Urmai Gabriella / lokal.hu | 2020.04.12. 17:00
A karantén átírta az ismerkedés szabályait
A társkeresésben lévők, az egyedül élők számára a koronavírus-járvány okozta kényszerű home office vagy önkéntes karantén fokozhatja a „miért vagyok egyedül?” érzésből fakadó szorongást. Ráadásul a barátokkal való személyes találkozások is megszűntek, de az online tér rengeteg szórakoztató alternatívát kínál.

Szinglik

A Bustle online életmódmagazin felmérése szerint a veszélyhelyzetben szingli felhasználóik több társkeresőbe is regisztráltak, és nyitottabbak az ismerkedésre. Volt, aki azért, hogy ne legyen egyedül, szívesen „karanténozna együtt” egy hozzá közel élő személlyel, ha megvan a kölcsönös érdeklődés. Sokan abban bíznak, hogy mivel most többen ülnek otthon, és használják a társkeresőket – de egyelőre nem biztonságos a személyes találkozó –, nagyobb az esély arra, hogy alaposan megismerik egymást, mire sor kerülhet az első közös kávézásra. A folyamatos kommunikáció eloszlatja a magány érzését, és a hosszú online kapcsolat átalakítja az ismerkedések menetét. A webes társkeresők algoritmusai szerint is megnőtt a regisztrálók és az üzenetváltások száma. A videóüzenetek pedig annyira népszerűek, hogy van olyan társkereső felület, amelyen ötszázszorosára növekedett a videóindítások száma.

Hogyan éljük meg partnerünk hiányát a korona alatt? Mit tegyünk, ha házaspárként a gyerekek miatt nem jut idő egymásra? Milyen hatással lehet az érzelmi- és lelkivilágunkra az összezártság vagy épp a távolság, az intimitás hiánya? Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal beszélgettünk. A kínzó helyzet enyhítésére és a sokunkban ott bujkáló szexuális feszültség feloldására kerestük a válaszokat.

Baráti programok karantén idején

– A barátnőimmel mindennap ugyanabban az időpontban indítunk csoportos videóhívást, közben a laptopon egyszerre elindítjuk a kedvenc sorozatunkat. Csalni nem ér, és tilos spoilerezni – mesélte a lokal.hu-nak a 34 éves Adrienn, aki egyedül él. Egy fejvadászcég középvezetője, és már három hete home office-ban dolgozik.

Kristóf és baráti társasága egy belvárosi romkocsmában dolgozott. Önkéntes karanténban vannak hetek óta, és a tartalékaikból élnek. Ő telefonon mesélte el, milyen most egy fiús sörözés. – Nálunk a home office abban merül ki, hogy este videócseten főzünk, és közben sörözünk. Most nincs bevételünk, okosan kell bánni az alapanyagokkal, úgyhogy a főzés pluszkreativitást igényel. Szoktunk egymásnak tippeket adni, és van egy szertartásunk, ahogy a kamera felé emeljük a sörösdobozt. Ez amolyan virtuális koccintás. Közben egy friss kapcsolat elején is vagyok. A haverok noszogatnak, hogy hívjam el a lányt egy online randira. De akkor hogyan nyűgözzem le a szakácstudományommal? Mindenesetre vele is gyakran vagyok videókapcsolatban – mesélte Kristóf.

Folyamatosan gyűjtjük az online koncertek, színházi előadások, múzeumi tárlatvezetések… linkjeit. Nézz vissza időnként, hiszen szinte naponta születnek újabb és újabb produkciók a virtuális világban.

Nyitókép: Pixabay

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva