Turbéki Bernadett | 2021.06.27. 16:00
A legjobb marhapörkölt titkát kerestük Rádpusztán
Borókabogyó, békéscsabai paprika, Vargánya... csak néhány a fortélyok közül, amelyeket bevetettek a nyolcadik alkalommal megrendezett marhapörkölt-főző verseny résztvevői Rádpusztán. A szombati összejövetelen az ország legkülönfélébb pontjairól érkeztek versenyzők, hogy bográcsaikban a legjobb tudásuk szerint rotyogtassák egyik tradicionális ételünket.

Teve volt a portás a főzőversenyen

Egyre forróbb az időjárásunk, így nem csoda, hogy a sivatag hajója, vagyis a két éves Ali várta az érdeklődőket a rendezvény parkolójában. Bárki felülhetett a hátára, hiszen a fiatal teve már hozzá szokott.

– Minden nap tanítgatjuk, rendkívül okos állat, gyorsan megjegyzi, amit gyakorolunk vele. A tevék között is kimagaslóan ügyes – mondta Pfundt Ábel, aki éppen Alira vigyázott az árnyékban.

Ali, a két éves teve várta Rádpusztán az érdeklődőket
Fotó: Turbéki Bernadett

Számtalan titok derült ki

Néhány méterrel az Ali állomástól huszonnégy csapat mérkőzött egymással, marhára bevetették minden tudásukat a főzéshez.

– Kedves ismerőseink invitáltak bennünket, hogy jöjjünk bogláriak, lelleiek a csapat tagjai – árulta el a kaposvári Vörös András, aki azonnal odaintette csapattársát, mondván, ő a séf.

– A vörösbor csak a végén megy bele, és mindig az kóstol, aki nem ivott alkoholt, hogy józanul tudjunk ízesíteni – mondta Tóth Krisztián.

A vörösbort a végén teszik bele Fotó: Turbéki Bernadett

– Pikáns lesz, mert tettünk bele négy fél disznólábat is, hogy kicsit zselatinosabb legyen – mondta a Vén Jáger csapat kapitánya, miközben nagyot kavarintott fakanalával.

– A miénknek pont az a lényege, hogy nem teszünk bele mást, csak marhahúst – szólt egy másik bogrács mellől Stan és Pan, akik igyekeztek csapatnevük imázsát hozni megjelenésükkel.

– Saját levében fő, ebben megegyeztünk. Évek óta együtt főzünk, és sokmindent egyformán csinálunk, ám mindig ki kell jelölni a séfet, hogy ne vitatkozzunk egymással – mesélték munkakörülményeiket a csapattagok.

A verseny maga a gyakorlás

– Osztálytársak vagyunk, jövőre lesz a negyven éves érettségi találkozónk, arra gyakorolunk – árulta el Bedő Anikó, aki Pécsről érkezett, és mivel keramikus, úgy döntött, saját mázasaiban tálalja majd az elkészült pörköltet. – ok titka nincs a mi pörköltünknek, só, bors, paprika, borókabogyó… sorolták Anikóék, akik azt is elárulták, hogy mivel zenei tagozatra jártak, énekelnek is főzés közben, mert az nem csak nekik, hanem a pörköltnek is jót tesz.

 

– Száz pontot lehet szerezni – mondta Brassó Sándor mesterszakács, aki a zsűri tagjaként rótta a köröket és fázisonként kóstolt. – Még a kreativitást és a tálalást is pontozzuk, valamint azt, hogy betartják-e a technológiát…

Minden részletre kitért a zsűri Fotó: Turbéki Bernadett

Az ország legtávolabbi pontjairól is érkeztek a megmérettetésre. A legjobb pörköltet idén A Somogyvári Ifjúsági és Nyugdíjasklub csapata főzte, második helyezett lett a Rocco és fivérei elnevezésű csapat, a harmadik helyet Erik szerezte meg Balatonboglárról. A Vándorkupát idén a Makói gyökerek vihették haza.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva