Fizetett promóció | 2022.06.26. 01:00
A külső árnyékolók gondozása – hogyan kell ezeket karbantartani?
A kánikula időszakában bizony igencsak hasznos tud lenni egy jól kivitelezett külső árnyékoló. Ez akkor is praktikus, ha az épület egyik része zajos területre néz, de a teljes sötétítéshez is sokat ad. Vagyis több szempontból is érdemes redőnyt, vagy zsalugátert alkalmazni. Hogyan válasszunk és tartsuk őket karban?

Zsalugáter

A zsalugáter egy oldalra nyíló, általában fából készült külső árnyékoló. Nevezhetjük a redőny ősének is, hiszen a régi házakon jellemzően ezt alkalmazták. A zsalugáter azonban nem csak a hőség ellen védett. Hideg estéken a segítségével szabályozták a kiáramló hő mennyiségét szellőztetéskor, illetve segített a rovarok távoltartásában is. Kiknek ajánlott? Egyértelműen azoknak, akik olyan árnyékolót keresnek, amely oldalra nyíló megoldásával több látóteret biztosít akkor is, ha a zsalugáter például félig behúzott állapotú éppen. Manapság már fémből és műanyagból is elérhető. Többnyire viszont régi házaknál találkozunk vele fából. A karbantartásuk egyszerű. Bármely anyagból is legyen a zsalugáter, a zsalu részét, vagyis ahol a keret és a zsalugáter csatlakozik, érdemes akár évente újraolajozni. A karbantartás többi része pedig anyagfüggő. Fém, és műanyag zsalugáternél a tisztítást nedves ronggyal végezzük, fa esetében szintén. Utóbbi esetben pedig a festés, és favédelem ugyanúgy történik, mint ha szimpla fa ablak nyílászárókról volna szó. Ez pontosan azt jelenti, hogy érdemes UV védő lakkal és festékkel felfrissítenünk néha a zsalugátereket.

Redőnyök

A redőnyök és rolók esetében a tisztítás hasonlóan történik, mint a zsalugáternél. Itt viszont többféle verzióval találkozhatunk. A redőnyök általában műanyag, vagy fém változatokban érhetőek el és megkülönböztetünk manuális, illetve motorikus meghajtásút is. Utóbbi esetben értelemszerűen az elektronikai karbantartás lehet szükséges. Például a motor erősségének ellenőrzése minden évben fontos.

Ponyvák és vászonárnyékolók

Ezek az árnyékolók szintén lehetnek motorikusak és manuálisak is. Mindkét esetben érdemes ellenőrizni évente, hogy mennyire lehet megfelelően betekerni őket. Ilyenkor a különféle csavaros alkatrészeket is átnézhetjük, szükség esetén meghúzhatjuk azokat. A ponyva minőségét is ellenőrizzük rendszeresen, ha pedig szükséges, UV-védő anyaggal kezelhetjük őket.

Mikor hívjunk szakembert?

Árnyékolók esetében az alap karbantartáshoz nem kell szakembert hívni. Azonban akadhatnak olyan karbantartási munkák, amikhez viszont szükséges. Ilyen lehet a ponyvák megfelelő tisztítása, a zsalugáterek esetén a különféle felújítási munkálatok kivitelezése, illetve motorikus árnyékolóknál a motorszerkezet újítása. Természetesen ezen kívül a karbantartás során felmerülő problémákhoz – javíthatatlanul beakadt redőny, kilazult zsalukeretek – is érdemes szakemberhez fordulni. Milyen árakkal számoljunk? Ha csak a kültéri roló árak tekintetében nézzük a költségeket, akkor már pár ezer forintos óradíjtól is találunk szakembert például az alap karbantartáshoz. Viszont komolyabb munkálatoknál ez az ár több tízezer forintra is felkúszhat.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva