Turbéki Bernadett | 2021.07.14. 14:40
A Kék Hullám végigsöpört a Balaton strandjain
Átadták a Kék Hullám Zászlókat és a strandminősítést jelző csillagokat szerdán Balatonfenyvesen. A Balatoni Szövetség immár tizennyolcadik alkalommal díjazta a szebbnél szebb balatoni strandokat. Idén rekordott döntött a megmérettetésre jelentkező strandok száma.

Negyvenhárom strand vállalta az idén, hogy részt vesz a már presztízskérdésnek számító minősítésben.

– Minden települést népszerűsít, ha négy-öt csillagos stranddal büszkélkedhet és a nyaralók is jó néven veszik, ha hivatalosan minősített strandra járhatnak –mondta Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. – Az elmúlt négy évben milliárdos nagyságrendben költhettünk strandfejlesztésekre, ám a sikerhez azok a munkatársak is hozzájárultak, akik üzemeltetik és karbantartják a megvalósult létesítményeinket, nélkülük bármit létrehozhatnánk, nem működne semmi –tette hozzá Balatonfenyves polgármestere. Örömünnepnek nevezte a díjátadást, ami annak a jele, hogy a balatoni települések egyre szebbek a rájuk fordított gondozásnak köszönhetően.

Siófok, Aranypart – Fotó: Krausz Andrea

 

Idén, az elmúlt évekhez hasonlóan, egytől öt csillagig kaptak minősítést a strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak minőségét.

Az iskolaszünet megkezdésével, megadott szempontrendszer alapján vizsgálta meg egy bizottság a strandokat. Megnézték a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, a strand akadálymentesítésének színvonalát, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra is nagy hangsúlyt fektettek.

A strand vendéglátóhelyeinek színvonalát is megvizsgálták, akár az étel- és italválaszték tekintetében is. A szempontok alapján három strand szerzett három csillagos minősítést, tizenhatan négycsillagosok lettek, huszonnégy strandon pedig öt csillaggal büszkélkedhet az üzemeltető.

A legtöbb pontszámot idén a csopaki közösségi strand szerezte.

A csopaki strand csúszdája
Fotó: Szücs Ildikó

– Húsz éve, amióta a Kék Hullám Zászló minősítést rendezik, mindig a legmagasabb fokozatot érjük el. Mi már jó ideje megvalósítottunk olyan elvárásokat, melyeket más településeken csak most, vagy a közelmúltban hoztak létre. A fejlesztés viszont nálunk sem áll meg – mondta Ambrus Tibor, Csopak polgármestere.

Idén a Balatonfelvidéki Nemzeti Park is díjazott hat olyan strandot, ahol kiemelt figyelmet fordítottak az élőhely-védelemre és a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandokra, melyeken gondosan választott őshonos növényeket ültettek, valamint a vízparti élővilág védelmében tettek lépéseket az üzemeltetők. Díjat kaptak azok a fürdőhelyek is, melyek kiemelkedően szerepeltek a járványügyi védekezésben.

Mindenki Balatonozni szeretne

A NTAK adatai szerint folyamatosan emelkednek a nyári főszezonra szóló előfoglalások, júliusra 3,3 millió, augusztusra 2,1 millió éjszakát foglaltak előre. A Balatonnál nyaralók már örülhetnek a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Kormány 2017-ben közösen indított strandfejlesztési programjában megvalósított fejlesztéseknek. Ezekre eddig 11,55 milliárd forintból 114 sikeres strandfejlesztés valósult meg. 97 strand újult, vagy újul meg a Kisfaludy Program 9 milliárd forintjából is.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva