi és légi közlekedésének történetét tárja a látogatók elé.

Pálmaház
A 2012-ben megnyílt Pálmaház egzotikus növényeivel a királyi és főúri életmód részét képző orangerie-k és trópusi növényházak hagyományát idézi a Tahititől Floridáig összegyűjtött legszebb fajták bemutatásával.

Vadászati kiállítás
A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak ad helyet. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkednek a látogatók.

Hintó kiállítás
A hintó kiállítás törzsanyaga a több mint 50 darab, a főúri életformához kapcsolódó, XVIII-XIX. századi kocsi, hintó és lovas szán gyűjteménye.

Történelmi modellvasút-kiállítása
A Vadászati Múzeum tetőterében Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút-kiállítása látható.

Szöveg: TOP50 látnivaló a Balaton-felvidéken
Címlapfotó: pixabay.com
Fotók: helikonkastely.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva