Turbéki Bernadett | 2021.07.16. 05:00
A Jazz és a Bor együtt fesztiváloznak Bogláron
Négy napra a jazz és a bor vette át a főszerepet a Balatonboglár megújult szabadtéri színpadán. Nem nevezhető tömegrendezvénynek, ám mégis állandó közönsége van. A jazz és a bor párosítása két évtizede hívogatja a műfaj kedvelőit.

Rétegzene. Sokan ezt tartják a jazzről, amit nem mindenki ért, ám aki szereti a világ végére is elmenne egy jó kis jazzkoncertért.

– A poloznaki jazzpiknikre is járunk, ide is kifejezetten a jazz miatt jöttünk. Ilyen programot kerestünk a Balaton környékén. Balatonlellén találtunk szállást, onnan biciklizünk át esténként a programokra – mondta Almássy Csilla, aki férjével a Dunakanyarból, Kismarosról érkezett.

Van aki a jazz miatt, mások a finom borokért látogatnak el a négynapos rendezvényre Fotó: Németh Levente

– Van olyan házaspár, akik addig jártak éveken keresztül a programjainkra, míg vettek itt Bogláron egy nyaralót, mert így kifizetődőbb volt nekik – mondta Szalai Tünde, a Helyi Érték Egyesület programkoordinátora. Huszonegy éve szervezi a Jazz és a Bor fesztiválját Balatonbogláron. – A fesztivál az 1998–ban rendezett „Jazzkedd(v)” estékből nőtte ki magát. Mellé tettük a bort „kísérőprogramként”. Vannak borászok, akik évről-évre jönnek és kínálják a jazzhez a bort. Negyven önkéntes vesz körül, akik segítenek a szervezésben-mondta Szalai Tünde, aki csapatával idén négy napra hét koncertet szervezett és hat borászt hívott meg.

Hajdu Klára Quartet a színpadon Fotó: Németh Levente

– Mindig jó ide visszajönni, négy éve voltunk itt először a Quartettel – mondta Hajdu Klára, a fesztivál idei első fellépője, aki nemcsak énekesként, hanem dalszerzőként és tanárként is jelen van a magyar zenei életben. – 2020-ban vettük fel a lemezünket, amit tavaly még be tudtunk mutatni. Azt érzékelem, hogy bár rétegzene, mégis egyre nagyobb divatja van a jazznek–tette hozzá az énekesnő, akit 2021-ben a Magyar Jazz szerkesztői és a jazzma.hu olvasói az év énekesnőjévé választották. Zenéjére egészen fiatal jazzrajongók is érkeztek.

Négy napot kaptak a jazz rajongói Balatonbogláron Fotó: Németh Levente

– Ők itt László Attila unokái – mutatta be két egészen kicsi gyermekét egy fiatal anyuka. A zene fontos része az életünknek, a férjem is ebbe nőtt bele. Már most próbáljuk a gyerekeket is bevonni a zene világába-mondta Lépek Zsuzsanna, aki azt is elárulta, hogy őt a dallamosabb jazz varázsolja el. Dallamból pedig lesz bőven a négy nap során, ahol a Kultkikötő szervezésében pénteken a Tátrai Band is fellép majd.

Kísérőprogram a kiállítás a boglári jazz jegyében

A jazz jegyében két művész hozta el alkotásait a Varga Béla Kulturális Központba. Kiss Attila András kezei között nap mint nap születik valami új, hiszen eredetileg szülészorvos. Rippl-Rónai József művészete volt rá nagy hatással.1991-óta vesz részt csoportos és egyéni kiállításokon. Most jazz-zenészek portréit hozta el, amelyeket szétszedett kartondobozokra rajzolt. A 17 éves Amrus Virág még a budapesti Vörösmarty Gimnázium tanulója, ám a Balatonboglár neki is a szíve csücske, amelyre meglepő szemszögből tekint. Festményein a település helyi értékeit mutatja be egyéni látásmódjának köszönhetően. Meglepően felnőttes gondolkodással, ám a gyermeki pajkosságot tükröző módon.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva