Keszey Ágnes | 2021.07.16. 12:00
A foglalási adatok alapján jó szezon lesz a Balatonnál
Több, mint másfélmillió vendégéjszakát foglaltak a nyaralók - főként belföldiek - a Balatonnál júliusra és augusztusra. Őket megújult strandok is várják a tó környékén. Mindezekről a a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese, Könnyid László adott tájékoztatást a likeBalatonnak.

A napokban a vonyarcvashegyi strand megújítását bemutató sajtótájékoztatón járt Könnyid László a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai vezérigazgató-helyettese. Itt szólt arról, hogy a fürdőhelyek fejlesztésének egyik fő iránya, hogy egységes minőség jelenjen meg a Balatonnál, s a több helyen a 70-es, 80-as éveket idéző állapotot felzárkóztassák a kétezres évek színvonalára. Ezt a célt szolgálják a strandfejlesztési pályázatok, melyekben 2017 óta összesen 9 milliárd forintot fordítottak a balatoni strandok fejlesztésére. Ebből az összegből közel száz fürdőhely nyert támogatást.

– Elindult az a fokozatos építkezés, hogy évről évre mindig egy lépést előre tudtak lépni a strandok. Az a bizonyos alapinfrastruktúra, amely alatt mosdóblokkokat, vízbejutási feltételeket, zöldterület-rehabilitációt, baba-mama szoba kialakítását értettünk, most már egészen jól áll. De még mindig van fejlesztenivaló, még mindig van előrelépési lehetőség. Az utcabútorokat lehet cserélni, az árnyékolást lehet a strandokon kiépíteni – mondott példákat az újabb feladatokra Könnyid László. Éppen ezért megkezdődik a strandfelújítási program újabb, azaz ötödik fordulója, melyben ismét infrastrukturális és kényelmi fejlesztéseket valósíthatnak meg az üzemeltetők.

– Ez az célozza, hogy a 2022-es turisztikai szezonra is jelentős nagyságrendben tudjanak fejleszteni a balatoni települések- ismertette a vezérigazgató-helyettes. A strandok fejlesztése is hozzájárul ahhoz, hogy vendégcsalogató térség legyen a Balaton. Hogy ez a régió igencsak kedvelt a turisták körébe, azt bizonyítják az előrejelzések is.

– Nagyon jók és nagyon biztatóak a számok. A július-augusztusi főszezonra már több mint másfélmillió vendégéjszakát látunk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban. Ennek a hatalmas számnak a nyolcvan százaléka belföldről származik, tehát elsődlegesen a magyarok részesítik előnyben a Balatont, mint turisztikai desztinációt. Az egész ország vendégéjszaka számának ez mintegy 35 százaléka, tehát kiemelt figyelem irányul a Balatonra. Mindemellett az is látszik, hogy az elmúlt napokban, a határnyitással összefüggésben markánsan emelkedik a vendégéjszaka-szám elsődlegesen Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából és Ausztriából. Ez a legfőbb négy küldőpiac, ahonnan jelentős számú turistát várunk a legnagyobb magyar tónál.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva