Péter B. Árpád / zaol.hu | 2021.01.09. 14:00
A Kis-Balatonról költöztek Korzikára
A korzikai vonuláskutatást célzó madárgyűrűző program keretében fogtak be három, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) munkatársai által meggyűrűzött fülemüle­sitkét.

Az egyik madár élő közvetítésben jelentkezett a jelölés helyszínétől, vagyis a Kis-Balatontól 762 kilométerre található Borgo környéki nádasból.

A BfNP tudatta, a Kis-Balatonon 2017-ben indult a fülemülesitkék vonuláskutatása, a faj hazánkban oltalom alatt áll, az egyedek természetvédelmi értéke 50 ezer forint.

Az egyik Korzikán befogott fülemülesitke. Ez a madár biztosan járt a Kis-Balatonnál is
Fotó: BFNP

A sitke tavasszal a legkorábban érkező nádiposzátafaj idehaza, a hímek már március közepétől hallatják jellegzetes éneküket. A fülemülesitke a költési időszak után, nyáron cseréli tollait, ilyenkor keveset repül, többnyire gyalogol, így keresi rovarokból álló táplálékát, olykor pedig a vízfelszínről táplálkozik.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság arról is tájékoztatott, a gyűrűzési akciók során összesen 54 faj 7476 példányát látták el egyedi azonosítóval.
Az eredményekből kitűnik, hogy a Kis-Balaton nádasa fontos szerepet játszik – egyéb fajok mellett – a magyarországi fülemüle­sitke-állomány vonulása során is. A belföldi visszafogások azt mutatják, nem csak a helyi állomány használja a területet pihenő-, illetve táplálkozóhelyül.
Ezt bizonyítja a karácsony előtt Korzikán befogott három, az igazgatóság munkatársai által gyűrűzött fülemülesitke is.
A gyűrűzött példányokból 14-et fogtak be Fenékpusztán, négy madarat Dávod, Farmos és Izsák körzetében, és további 35 állatot külföldön, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Korzikán, Görögországban, Horvátországban, Montenegróban és Olaszországban.

Forrás: zaol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva