2020.02.02. 04:46
A fűtési szezon legjobb barátja a szén-monoxid-érzékelő
Hirdetés - Még javában tart a fűtési szezon, ezért azok, akik gázzal fűtenek, azoknak mindenképpen érdemes egy szén-monoxid-érzékelőt beszerezniük, hogy biztonságban érezhessék magukat otthonukban.

Bármelyik háztartásban potenciálisan lehet gázveszély, ahol gázt használnak akár fűtésre, akár főzésre, akár vízmelegítésre. A CO mérgezés, azaz a szén-monoxid mérgezés veszélyes, akár halálos kimenetelű is lehet, azonban egy kis ráfordítással megelőzhetjük a bajt.

A fűtési szezon

A fűtési szezon ősztől tavaszig tart, az időjárás, vagyis a hőmérséklet függvénye, hogy pontosan meddig. A fűtési szezonban értelemszerűen sokkal több égéstermék keletkezik az otthonokban. Azért, hogy elkerüljük a szén-monoxid mérgezéses baleseteket, nagyon fontos elvégeztetni az előírt karbantartási munkálatokat – rendszeresen. Ez a fűtőberendezések, tüzelőberendezések felülvizsgálatát és a kémények karbantartását jelenti, amit szakemberek végeznek el.

Amit viszont mi magunk megtehetünk a gázveszély ellen, az az, hogy bebiztosítjuk magunkat egy CO-riasztóval. A szén-monoxid-érzékelő vásárlás után életet menthet, ezért erősen javasolt, hogy beszerezzünk egyet.

A szén-monoxidról

A régi, huzatos nyílászárókat sokan lecserélték újakra, amelyek nagyon sokszor légmentesen hőszigetelnek. A jó hatásai mellett van egy kevésbé jó következménye is, vagyis, ha veszélyes égéstermék keletkezik, bent marad a házban, lakásban, mert nem tud kiszellőzni a természetes huzatnak köszönhetően.

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, mérgező gáz. Mivel nehezebb a levegőnél, ezért „lent marad”, felgyűlhet pont olyan magasságban, amiben alszunk. A belélegzett CO kapcsolódik a vér hemoglobinjához és blokkolja annak oxigénszállító képességét. A mennyiségtől függően rövid idő alatt kialakulhat rosszullét, fejfájás, hányinger és eszméletvesztés is.

A szén-monoxid mérgezés tünetei sajnos hasonlíthatnak egy általános rossz közérzethez, vagy a migrén és influenza tüneteihez: fejfájás, szédülés, fáradtság, álmosság, hányinger, tudatzavar. A legvégső esetben izomellazulás, légzésbénulás történik és a halál is beállhat.

Mindig legyen CO-érzékelő otthonunkban, ha van gázkazánunk

CO-érzékelő, CO-riasztó

Nem kérdés, hogy egy szén-monoxid-érzékelő és riasztó életet menthet. Általánosan elmondható ezekről a berendezésekről, hogy már igen kicsi koncentrációban is képesek mérni a CO mennyiségét, azaz a mérgező gáz jelenlétét, és hangos, riasztó hangjelzést adnak ki ilyenkor magukból. Így lehetünk biztosak abban, hogy az éjszakai alvásból is felébredünk erre a hangra. A hang mellett fényjelzést is kibocsátanak magukból a riasztók.

Amire nagyon kell figyelnünk, hogy kizárólag olyan szén-monoxid-érzékelőt vásároljunk, amelyet a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megfelelőnek minősített. Egy megbízható szén-monoxid-érzékelőt már 10.990 Ft-ért is vásárolhatunk a PrímaNet.hu webáruházból.

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva