Krausz Andrea | 2019.01.30. 21:11
A középmezőnyben végzett a Kistücsök séfje a Bocuse d'Or-on
Pohner Ádám és csapata a 12. helyet szerezte meg a 2019-es Bocuse d'Or szakácsversenyen Lyonban. Az esti eredményhirdetésen kiderült, hogy a skandinávok a legjobbak a világon. A nyertes Dánia lett, a dobogó második fokára Svédország, a harmadikra Norvégia állhatott fel.

Összesen 24 ország képviselte magát a világ legrangosabb szakácsversenyén, melyen magabiztosan szerepelt kedden, a verseny első napján Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök étterem 25 éves séfjehelyettese, hiszen mindent sikerült olyan precízen megalkotni, ahogy azt előre eltervezte és még egy kis technikai fennakadással is megbírkózott.

A 2019-es döntő teljes mezőnye (Fotó: facebook/ Bocuse d’Or)

Az eredményhirdetés után Csapody Balázs, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia alelnöke pozitívan nyilatkozott a LikeBalatonnak.

Maximálisan elégedett vagyok, ott vagyunk azért a világ első felében. Bíztam benne, hogy összejön a 6-10. hely, de a 12-dik ugyanolyan csodálatos. Az élmezőny nagyon erős, az első 5-8 csapat még fényévekkel van előttünk versenyzéstechnikát, alapanyag-használatot, designt, kreativitást illetően. De nagyon jól érezzük magunkat, mert ez tényleg szép eredménymondta Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdnosa, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

– A francia csapat a hatodik lett, és a két évvel ezelőtti bajnok, az Egyesült Államok sem kapott sokkal több pontot, mint mi, ők a kilencedikek – vetette össze az eredményeket Csapody Balázs, majd hozzátette, hogy Pohner Ádámnak most pihennie kell, mivel 5 hónapon keresztül, heti 6 napon át, napi 12 órán át készült erre versenyre, ami elképesztő teljesítmény.

A Kistücsök étterem tulajdonosa még azt is hozzáfűzte, hogy hatalmas jelentősége van annak, hogy a magyarok bejussanak és megjelenjenek ezen a versenyen, ami pozitívan kihat Magyarország gasztroturizmusára. A VIP részlegen felállított magyar standon balatoni borokkal és helyi termékekkel is kóstoltatták a vendégeket, és mindig nagy volt az érdeklődés, tele volt a magyar stand.

Pohner Ádám még tavaly februárban nyerte a Bocuse d’Or szakácsolimpia magyar döntőjét, ő versenyezhetett az európai fordulón, Torinóban, és tovább is jutottak a nyolcadik helyen. 25 évesen ő volt a mezőny legfiatalabb indulója.

A magyar csapat által megalkotott hústéma főszereplője a Carré de Veau „Balaton” fantázianevet viselte. A tálon szerepelt egy sült borjúkaraj, borjúmirigy csicsókával és tárkonnyal, csicsókakrém, radicchio- és retekgombóc, mustáros zöldborsó, hagymatart és egy különleges „derelye”.

Magyar hústál a 2019-es Bocuse d’Or döntőn

Pohner Ádám tányértémája a Chartreuse „Hommage Robuchon” nevet kapta a menükártyán. Maga a chartreuse burgonyával és padlizsánnal készült, valamint kagylófélékkel. A tányéron szerepelt még tormás almasaláta uborkával, zöldspárga, valamint egy pastisszal (francia ánizslikőrrel) készült mártás.

Pohner Ádámot Csillag Richárd commis segítette, coachként Segal Viktor vett részt a munkában. A két évvel ezelőtti versenyen Széll Tamás az előkelő negyedik helyet tudta megszerezni. A skandináv országok köztudottan nagyon erősek mindig a Bocuse-versenyeken, nem véletlen, hogy a magyar csapat is dán illetve norvég felkészítőkkel dolgozott most is, és az előző versenyek alkalmával is.

A dán csapat egyik tálja, amivel kivívták az aranyérmet (Fotó: facebook/ Bocuse d’Or Danmark)

A versenyen a következő különdíjakat adták még át:

Legjobb poszter: Marokkó
Legjobb commis: Dánia
Legjobb tányértéma különdíja: Franciaország
Legjobb hústál különdíja: Finnország

A díjátadón azt is bejelentették, hogy a következő, 2020-as döntőt Tallinnban fogják rendezni.

Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva