borsonline.hu | 2021.07.11. 18:00
A legjobb útvonalak: erre szökjön a Balatonra, ha nem akar órákig állni a dugóban
Amennyire várjuk a hétvégét, annyira megborzadunk, ha eszünk- be jut, milyen egy-egy kirándulásról, kiruccanásról hazafelé araszolni a dugóban vasárnap. Hogyan tegyük elviselhetőbbé a tétlenség hosszú perceit, illetve gyakran óráit?

A dugó az egyik legbosszúsabb dolog a közlekedésben. A folyamatos koncentráció, az araszolás, a tétlenség a felnőtteket és a gyerekeket is könnyedén kikészíti. Vasárnap délután, hazafelé szinte biztosra vehetjük, hogy órákon át történő vánszorgás vár ránk az autópályákon. A Bors összegyűjtött néhány tanácsot arra, hogyan kerüljük ki a dugókat, és arra is, ha mégis belekerültünk a sűrűjébe.

Mikor induljunk, merre menjünk?

Ez az egyik fő kérdés, ha el akarjuk kerülni a tömeget és a torlódásokat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. megfigyelése szerint

péntek délután 14 és este 20 óra, szombaton pedig reggel 8 és délután 13 óra között indulnak a legtöbben a magyar tengerhez. Ekkor szinte biztos, hogy lassabban vagy sehogy nem halad a forgalom. Visszafelé, vasárnap már déli 12 és este 20 óra között utaznak haza a nyaralók, de egy meleg, nyári napon este 22-23 órakor is telítettek lehetnek a sávok.

Ezek szerint fél vasárnap leselkedik ránk a dugóveszély, de fontos tudni, hogy a legtöbben 17-18 órakor indulnak el – ha lehet, ezt az időpontot próbáljuk elkerülni.

Kerülőutakat is érdemes ke­resni: aki például a főváros­ból a Ba­laton északi partjára indul, akkor a lejutást segíti az M7-esről nyíló 710-es út vagy Székesfehérvártól a 8-as főút. A déli partra a 7-es főút és a szomszédos mellékutak lehetnek alternatív lehetőségek.

Ha pedig ezek is elesnek, használjunk olyan alkalmazásokat, amelyek megkeresik számunk­ra a leggyorsabb utat (pl. Waze). Indulás előtt mindenképp vessünk egy pillantást az Útinform honlapjára, ahol értesülhe­tünk a torlódásokról, balesetekről.

Figyelem a közlekedésben

Az autópályán nagyon fontos, hogy utat adjunk a segítségnek, ha szükséges! Ne álljunk a felezővonalra, hanem a belső sávban balra, a külső sávban jobb­ra húzódva haladjunk, hogy a mentők, rendőrök számára elérhető legyen a biztonsági folyosó. A leállósávban még egy esetleges vészhelyzet idején is igyekezzünk minél rövidebb ideig tartózkodni. Aki pedig ott előzné ki a kocsisort, súlyos büntetésre számítson!

Tele tank, elemózsia!

Az útra, akár lefelé megyünk, akár hazafelé jövünk, tele tankkal induljunk el. A dugóban araszolva ugyanis akár 50-60 százalékkal is megnőhet a fogyasztás, 100 km-en például egy 8 litert evő autónál 12-13 literre. Ha a klíma is megy, még többet fogyaszt a motor. Mivel a 1,5 órás út akár a duplájára is nőhet a forgalomban, jó, ha van nálunk néhány üveg ásványvíz és pár könnyű szendvics vagy falatka, amivel kibírjuk hazáig az éhséget. Fontos, hogy olyan alapanyagból rakjuk össze ezeket, amik nem terhelik meg a gyomrunkat. De nagyobbra vágott zöldség, gyümölcs is jól jöhet!

Ha ránk jön a szükség

Ha sokat ittunk, és nem izzadtuk ki a nagy melegben, bizony előbb-utóbb pisilnünk kell. Du­góban ezt nem egyszerű visszatartani, mivel amúgy is többszörösen próbára van téve a tűrőképességünk. A mosdóval mégis érdemes megvárnunk a következő pihenőhelyet vagy benzinkutat: rendkívül balesetveszélyes, ha a leállósáv mellett vagy a szalagkorlát után végezzük a dolgunkat!

Rosszullét ellen

Hogyha utasként utazás közben olvasunk, a szemünk és a belső fülünkben lévő egyensúlyi szervünk eltérően észleli a helyzetet, ezért úgynevezett utazási betegség léphet fel rosszulléttel, szédüléssel, hányingerrel. Próbáljunk meg útközben aludni az anyós- vagy a hátsó ülésen, de émelygés elleni tablettával is elejét vehetjük a problémának. Nagy melegben pedig egy hűs vagy vizes kendő enyhítheti hőérzetünket.

Foglaljuk le a gyereket!

Ahogy a nagyoknak, úgy a kicsiknek is hosszú az út, pláne ha nem haladunk semerre. Ha nyűgösek lesznek, attól mi is azok leszünk. Legyen a tarsolyunkban pár olyan játék, amihez nem kell semmilyen eszköz. Barkochbázni biztosan mindenki tud, de egy rendszámosdival – ahol vicces szavakat, mondatokat alkothatunk a mellettünk, előttünk araszoló autók rendszámából – is rengeteg időt eltölthetünk. Az integetős játék ugyanígy kreatív: ha átintegetnek a gyerekek a szomszéd sávba, és visszaintegetnek nekik, piros pontokat gyűjthetnek. Ezt pedig otthon beválthatják egy hűsítő jégkrémre.

Forrás: Bors.hu
Fotók: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva