Szaniszló Hajnalka | 2019.05.20. 06:00
A kertmozik diszkrét bája
Kertmozi. Naplemente, nyugágyak vagy műanyag kerti székek, esetleg mozikból kidobott bájosan ódon, támlás moziszékek vagy csak egy takaró a fűbe. Esetleg egy autó, amelyben élvezhetjük a kertmozik hangulatát.

Kertmoziba járni nem csupán a film megtekintését jelenti, sokkal több annál: életérzés! Bebizonyítjuk!

Szóval lássuk, hogy mi az, ami annyira jó, ami annyira vonz bennünket a kertmozikban! A kép után mutatjuk.

A balatonakali kertmozi

Gondoltatok már arra, hogy egyes kertmozikba be lehet vinni a kutyát?

Tudtátok, hogy egyes helyeken, ha szeretnétek, rá is gyújthattok a film közben? (Természetesen a nézőtér szélére vonulva.) Aki dohányzik, annak ezt mondanom sem kell, hogy mekkora előny.

Ha pedig valaki csak egy pohár jéghideg fröccsel a kezében élvezné a filmet a csillagok alatt a tikkasztó nyári éjszakában, miközben kellemesen döngicsélnek körülötte a szúnyogok – hát arra is tökéletes helyszín a kertmozi.

Ha szeretnél majszolhatsz közben popcornt, mint az igazi moziban, de van, ahová vihetsz előre csomagolt szendvicset, amit a kiterített takaródon majszolhatsz el.

A csodálatos balatoni háttérpanoráma mellett romantikázhatsz kettesben borozgatva a szerelmeddel, szóval randihelyszínnek is kiváló.

Melyik lány tudna ennek ellenállni? Én biztosan nem… Meghívásokat a szerkesztőség címére várunk!

Az örök legenda része marad a tetőn kopogó eső zuhogása is, melytől néha a filmet is alig lehetett hallani, ahogy a bliccelő kamaszok is mindenütt megvoltak, akiket a kerítésről kellett lekergetni minden este – írja a Sonline.

A szúnyogok mellett nem lehetetlen, hogy egy-egy denevér is berepül a vászon elévámpíros filmnél garantált a 4D hatás! –, de óriási hanggal élik meg a nyarat a kabócák is, s az olyan ódon vetítőtermeket, mint amilyenek a kertmozikban találhatóak, előszeretettel lakják pókok is.

Lássuk be, hogy ez azért hozzátartozik a nyárhoz, a szabadtérhez, a fílinghez, egyszóval kertmozihoz. Simán bevállalhatjuk!

A magyarországi kertmozik kultúrája egyébként manapság már nem olyan aktív, mint volt például a nyolcvanas években, de vannak biztató jelek arra vonatkozóan, hogy az elmúlt években valami pozitív irányba fordult ebben a témában. Kétségtelen, hogy a magyarországi kertmozik kultúrája erősen a Balaton közelében csoportosul, így kihagyhatatlan a téma számunkra is.

A Balatonnál ugyanis nagyjából a hatvanas évekre tehető az az időszak, amikor elkezdek egyre több szabadtéri mozit nyitni a part közelében. A likeBalaton.hu listájában jelenleg 14 kertmozi található, de ezek közül nem mindegyik üzemelt már tavaly sem és az idei évre vonatkozóan sem biztos, hogy az összes megnyitja a kapuit. (Sok esetben egyébként használt külföldi vetítőgépeket vettek meg a tulajdonosok, s csak azokkal tudták felfrissíteni a gépparkot, s ez már nem volt elegendő, a növekvő, XXI. századi igények kielégítéséhez.)

Balatonlelle, 1964. június 3.
Érdelődők nézik a Majdnem baleset című film standfotóit a település kertmozija előtt.
MTI Fotó: Maár Mariann

Ebben a listában azok a kertmozik szerepelnek, amelyek önállóan vagy például egy strand részeként üzemelnek szabadtéri moziként. Emellett azonban érdemes megemlíteni a listában a híreink között szintén szereplő fesztiválokat is. Egyre több ilyen rendezvényen kínálnak szabadtéri vetítéseket. Így például idén a Strand Fesztiválon is lehet majd filmeket nézni.

A Művészetek Völgyében már évek óta vendégeskedik a Magyar Nemzeti Filmalap, így itt szintén filmezhetünk a csillagok alatt, s láthatunk majd klasszikus magyar filmeket és jelenkori sikereket is.

Fotó: a Művészetek Völgye hivatalos sajtófotója

Autós kertmoziból nincs túl sok a Balatonnál, ezt gyorsan kiveséztük: Csopakon a Forrás viszont biztosan olyan, ahová csak be kell gördülnünk az autóval és már élvezhetjük is a vetítést az ablakon átvetett lábakkal. Ez a mozi egyébként már több, mint 20 éve üzemel. A legsikeresebb időszakokban több, mint 500 ember is megfordult ott naponta. Ez rekordnak számít ebben a vonatkozásban, ne feledjük!

Ahhoz, hogy ezt megértsük, érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy hetvenes és a nyolcvanas években még nagyjából minden második településen volt kertmozi a Balatonnál. Egyszer csak fogyatkozni kezdett a nézők száma, s értelemszerűen ez bezárásokat is eredményezett a szabadtéri mozik tekintetében.

Bal alsó sarokban a siófoki kertmozi bejárata egy korabeli képeslapon / Fotó: Manda

Csak néhány olyan vállalkozó kedvű vagy inkább szenvedélyes filmkedvelő akad a Balatonon, akik nem adták fel azt, amit annyira szeretnek: újra nyitottak, felújítottak, digitalizáltak vagy egyszerűen csak nem zártak be, mint a legtöbben.

Van egy család a Balatonnál. Ők Pálffyék, akiknél már a második generáció foglalkozik ezzel, s ennek köszönhető, hogy az északi parton még mindig hódolhatunk ennek a bájos elfoglaltságnak. Pálffy Mátyás és családja több kertmozit is üzemeltet a tónál. Övéké többek között a Fövenyes Kertmozi Balatonudvarin.

A Fövenyes több szempontból különleges: szelektív szemétgyűjtés megy náluk, egyrészt olyan illóolaj tartalmú növényeket ültettek a sorok mellé, amelyeket nem szeretnek a szúnyogok, de van náluk gyereksarok és hétvégenként gyerekkoncerteket, bábszínházat és egyéb gyerekeknek szóló programokat is szerveznek.

A Fövenyes Kertmozi

Speckós és bájosan békebeli a vonyarci Panoráma Kertmozi is. A neve az ívelt „panoráma szélesvászonból” ered, hiszen itt még őrzik az eredetileg 70 milliméteres filmek vetítéséhez tervezett vásznat. A helyszínen egyébként korábban koncerteket és előadásokat is tartottak.

Nem lehet elvitatni, hogy a legtöbb kertmozi székei nagyon kényelmetlenek, a pokrócon keresztül pedig el tudjuk ülni a hátsónkat rendesen egy hosszabb film alatt. Nem is beszélve arról, hogy hiába a csodás balatoni panoráma a háttérben, ha a kora esti kezdés miatt nem látjuk a napsütéstől a film elejét és ha csípnek a szúnyogok, akkor “végig tapsoljuk” az egész filmet, hogy elűzzük a vérszívókat, ha elered az eső, megázunk, nem tökéletes a hangzás és még sorolhatnám.

DE!

Nagy boldogság a műfaj szerelmesei, a szerelmespárok, a filmkedvelők, a szúnyogok és a feelinges kikapcsolódás kedvelői számára, hogy vannak még vállalkozó szellemű, mókás kedvű örökifjak, akiknek elhisszük, hogy ez a műfaj nem halt ki, nem fog kihalni és hogy igenis van létjogosultsága.

Az ívelt vásznú, sikerfilmeket is vetítő dolbi hangot ígérő vonyarci kertmozi és ajánlójának főszereplője is ilyen:

Készítette: Szaniszló Hajnalka

Kiemelt kép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva