Keszey Ágnes | 2019.07.01. 09:00
A könyvekben is csodaország a Balaton
Este a teraszon ücsörögve, a kertben nyugágyban elnyúlva, vagy strandon, árnyat adó fa alatt hűsölve - bárhol olvashatunk könyvet. Ha pedig a Balatonról szólót veszünk a kezünkbe a Balatonnál, az igazán különleges élmény lehet.

Legyen akár egy ismeretterjesztő könyv vagy útikalauz középpontjában, vagy akár egy érdekes történet helyszíneként megemlítve a Balaton sok könyvben szerepel. Pillantsunk be kicsit abban, hogyan van jelen a tó és tájai, települései az irodalomban! Rógán Edina, a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár könyvtárosa ajánlott néhány olvasnivalót.

Olvassunk a Balatonról – a Balatonnál /Fotó: Keszey Ágnes

Térjünk vissza a múltba, barangoljunk a környéken!

Az internet korában is sokan vesznek kezükbe könyveket, amikor a Balatonnal szeretnének ismerkedni. Szép számmal vannak olyan ismeretterjesztő művek, melyekből a térség múltját is megismerhetjük.

Irodalom a tájban, táj az irodalomban -Fotó: Keszey Ágnes

–Aki már járt a Szépkilátónál, az talál ismerős sorokat Eötvös Károly Utazás a Balaton körül című könyvében – ez a könyv szívünk csücske, hiszen ez a hely is megjelenik benne. Nem mai mű, de újra kiadták a közeli településen, Gyenesdiáson egykor élt kutató, polihisztor Dornyai Béla Balaton és környékének részletes kalauza című művét. A Balaton regénye egy elég monumentális, vaskos könyv, rengeteg fontos adatot tartalmaz. Ez a könyv Bodrossy Leo műve, s címével ellentétben, komoly ismeretterjesztő szakirodalom.

 

Olvassunk a Balatonról – a Balatonnál /Fotó: Keszey Ágnes

Érdekességként ajánlom a Békebeli Balaton című könyvet, melyből a régi korok Balatonjával és a balatoni fürdőkultúra alakulásával ismerkedhetünk. Egy újabb kiadvány Zsiga Henrik könyve: Az új utak, friss élmények: Balaton. A szerző végigmegy a balatoni településeken, látnivalókról, vendéglátóhelyekről és érdekességekről is ír. A Balaton-felvidéket mutatja be a Nagy Káli könyv, rengeteg képpel. Szeretik lapozgatni, nézegetni az olvasók. A Nők a Balatonért Egyesület adta ki a Balaton könyvét. Ebben vannak ismeretterjesztő írások a tóról és kialakulásáról és érdekes irodalmi szemelvények például Kisfaludy Sándor, Illyés Gyula, Bertha Bulcsu, Takács Gyula műveiből és az ifjúsági irodalom is megjelenik benne – ajánlott komolyabb, tudásunkat is gyarapító műveket Rógán Edina.

Olvassunk a Balatonról – a Balatonnál /Fotó: Keszey Ágnes

A szépséges vidék a szépirodalomban

Mindenkinek érdekesek lehetnek, de legfőképpen a Balatongyörököt kedvelőknek Bertha Bulcsu művei, hiszen életének egy részét a faluban töltötte.

– A Balatoni évtizedek című könyvében sokszor megemlíti Balatongyörököt, és sok helyi családról is ír, ezt a művet sokan keresik – mondta el az irodalmi szociográfia helyi vonatkozásairól is a könyvtáros, aki a Balaton más tájairól szóló kötetet is bemutatott.

– Ugyancsak Eötvös Károly írásai találhatóak meg a Füredi anekdotafüzér című könyvben – szólt a válogatás kötetről Rógán Edina, melyet a kiadó így ajánl: „Eötvös Károly két nagy sikerű művéből, az Utazás a Balaton körül-ből és A balatoni utazás vége-ből válogattuk össze e kötetbe az olvasó részére azokat a Balatonfüredhez fűződő részleteket, melyek elrepítik a régi, nagy idők világába, és amelyek által egyúttal megismerheti az utolsó kávéházi mesemondó varázslatos anekdotázó tehetségét”.

 

Olvassunk a Balatonról – a Balatonnál /Fotó: Keszey Ágnes

Kortárs szerzők műveiben is gyakran szerepel a Balaton, s regényes történetek színhelyéül is szolgál. Ezek akár strandi olvasmányok is lehetnek.

– Tóth Gábor Ákos – akit a Balaton irodalmi nagyköveteként is emlegetnek – Édesvízi mediterrán sorozat kötetei: a Kanadai magyar menni Balaton, a Szerelmem Balaton, A világ közepén és a Végtelen nyár. Amikor megjelent az első két kötet, úgy jellemezték, olyan, mint a Napsütötte Toszkána – csak magyar változatban. Érdekessége, hogy akármelyik balatoni településre rá lehetne mondani, hogy az szerepel benne, de konkrét hely nincsen megnevezve. Ez a négy kötet arról szól, hogyan tudott beilleszkedni kanadai magyarként, aki megörökölt egy birtokot. Fábián Janka művében szerepel egy település: Balatonkörtvélyes. Amikor nálunk járt a szerző, kiderült, hogy sokan azt hitték, tényleg létező település, mert úgy szerepel, hogy akármelyik Balaton-parti település lehetne. Többen ránéztek a térképre, hogy valóban létezik-e az Emma szerelme című könyvben emlegetett helyszín. Emylia Hall egy angol művész, és egy magyar paplankészítő lánya. Nyarak könyve című regényének főhőse minden nyarát a Balatonnál tölti. De egyszer történik valami, ami miatt a főszereplő kislány édesanyja nem akar hazatérni a szigetországba, hanem itt marad Magyarországon. Van benne egy kis dráma, de nagyrészt arról szól, milyen csodálatos itt a Balaton mellett – adott ízelítőt a könyvtáros.

Olvassunk a Balatonról – a Balatonnál /Fotó: Keszey Ágnes

Hogy gyermekeink is szeressék….

– Talán mindenki számára ismert Fekete István Tüskevár című műve. Jóformán a szomszédban játszódik, úgyhogy a Balaton e részén, a Kis-Balaton közelségében élőknek különösen. Nyulász Péter Helka – A burok völgy árnyai könyve egy sorozat része: a mítoszokat és a legendákat dolgozza fel és a gyerekeknek mesés köntösben adja át – szemezgetett a fiataloknak szóló irodalomból Rógán Edina.

Csodaországként jelenik meg a Balaton a költők, írók tükrében

Megannyi műfaj, megannyi olvasó, ki -ki érdeklődése szerint vesz kezébe egy-egy könyvet, de egy valami mégis csak közös a Balatonról szóló könyvekben irodalmi barangolásunk kalauzolója szerint.

– A Balatont csodálatos környezetnek, meseszerű tájnak mutatják be, mindig látni való csodaként írják le, amit mindenkinek meg kell ismernie.

Üljünk hát ki a Balaton partjára, fogjunk kezünkbe egy Balatonról szóló könyvet, s adjuk át magunknak a tó és a könyv nyújtotta élményeknek!

 

Keszey Ágnes

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva