promóció | 2023.01.31. 10:08
A gyomor reflux okai és megoldása
Hirdetés - A refluxtól, azaz a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlásától igen sokan szenvednek. A legtöbben pedig még csak nem is sejtik, hogy néha milyen egyszerű okok állnak a probléma mögött. Az alábbiakban összeszedjük a leggyakoribb refluxot kiváltó tényezőket.

Túl savas ételekre való érzékenység

A túl savas ételekre való érzékenység sok mindent takarhat, azonban érdemes tudunk, hogy mindenkinek más a savas ételekre való reakciója. Például van, aki literszámra tudja inni az ecetes uborka levét, amíg mások egy szimpla citromos víztől is már gyomorégést, vagy akár refluxot kaphatnak. A gyomorsav termelése mindenkinek más, ráadásul ezt az aktuális lelkiállapotunk és a táplálkozási szokásaink is erősen befolyásolják. Ezért ha gyakran szenvedünk a refluxtól, érdemes a savas ételek kizárásával kezdeni a probléma feltárását.

Ételallergia

Kevesen tudják, de ha valamilyen ételallergiában szenvedünk, az bizony refluxos tünetekkel is járhat. Például aki érzékeny az élesztőre, és gyakran eszik élesztővel készült kenyeret, az idővel azt tapasztalhatja, hogy egyre több gyomorsavat termel, ami reflux formájában keseríti meg a mindennapjait. Ha erre gyanakszunk, menjünk el egy allergiatesztre, vagy csináljunk kizárásos diétát. Ám addig is, amíg nem oldódik meg a probléma, mindenképp használjunk ideiglenesen savlekötőt. A refluxnak ugyanis a kellemetlen tünetei mellett komoly hatásai is lehetnek. A feláramló savas gyomortartalom nem csak a nyelőcsövet és a gyomorszájat károsíthatja, de a fogakat is, fogszuvasodást okozva végeredményként. Amíg nem járunk utána tehát a problémánknak, mindenképp nézzünk megfelelő savlekötőt például a www.iberogast.hu oldalról, ahol ráadásul további hasznos információkat tudhatunk meg a refluxról.

Stressz, kialvatlanság, egészségtelen életmód

A leggyakoribb refluxos panaszok háttérokait általában az egészségtelen életmódból vezethetjük le. A túl sok kávé, a dohányzás alapvetően megemeli a gyomorsavat, ami később refluxhoz vezethet. Ha ezt pedig még megspékeljük a stresszes életmódunkkal, a reflux garantált. A stresszben lévő gyomor ugyanis szó szerint összeszorul, és szinte préseli vissza magától a savas tartalmát. A túlsúly is refluxhoz vezethet. Ennek oka a testzsír szorításában rejtezik. A jelen lévő nagy mennyiségű hasi zsír ugyanis szintén nyomja a gyomrunkat, ami így állandó préselésnek van kitéve, ettől pedig a gyomor természetes záróizma nem tud megfelelően működni. Az egészségtelen táplálkozás és a kevés alvás is hasonlóan nem tesz jót a gyomor megfelelő működésének. A túl sok szénhidrátokkal teli, cukros és feldolgozott élelmiszer arra sarkallja a gyomrunkat, hogy folyamatosan savat termeljen, ami megviseli a gyomor záróizmait, aminek gyengesége és elernyedése okozza a refluxot. Ezért ha véget szeretnénk venni a folyamatosan kínzó fájdalomnak, a savas böfögésnek és a puffadásnak, egyszerű a képlet: étkezzünk egészségesen, mozogjunk sokat és lehetőleg kerüljük a stresszes helyzeteket. A sokféle zöldség és a megfelelő rostbevitel nagymértékben csökkenti és meg is szünteti a refluxos problémákat.

Képek forrása: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva